Balears Vadevi
Batista i llora, noves varietats de raïm en experimentació

Més enllà de la lógica preocupació per la situación que travessam, és necessari seguir pensant en el futur. Aquesta crisi, com totes les que ha passat el secto del vi, passarà i els vinyòvols continuaran fent raïm i els cellers fent vi….I la conselleria d’Agricultura ha de seguir en el seu paper regulador, de suport i de recerca. Per això acollim amb satisfacció la noticia que la investigación no s’atura i que aquesta primavera s’han fet els empelts que asseguren que la recerca sobre la recuperació i autorització de noves varietats continua.

xxx
L’empeltada s’ha dut a terme damunt bord, en peu de 110-R, amb empelt a l’anglesa principalment | CAIB

!--akiadsense-->

Aquests dies passats, la conselleria d’Agricultura del Govern Balear ha dut a terme una nova tongada d’empelt de vinya a Sa Granja, on hi té la seu la conselleria a Palma. L’IRFAP (Institut de Recerca i Formació Agrària i Pesquera de les Illes Balears) ha ampliat la col·lecció actual amb 15 varietats autòctones noves, que només es poden trobar en aquesta finca pública i experimental. Ara la col·lecció comptarà amb un total de 50 varietats.

“L’objectiu és –diuen des de la conselleria- seguir amb l’experimentació i conservació d’aquestes varietats, algunes des les quals es troben en procés d’autorització per a la plantació a les Illes Balears. Es tracta d’una col·lecció de vinya prou completa de les varietats de les Illes. Així mateix, la voluntat és ampliar-la més endavant amb més varietats antigues per fer-la més diversa, com la Montona de Pollença”.

“Les noves varietats afegides són autòctones, com el batista de Felanitx, la llora de Menorca o el fogoneu mallorquí; i també de fora, que s’utilitzen de testimoni en les col·leccions, com el chardonnay i el cabernet sauvignon”.

xxx
La majoria de les varietats plantades són experimentals, no autoritzades o en procés d’autorització | CAIB

!--akiadsense-->

Aquesta nova plantació pretén millorar el reservori de varietats antigues de Mallorca, iniciar el de Menorca i millorar les plantacions existents, així com reactivar la finca de Sa Granja. Segons els tècnics de la conselleria “l’empeltada s’ha dut a terme damunt bord, en peu de 110-R, amb empelt a l’anglesa principalment. I les mudes de les diferents varietats han estat escollides de la col·lecció antiga de Sa Granja o de finques de fora.”

La majoria de les varietats plantades són experimentals, no autoritzades o en procés d’autorització, com giró negre, esperó de gall, callet negrella o mancès de Tibús. També n’hi ha de ja autoritzades com la gorgollassa, l’escursac, mantonegro, etc.

Algunes finques de Mallorca són col·laboradores de l’IRFAP i obtenen d’aquest organismo les mostres necessàries per anar provant a la vinya el comportament d’aquestes varietats. Per això s’ha de demanar una autorització a la conselleria: “L’IRFAP fa una tasca de conservació i experimentació amb estudis de les diferents varietats. A la vegada, té un programa de cessió de material vegetal no autoritzat, que s’estableix mitjançant la resolució del director general, i que permet la cessió d’aquest material, sempre que no es comercialitzi. Enguany, per exemple, s’han rebut dues sol·licituds: una de callet negrella (en procés d’autorització) i una de vinater blanc”.

Aquest organisme és també el que sol·licita les autoritzacions de varietats no autoritzades, a resposta de les peticions del sector.

Tanta sort que els vinaters están avesats a pensar a llarg termini per que es tracta d’un procés llarg, que ha d’avalar el ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, però que permet recuperar comercialment varietats i fer que els vins siguin més autèntics i diferenciats.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa