Balears Vadevi
La formació vitivinícola a Balears serà una realitat a partir d’aquest setembre
IES Felanitx

!--akiadsense-->

Era una demanda del sector i una temàtica orfena pel que fa a formació a les Illes Balears. Els cellers de les Illes Balears no tenen al seu abast personal format i per altra banda qui volia accedir a estudis de viticultura o enologia havia de sortir fora de les Illes.

És per això que durant tres any s’ha gestat el naixement d’un nou cicle tècnic de grau superior. Des de l’Institut de Secundària de Felanitx han consultat altres centres on s’imparteix aquesta temàtica, com al Priorat o La Rioja i han adaptat el model a la realitat del sector de Balears.

En un primer moment s’ha pensat en un sistema dual de formació que es revisarà de cara al curs següent per fer-lo més accessible.

El sistema dual preveu combinar la formació amb classes a l’institut amb pràctiques remunerades a cellers. La Formació Professional contempla, a més de la part acadèmica, que l’aumne pugui posar-se en situació amb la feina. I això es fa en algunes ocasions amb simulacions al mateix centre però com explicava el cap d’estudis de Formació Professional de l’IES Felanitx, “al centre no tenim un celler, no tenim bótes, i per això vàrem pensar que el millor era subscriure convenis amb cellers per garantir aquest part pràctica”.

Però aquest model té una sèrie de restriccions. Així els contractes de pràctiques tenen una limitació legal d’edat que arriba als 28 anys i és imprecindible no estar treballant. I és per això que molta gent que s’ha interessat per aquesta formació no hi han pogut accedir. “De cara al curs 2019-2020 es revisarà el model per poder fer que totes aquelles persones interessades puguin rebre aquesta formació reglada.

De moment no s’han cobert encara les 15 places disponibles,el que també fa pensar que potser entre la gent més jove, el vi i la seva professionalització no és gaire interessant.

D’altra banda, el cap d’estudi afirma que els alumnes que ja s’han inscrit “han mostrat una presdisposició poc habitual en gent de la seva edat”, assegura Clar, “el que confirma que realment hi estan molt interessats”.

Així i tot, Tomàs Clar assegura que des de la Conselleria d’Educació han donat tot el seu suport a la iniciativa i estan disposats a reforçar i adaptar els estudis per consolidar-los.

A partir del proper curs, els alumnes d’aquest grau superior que té una durada de dos anys, es formaran en els aspectes bàsics de la feina a un celler. Des de la plantació i cura de la terra i la veream, fins a la vinificació, criança, i anàlisis enològiques bàsiques d’un celler.

Des del centre han signat convenis amb 15 cellers, de moment de la DO Pla i Llevant, però amb la voluntat d’estendre-ho també a la DO Binissalem i a la resta de cellers de totes les illes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa