Balears Vadevi
Portada
Lletres que formen mots, que formen paraules... | Foto: Bruno Martins, unsplash

Cercam rescatadors de mots que recomanin termes per al ‘Rescatamots’

La secció s'alimenta de paraules del sector primari que volem evitar caiguin en desús
Diuen els que l'han tastada que és suau i que no embafa/Can Company

Cervesa de blat xeixa de Can Company, la primera 100% mallorquina

De quilòmetre 0 i vegana, està destinada al mercat gurmet
El mercat del vi negre està en regressió a les Illes Balears/CAIB

Cau la venda de vi de qualitat un 5,6%, però puja el valor econòmic un 2,7%

S'observa un augment de la demanda del vi rosat mentre cau la del negre, un any més
La fira De Vins ha celebrat la desena edició | Foto: cedida

Fi de festa de dalt de tot amb el vi de Menorca com a protagonista

La desena Mostra De Vins Menorca tanca una edició especial amb record de cellers participants i més d’un miler d’assistents entre restauradors i aficionats al món del vi

Rescatamots

Lletres que formen mots, que formen paraules... | Foto: Bruno Martins, unsplash

Cercam rescatadors de mots que recomanin termes per al ‘Rescatamots’

Comparteix
La secció s'alimenta de paraules del sector primari que volem evitar caiguin en desús
La saó dona vida a la terra | Foto: Zoe Schaeffer, Unsplash

Saó, l’estat de maduresa que dona benestar i fa trempera

Comparteix
Diu Toni Feliu que "quan sa terra està ben trempada, amb humitat, fa que sa feina que es faci pugui sortir bé"
'Rescatamots' pretén recuperar alguns termes per evitar que caiguin en desús

Estrenam ‘Rescatamots’ per servar el vocabulari tradicional de fora vila

Comparteix
Amb el suport de l'Institut d'Estudis Baleàrics, cada quinze dies compartirem un terme vinculat amb el sector primari i l'explicarem a través de la mirada de diverses veus autoritzades
Un vinyòvol collint el raïm en verema | Foto: celler Jaume de Puntiró

Vinyòvol, el guardià de la vinya i el savi que sap de l’ofici

Comparteix
Una paraula que té un sentit que va més enllà de les feines del dia a dia a la vinya
Camp de vinyes | Foto: Can Majoral

Capgiró, un solc curt i la inspiració per crear vins de giró

Comparteix
"I quin nom més preciós: defineix la primera i més vella parcel·la de giró, i juga amb les paraules cap i giró recordant que durant molts anys no ens deixaven vendre, ni tampoc vinificar, cap botella de giró"

Gatzoll o gatzolla, d’eina de camp a emblema de la verema de Pla i Llevant

Comparteix
"Són tot un símbol de temps passats quan la natura i l'espècie humana es relacionaven amb eines ideades fa molts segles i que fins fa ben poc eren protagonistes de la feina al camp", apunta Antoni Bennàssar
Tèquines de dues puntes i de popa plana a Cala Corb (Es Castell)/Sos Patrimoni Marítim de Menorca

Tèquina, la barca petita que navega amb la força dels braços dels pescadors

Comparteix
A Menorca en queden algunes de les que mariscaven prop de la costa

Mallorca

Rostit humit de me, una de les receptes que trobareu al recull de fra Jaume Martí Oliver/Fundació La Caixa

Es reedita el primer llibre de receptes ‘Modo de cuinar a la mallorquina’

Dins la col·lecció '7 Portes de Receptaris Històrics de Cuina Catalana', recull les receptes del frare Agustí Jaume Martí Oliver del segle XVIII
Adúritz ha passat el relleu a Maca de Castro/Euro Toques

Maca de Castro, nova presidenta d’Euro-Toques Espanya

La xef mallorquina és la primera dona que accedeix a la direcció de l'organització de cuiners
El consumidor cerca qualitat i identifica el producte per l'origen/GOIB

Els consumidors volen producte de qualitat, per damunt de tot

Nou de cada deu consideren que la qualitat dels aliments és el factor més important a l’hora d’anar a comprar
Kike Erazo durant l'elaboració de la tapa Capuccino i coca de OOVE , amb gamba vermella i suc de mongetes tendres”

Kike Erazo, d’Argentina a Mallorca on marca el pas des del ‘Morralla’

Passarà el relleu al guanyador del Concurs Oleotapa 2024, de la DO Oli de Mallorca

Receptes

Arròs sec amb verdures, per desembafar després de Pasqua

Comparteix
Catalina Portell, d'Artà Plat a Plat, ens suggereix aquesta recepta per descansar dels excessos de carn de les festes
Formatge fresc i vegà, una recepta de Maria José Amengual | Foto: cedida

Recepta | Formatge fresc vegà

Comparteix
Una alternativa per aquelles persones que no volen seguir una dieta amb aliments d'origen animal i també una excel·lent opció per a aquells que pateixen intolerància a la lactosa
Bescuit d'aprofitament. | Foto: MJ Amengual

Recepta d’aprofitament | Bescuit de polvorons

Comparteix
Si us ha quedat perdut algun paquet de polvorons de Nadal podeu preparar aquest deliciós bescuit que farà les delícies de tota la família
Frita de porc | Foto: Josep Rubio

Formentera, els gustos de sempre que tornen: la frita

Comparteix
Aquesta és una recepta popular de les Pitiüses que s'elabora amb verdures i trossos de carn de porc, peix, pop o calamar i que ara la PIMEF vol reivindicar amb un concurs obert a restaurants i ciutadania
Recepta de faves ofegades | Foto: MJ Amengual

Recepta | Faves tendres

Comparteix
D'origen medieval, és molt fàcil de preparar i forma part de la cuina tradicional eivissenca
En aquest cas, el cuiner ha farcit uns cucurutxos de menjar blanc/IGP Ametlla de Mallorca

Menjar blanc, pura ametlla mallorquina

Comparteix
El xef Sebastià Grimalt reinterpreta aquestes postres quasi oblidades de la cuina tradicional mallorquina d'un temps
La 'Jaia Corema' té tantes cames com setmanes falten fins a la Setmana Santa/UEP

La cuina de Quaresma: un bacallà a la mallorquina i una greixonera dolça

Comparteix
Dues propostes gastronòmiques que ens acosta Catalina Portell, d'Artà Plat a Plat
Guisat d'ous, un plat tradicional de la cuina eivissenca | Foto: MJ Amengual

Recepta | Guisat d’ous

Comparteix
Plat tradicional d'Eivissa, però poc conegut i restringit a les cuines de les llars
La fira De Vins ha celebrat la desena edició | Foto: cedida

Fi de festa de dalt de tot amb el vi de Menorca com a protagonista

La desena Mostra De Vins Menorca tanca una edició especial amb record de cellers participants i més d’un miler d’assistents entre restauradors i aficionats al món del vi
El celler Sa Forana renova la imatge dels seus vins | Foto: cedida

Celler Solano renova la imatge dels seus vins

Després de dues dècades treballant la vinya, aquest any arribaran a una producció de 20.000 ampolles
El guardó és un botil de fusta fet per un dissenyador i fuster locals | Foto: E.V.

Didier Belondrade, premi De Vins 2024 a una prolífica trajectòria vinícola

El lliurament del guardó s'ha fet en el marc d'un tast vertical de quatre anyades del Belondrade y Lurtón com a prèvia a la desena edició de la fira que organitza la distribuïdora aquest dilluns 8 d'abril
Alba Rosé, del celler menorquí Torralba | Foto: web

L’Alba Rosé de Torralba, medalla d’or al Concurs Mundial de Brussel·les

El vi del celler de Ciutadella ha estat l'únic premiat de Menorca i de les Illes Balears

Producte local

És fonamental garantir la traçabilitat del producte de la mar de les Illes Balears/Opmallorcamar

‘Millor quin’, punta de llança en la promoció del peix i el marisc locals

Comparteix
Opmallorcamar i Calant Xarxes signen un conveni per a impulsar el desenvolupament d'una pesca sostenible a través de la comercialització de producte local traçable de màxima qualitat
Foto: David Baret

Nova passa en la producció de sidra a Menorca

Comparteix
La plantació de 140 arbres de disset varietats de poma diferents en una finca de Ciutadella, permetrà duplicar-ne la producció i organitzar visites guiades en un futur
La sobrassada aporta elements bàsics de la dieta saludable, consumida amb moderació/IGP Sobrassada de Mallorca

Consumir sobrassada de forma moderada és saludable

Comparteix
La revista 'Foods' posa negre sobre blanc els avantatges nutricionals com a component d'una alimentació equilibrada i variada
L'oli de Mallorca verge extra va ser el protagonista de la cita amb la Nit de l'Oli/DO Oli de Mallorca

La nova anyada dels ‘Verge Extra’ es presenta a la Nit de l’Oli

Comparteix
La DO Oli de Mallorca presenta 38 referències de quinze productors adscrits
El sorteig del dia 2 de març popularitzarà la imatge de la coneguda tapa de tapes/ONCE

L’ONCE dedica un cupó al Variat mallorquí

Comparteix
La tapa de tapes que barreja diverses elaboracions protagonitzarà el sorteig del dia 2 de març
L'ametlla és l'ingredient imprescindible per un gató mallorquí/IGP Ametlla de Mallorca

L’ametlla de Mallorca, protagonista de la setmana

Comparteix
La IGP ha organitzat una campanya de promoció amb descomptes a cooperatives, forns i pastisseries
Vaca menorquina | CAIB

PROVILAC III porta noves garanties de viabilitat per al lacti a Menorca

Comparteix
Aquest Pla preveu la convocatòria, durant el mes de febrer, d'una nova ajuda per incentivar els esforços i compromisos de modernització del sector productor
El vi elaborat amb la varietat Manto Negro, emblemàtic de la DO Binissalem, amb aquest dolç imprescindible en la gastronomia dels Darrers Dies/DO Binissalem

Ensaïmada de tallades i un negre 100% manto negro, la combinació perfecta

Comparteix
La "cuina dels darrers dies" passa tant sí com no per complir la tradició de consumir aquest dolç abans que comenci el període de Quaresma

Eivissa

Formatge fresc i vegà, una recepta de Maria José Amengual | Foto: cedida

Recepta | Formatge fresc vegà

Una alternativa per aquelles persones que no volen seguir una dieta amb aliments d'origen animal i també una excel·lent opció per a aquells que pateixen intolerància a la lactosa
Les herbes eivissenques estan protegides per la figura de la IGP que regula la seva producció i comercialització/GOIB

Immobilitzats per frau 138 litres de licor venut com ‘herbes eivissenques’

Envasats i etiquetats de forma fraudulenta amb la denominació protegida, eren venudes al Regne Unit
Ametllers en flor a Eivissa | Foto: Turisme d'Eivissa

La floració de l’ametller marca una nova Festa de l’Ametlla a Eivissa

L'esdeveniment, que organitza l’Associació de Vesins de Corona amb la col·laboració del Consell d’Eivissa, tindrà lloc aquest diumenge 28 de gener
Històries de cuineres protagonitzen aquesta nova publicació | Foto: IMAM

Eivissa presenta ‘Jefas’, una novetat editorial que retrata dones cuineres

"Entre els meus arxius, faltaven elles: les dones", reflexionava la fotògrafa Luana Failla

Formentera

Cap de Barbaria | Vi de la Terra de Formentera

Els pagesos a Formentera: unir-se o desaparèixer

Comparteix
Aquesta és una de les conclusions obtingudes de la taula rodona organitzada per Ràdio Illa a la Casa del Poble de la Mola
Cala Saona | Foto: Manfred, Turisme de Formentera

Formentera deu el seu nom al blat?

Comparteix
Tradicionalment, s'havia atribuït l'origen del topònim de l'illa a una derivació de la paraula llatina 'frumentaria', que significa blat
Ramat d'ovelles a Formentera | Foto: Josep Rubio

Juanan Yern (Formentera): La ramaderia es troba “en estat crític”

Comparteix
És un sector estratègic a Formentera perquè del seu vigor en depèn la demanda local de cereal, que és un dels cultius amb més pes en el paisatge de l'illa
Frita de porc | Foto: Josep Rubio

Formentera, els gustos de sempre que tornen: la frita

Comparteix
Aquesta és una recepta popular de les Pitiüses que s'elabora amb verdures i trossos de carn de porc, peix, pop o calamar i que ara la PIMEF vol reivindicar amb un concurs obert a restaurants i ciutadania
Mar Grossa, Formentera
| Foto: cedida

Peix de Formentera a preus assequibles: no és broma, es diu Mar Grossa

Comparteix
Jordi Crespo i Alessandro Patuzzi, units per l'afició per la pesca i el delit per la bona taula, endeguen Mar Grossa, un projecte gastronòmic que vol realçar el peix i altres productes de Formentera
El guisat de tortuga té llarga tradició a Formentera | Foto: CRAM

El guisat de tortuga: un record gastronòmic a Formentera

Comparteix
Avui la tortuga babaua (Caretta caretta) és una espècie protegida i cara de veure, que desperta expectació i simpatia quan ens la topem a la mar
Els tudons fan malbé els cultius de Formentera | Foto: Don Loarie - inaturalist

Els tudons s’instal·len a Formentera i causen estralls en els cultius

Comparteix
Aquesta au s'ha convertit en un dels maldecaps dels agricultors de l'illa, ja de per si prou atrafegats en combatre la sequera
La collita de cereal ha disminuït significativament a Formentera aquest 2023 | Foto: Cooperativa del Camp

Formentera afronta la sequera amb sacs de menjar i ajudes extraordinàries

Comparteix
Les pluges de gener no han superat els 30 litres i l'escenari actual és especialment complicat per als ramaders