Balears Vadevi
L’investigador Andreu Palou nega la relació directa entre vi i càncer

Ja fa dies que s’en parla i encara no ha arribat el moment de sentir la darrera paraula sobre la polseguera que ha aixecat la notícia que el vi es podria considerar un agent cancerigen. A hores d’ara ja podem porgar el gra de la palla i rebaixar el nivell d’alarma. Fons del sector vitivinícola de Mallorca, que reberen amb preocupació la possibilitat que s’hagués d’etiquetar el vi com una aliment “perillós”, que provoca càncer, com és el cas del tabac, demanen seny i temps per veure en que queda tot plegat. El que si hi ha és unanimitat a llançar un missatge de tranquil·litat en la línia de les organitzacions estatals del sector. El vi, consumit amb moderació, no és nociu i, fins i tot, pot ser beneficiós.

Sobre aquest extrem, Balears Vadevi ha consultat el professor Andreu Palou, Director del Laboratori de Biologia Molecular, Nutrició i Biotecnologia (LBNB) de la UIB i del grup d’Investigació sobre Nutrigenòmica i Obesitat de l’IDISBA. Palou es mostra rotund en afirmar que no es pot comparar de cap de les maneres el vi i el tabac ja que està demostrada l’existència de substàncies directament carcinògenes en el tabac, cosa que no passa en el vi. “En el tabac hi ha mecanismes que ataquen directament l’ADN de la cèl·lula, en el vi, no”, explica.

Palou, que ha estat durant prop de deu anys màxim responsable del Comité Científico de la Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición (AESAN, 2003-10) i Vicepresidente del comité científic de l’alimentació humana de la Comisió Europea (SCF) (1997-2003) i del panell científic de nutrició de la EFSA (Autoridad Europea en Seguridad alimentaria (2003-2009), recorda que aquesta “és una polèmica que neix el 2011 quan es va establir el reglament europeu que vincula tots els estats membre quan a l’etiquetat que han de dur els aliments; sobre composició i valors nutricionals, per millorar l’informació al consumidor. Això vol dir parlar d’energia, de proteïnes, etc. En aquell moment s’exclogueren les begudes alcohòliques d’aquesta obligació. Una decisió que es va prendre de forma provisional. El que ara reviscola és aquest debat”, detalla Andreu Palou.

Probablement, diu el professor de Nutrigenòmica, enguany mateix es prendrà aquesta decisió d’incloure el vi entre els aliments que tenen l’obligació d’informar sobre la composició nutricional del producte a l’etiqueta, però això no té res a veure amb el càncer”.

“Aquests tipus d’iniciatives, afegeix, venen sempre dels països del nord d’Europa“, afirma el professor Palou, quan se li demana si això és un altre capítol de la guerra entre països del nord i del sud del continent; entre els països que fan vi i els que fan cervesa. Recorda, de fet, que ja s’ha aprovat la regulació del consum i de la venda d’alcohol així com la prohibició que begudes que contenen més d’un 1,4% d’alcohol puguin fer servir reclams publicitaris de salut.

Segons Palou, la proposta es discutirà però “no crec que això s’acabi imposant. De fet el tema no està a l’agenda de la Comissió Europeu dels pròxims cinc anys”, conclou.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa