Balears Vadevi
El sector del vi reclama respostes i accions concretes pel postcoronavirus
Celler

!--akiadsense-->

A tots els representants del sector els preocupa salvar els mobles enguany perquè les vendes han caigut en picat. Per això, aquesta va ser una de les qüestions que s’abordaren a la primera reunió de la Mesa del Vi: la promoció interior i exterior basada en campanyes de difusió per estimular el consum del Vi fet a les Illes Balears. Una tasca que la conselleria veu amb bons ulls però la consellera Mae de la Concha es mostra partidària de fer una acció conjunta que impliqui també els fons propis dels consells reguladors de les marques de qualitat i això sempre cou. No obstant la recent experiència en aquest sentit ha estat satisfactòria per tots i no es descarta plantejar iniciatives concretes d’aquí endavant.

“S’ha parlat molt de promoció”, diu Sebastià Ordinas, de Petits Cellers. “Ha quedat clar que s’han de fer campanyes de qualitat dins i fora de l’illa, i això sí, el producte ha d’anar sota el nom de Vi de Mallorca.”

“Ens han recordat que tenim fons propis i que seria interessant que ens uníssim tots els Consells Reguladors per fer accions més importants, però de fons específics per accions més grans no s’ha dit res”, diu Antoni Bennàssar, president de la DO Pla i Llevant i Vi de la Terra Mallorca. “Es veu clara la conveniència de fer accions a l’estranger, accions a les grans superfícies de comerç, i la possibilitat de vincular el permís per fer ampliacions als hotels a canvi de que consumeixin productes locals, però en aquest sentit no hi hagut concrecions”.

L’Associació de Petits Cellers ha plantejat el projecte de la DO Mallorca. Una vella reivindicació que sembla encara una mica verda: “De moment és complicat anar més enllà de les accions de promoció, se’ns ha dit”, segons Ordinas, president d’aquesta organització. Per ventura és ja una primera passa però “la Conselleria va recordar que hi ha una tramitació molt complexa per aconseguir-ho i va posar damunt la taula l’informe tècnic sobre les possibilitats reals d’aquest projecte, amb la normativa a la mà. Així que aquesta qüestió s’acordà que se discutiria més endavant”.

La DO Pla i Llevant i l’IGP Vi de la Terra Mallorca, que van de la mà, pretenen que els objectius i la tasca per aconseguir-los es sistematitzi. “Per la meva part, afegeix Bennàssar, he exposat que s’havien de presentar iniciatives a curt, mig i llarg termini i amb aquest sentit seria important comptar amb la Universitat de les Illes Balears (UIB) i la Direcció General de Recerca per preparar un clúster d’empreses sobre vi.

Els representants de la Mesa del Vi en la primera reunió en la que es va constituir

!--akiadsense-->

Per la conselleria és prioritari treure el decret que limitarà les noves plantacions de vinya, que està en elaboració. Ja se n’han presentat les esmenes i aviat coneixerem el resultat final. En qualsevol cas, el projecte ha de passar pel Consell Consultiu perquè l’analitzi i proposi, si fa falta, les modificacions. Aquest tràmit podria quedar enllestit d’aquí a un parell de mesos i llavors podria ser aprovat definitivament.

Aquesta és una de les principals demandes de la DO Binissalem. José Luis Roses recorda que no és la primera vegada que ho posen damunt la taula i ara, diu, amb més motiu encara. “Per què no és planteja a nivell autonòmic, igual que s’ha limitat el nombre de llits als hotels. Per nosaltres és urgent fer-ho, a la vista de la producció que hi ha, que enguany encara no sabem que en farem, i la que hi haurà d’aquí a un parell d’anys quan siguin productives les 600 hectàrees autoritzades que encara no ho són”

La postura sobre la DO única Mallorca, la posició de Roses és ben coneguda. Arran de la constitució de la Mesa explica que si es tracta de fer una denominació sota el nom de l’illa, exigirà que es mantengui, en paral·lel, el de la DO Binissalem “que tants anys i tanta de feina ens ha costat mantenir”.

L’actual conjuntura fa que urgeixi prendre determinacions sobre la verema en verd. La crisi derivada de la paralització de l’activitat obliga a plantejar la reducció de la producció d’enguany per evitar mals majors. “De moment hi ha temps per presentar propostes fins el 10 de juliol i es podrà realitzar fins el 31 de juliol. De les condicions econòmiques de la verema en verd no hi ha res concretat. S’han presentat les esmenes que s’envien al Ministeri d’Agricultura i haurem d’esperar resposta”, diu Antoni Bennàssar, president de la DO Pla i Llevant i Vi de la Terra Mallorca.

Pel president de la DO Binissalem les compensacions per fer verema en verd han estat decebedores, sobre tot quan s’ha sabut que just hi ha 10 milions d’euros per tot l’estat. “Si se reparteix per quota que ens tocarà a Mallorca que només feim l’1 per 1.000 de la producció total?”

El sentir general és que la constitució de la Mesa del Vi és una bona cosa. Però ara convé anar per feina i posar-s’hi amb els temes que són urgents: És important, recorden els productors, “una política de protecció del preu del raïm per evitar que caigui per davall del cost de producció. Temen que l’excedent que es produirà a tot Espanya ofegui el mercat de raïm barat i el d’aquí no trobi sortida al mercat local per molt nostre que sigui”.

Demanen directrius clares i estratègies no tan sols en relació al preu si no també en ajudes a la sortida de l’excedent de raïm, de vi i per la promoció del producte, entre altres. Per això, feta la primera trobada s’ha de pensar en la segona amb un ordre del dia que pugui donar fruits concrets: verema en verd, promoció interior i exterior, limitació de noves plantacions, estratègies de futur a mig i llarg termini són qüestions que estan damunt la taula . El sector necessita respostes. Ara més que mai se necessita agilitat i encert. El vi, com la vinya, marquen el ritme i no saben esperar. D’aquí a un mes, si no hi ha res de nou, hi haurà una altra reunió. Veurem si s’avança.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa