Aquest divendres 27 de gener s’ha inaugurat el primer Congrés de Formació Professional de les Illes Balears, que se celebra fins aquest dissabte 28 a la Fàbrica Ramis d’Inca. A l’acte inaugural hi ha participat, entre d’altres, la ministra d’Educació i Formació Professional, Pilar Alegría, la presidenta del Govern, Francina Armengol, i la consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació Mae de la Concha. Precisament la titular d’Agricultura destacava en un post a xarxes que “aquesta és una formació amb molt de futur”, i sobretot, “molt relacionada amb el sector agrari, pesquer i alimentari illenc“.
El Congrés neix amb l’objectiu de mostrar la rellevància de la modernització de l’FP com a motor d’un nou model en el creixement econòmic i social de les Balears, així com posar sobre la taula reptes, perspectives i impacte de l’FP en el mercat de treball. A més a més, també s’ha conceptualitzat per facilitar l’intercanvi d’informació i la difusió d’experiències formatives i dels principals projectes innovadors que s’han identificat com a bones pràctiques.
Sobre aquesta estructura s’han programat al llarg de les dues jornades ponències, tallers i activitats, així com dues taules rodones on es tracten temes com els reptes de l’FP, el II Pla Integral o la importància de l’orientació. La ponència inaugural ha anat a càrrec de Clara Sanz, secretaria d’Estat de Formació Professional.

Transcendència educativa, social i econòmica de la nova FP
En el marc de la inauguració, els representants polítics han compartit reflexions al voltant d’aquesta trobada i els seus objectius. La ministra Pilar Alegría, d’una banda, destacava la transcendència educativa, social i econòmica que té la reforma de l’FP, fent una “formació més atractiva i pràctica”, amb noves titulacions i apostant pel territori gràcies “als centres d’excel·lència”.
La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha destacat la importància de l’FP pel mercat laboral i pel model econòmic que es vol consolidar a les Balears. “Estem en un moment àlgid de l’FP, amb l’aplicació de la Llei estatal i el II Pla Integral de Formació Professional de les Illes”, i es mostrava satisfeta perquè per tot plegat “tenim més alumnes que mai i més mòduls i professors que en tota la història de la comunitat”.
Des del Govern de les Illes Balears s’ha considerat oportú, apunten, organitzar un esdeveniment per promoure la reflexió sobre el present i futur de la formació professional, “ja que aquests estudis viuen un moment d’inflexió important”. Es refereixen, d’una banda, a la recent entrada en vigor de la nova Llei de formació professional i, de l’altra, a la posada en marxa del II Pla Integral de Formació Professional 2022-2025. Aquest pla comptarà amb una dotació de 811 milions d’euros, el doble del que es va destinar al Pla anterior. Aquesta aportació permetrà augmentar i consolidar l’oferta, ampliar l’FP a distància i impulsar la formació per a treballadors desocupats i ocupats per requalificar-los i millorar-ne la competitivitat.