Balears Vadevi
Els cellers de les Illes Balears venen 8 de cada 10 botelles al mercat local
Vinyes de Consell

!--akiadsense-->

El vi amb denominació de qualitat (vi amb denominació d’origen i vi de la terra) ha comercialitzat 50.136 hl l’any 2017, fet que comporta el seu màxim històric i un increment del 3,3 % en relació amb l’any anterior. El consumidor principal d’aquest vi és local, i és que a les Illes Balears s’han produït el 79 % de les vendes.

“Hi ha hagut una projecció espectacular en vendes, la qual cosa sense dubte està relacionat amb la gran qualitat que tenen els vins de les Illes, i això és una gran satisfacció” assegura Miquel Àngel Frau responsable d’Illes Balears Qualitat en declaracions a Balears Vadevi.

Per Frau, aquest increment és encara més meritori si es tenen en compte les darreres dades del Ministeri d’Agricultura, segons les quals, el consum domèstic de vi es va reduir un 2,1 % (-0,6 % del vi amb denominació d’origen i -5,9 % del vi de la terra).

Mallorca des de l'aire

!--akiadsense-->

Així, malgrat aquestes xifres, el vi de les Illes Balears no només no redueix la seva comercialització sinó que augmenta. “Tots els estudis apunten que efectivament es consumeix manco vi, però en canvi, el que es consumeix és d’una qualitat mitjana alta, i és aquí on entren els vins de les Illes”, recorda el responsable d’Illes Balears Qualitat.

D’altra banda, estudis com els que elabora Nielsen, han mostrat que a les Illes Balears el 65% del consum de vi es fa especialment al canal Horeca, és a dir a restaurants i hotels, el que podria fer pensar que el principal client del vi de les Illes és estranger.

“Què el visitant té un gran interès per conèixer els vins que es fan aquí és evident, però això no és incompatible amb que els mallorquins, menorquins, eivissencs i formenterers també en tinguin. De fet el consumidor resident cada vegada s’involucra més”, assegura Frau

Vi i platja

!--akiadsense-->

És difícil analitzar el perfil de consumidor en aquest sentit, però no obstant això, per Frau, “l’interès del turista pel vi no és incompatible amb l’aposta per aquest vins per part del consumidor local. De fet el constatam que cada vegada més és així. Un estudi de fa dos anys, apuntava que un 65% dels ciutadans de les Illes bevia vi de la DO Binissalem, la més antiga. Per tant, dos de cada tres consumidors es decanta per un vi d’aquí i entenem que cada vegada s’involucren més”, afirma.

El segon mercat dels vins de les Illes Balears és Alemanya, amb 5.543 hl, la qual cosa implica un increment de vendes del 5 % i representa un 11 % del total de la comercialització. El tercer mercat és Suïssa, amb 2.074 hl, que suposa un 18’5 % més que l’any anterior i un 4,1 % del total de les vendes. La resta d’Estat queda en quart lloc pel que fa a les vendes fora de les Illes Balears amb 1.599 hl. No obstant això, s’ha incrementat un 140 % la comercialització, que comprèn un 3% de les vendes.

Així, el conjunt de les exportacions ha crescut un 5,2 % als països de la Unió Europea i un 8,7 % a la resta del món. Aquest increment és molt superior al del conjunt de vins de l’estat, que han exportat un 2,5 % més que l’any anterior. Les vendes a Alemanya comporten el 61 % de les exportacions. Pel que fa a les exportacions fora de la Unió Europea, Suïssa representa el 23 %, seguit dels Estats Units, que representa un 2,8 %, i la Xina, amb un 1,2 % de les exportacions.

L’increment de comercialització s’ha produït en totes les denominacions d’origen i vins de la terra. Pel que fa al tipus de vi, destaca l’increment de venda del rosat en un 23,2 %; el vi blanc també n’ha augmentat la comercialització un 8 %, però el vi negre ha davallat les vendes un 4,5 %.

Amb aquestes dades a la mà, per Miquel Àngel Frau és un sector que en aquest moment està amb una forta expansió. Hi ha nombrosos projectes de nous cellers i noves vinyes. Els cellers consolidats estan en una etapa d’expansió fora de les illes i les exportacions van a un bon ritme.

També s’ha aconseguit un rècord en la facturació, que ha estat de 34,4 milions d’euros.

Sobre el futur del sector Frau recorda que “els cicles econòmics són llargs i vaticinar el que passarà és complicat, però així i tot hi ha aspectes que fan pensar que continuarà el creixement, com per exemple que en molts cellers s’està produint un relleu generacional i això dona garantia de continuïtat en projectes on conviuen nous coneixements amb l’experiència que estan transmetent pares i mares”.

A totes les Illes Balears hi ha actualment prop de 3.000 Ha de vinya i quasi un centenar de cellers.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa