L’arròs bombeta entra al Catàleg d’Aliments Tradicionals de les Illes Balears

La Comissió d’Aliments Tradicionals de les Illes Balears, òrgan adscrit a la conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació, ha aprovat aquest dimarts 23 de novembre la inclusió d’un nou aliment al Catàleg d’Aliments Tradicionals: l’arròs bombeta, el cultiu del qual es localitza en terrenys de sa Marjal, ubicades al terme municipal de Sa Pobla i de Muro.

La consellera De la Concha considera que aquesta distinció «permetrà donar a conèixer un producte que encara és molt desconegut a les Balears» i ha aprofitat per animar la restauració i l’hostaleria a utilitzar-ho cada vegada més.

L’arròs bombeta prové de la família de les gramínies de l’espècie Oryza sativa L. de la varietat bombeta. Se sembra a partir de principis d’abril fins a la primera quinzena de maig i es recol·lecta durant el mes de setembre. Un cop collit, es transporta a les instal·lacions de transformació, on es fa el processat, que consta de les següents fases: trilla, assecatge, neteja del gra, condicionament i envasament.

Actualment, a Sa Pobla i Muro hi ha dos operadors que comercialitzen arròs bombeta. Hi ha 13 productors, 12 dels quals a Sa Pobla i un a Muro. En total, hi ha sembrades 30,48 hectàrees, 28,7 de les quals a Sa Pobla. La producció total és de 79 tones. La meitat de la producció d’arròs es comercialitza a l’engròs, sobretot a l’hostaleria, i l’altra meitat, al detall o mitjançant venda directa al consumidor final.

La producció d’arrossars és molt variable i oscil·la entre el 300 quilos/quartó i els 1000 quilos/quartó. L’arròs bombeta té un preu de venda al públic molt superior a les altres varietats comercials d’arròs, i oscil·la entre els 4,5 i els 5,5 euros el quilo.

Amb aquesta incorporació, ja són 29 els aliments registrats al Catàleg d’Aliments Tradicionals. Les darreres incorporacions han estat aquest estiu amb l’albercoc de Porreres i la mel d’Eivissa/miel de Ibiza. Per Illes, Mallorca compta amb 18 aliments registrats, Eivissa i Menorca en tenen 4 cada una, Formentera compta amb un, i hi ha dos aliments en la categoria de ‘Totes les illes’.

L’acreditació històrica de l’arròs

La història de l’arròs bombeta s’inicia a principis del segle XX a s’Albufera, la zona humida ubicada en els municipis de Sa Pobla i Muro. Aquest cultiu va tenir certa transcendència atès que s’arribaren a dedicar 1.774 hectàrees, però va decréixer a causa de la baixada de preus de mercat i les inundacions.

Al 1900 es cultivaven 1800 quartons d’arròs i hi treballaven el 50% de jornalers de Sa Pobla, però el 1955 només es conraven 140 quartons. El municipi de Sa Pobla celebra, des del 2014, la ‘Fira de l’arròs pobler i de Sa Marjal’, on l’arròs és el protagonista.

Nou comentari