Balears Vadevi
Carlos Rodríguez Furthmann, un home que viu per la vinya i el vi

Descobrim avui un personatge imprescindible del panorama del vins de Mallorca. És un cas de vinyòvol i vinater vocacional i fet a si mateix.

Carlos Rodríguez Furthmann (Palma, 1972), l’heu de coneixer.

xxx
Cada vi és una experiència en la que Carlos Rodríguez Furthmann aboca tota la passió | Selva Vins

!--akiadsense-->

“Als 22 anys vaig deixar la ciutat i em vaig instal·lar en una casa de camp familiar que era propietat del meu pare. Hi havia una mica de vinya que el meu pare va plantar anys enrere. Va ser el meu primer contacte amb la vinya i vaig començar a aprendre com cuidar-la”. Són les seves primeres paraules que ens introdueixen en una aventura vital que escriu capítol a capitol amb esforç, passió i dedicació.

Carlos Rodríguez Furthmann és un cas d’aquells que demostren que quan hi ha interés, els objectius s’assoleixen. Reconeix que la seva formació és autodidacta: “M’he format a força d’estudiar llibres a casa, assistir a molts cursos de formació, anar a fires i esdeveniments dins i fora d’Espanya, visitar cellers i zones vitivinícoles d’Espanya i Europa, mentre combinava tot això amb el treball pràctic”.

I arriba un moment en que tot això pren forma: “En el 2001 una gran empresa em va contractar com a capatàs per a un nou projecte de vinya i celler, en el qual també vaig ser el primer cellerer. A partir d’aquí la vinya i l’elaboració de vi, així com el tast i aspectes de tota classe relacionats amb la vitivinicultura, han estat la meva única forma de vida”.

Una forma de vida que necessitava poder donar forma a un projecte propi: “He estat en diferents cellers i vinyes realitzant tot tipus de tasques, també com a viticultor per compte propi treballant en vinyes de tota l’illa tant de particulars com de cellers fins que en el 2016 començo amb el meu projecte propi: Selva Vins”.

xxx
De molt jove deixà la ciutat per viure pel món del vi, a temps complet | Selva Vins

!--akiadsense-->

Com passa d’un costat a l’altre del mirall? Com es fa productor?

Després d’uns 20 anys com a viticultor, tant assalariat com per compte propi, així com cellerer en diversos cellers de Mallorca, tenia ganes de fer una cosa pròpia, poder elaborar vins a la meva manera i sota el meu únic criteri, i quan vaig començar a buscar la manera de poder fer-ho es va donar la casualitat que uns amics que tenien el seu propi celler em van comentar que ja no elaboraven i avrem arribar a un acord: els vaig llogar el seu celler i vinya. Aquí neix Selva Vins.

Diuen que produeix vins personalíssims. Que l’atreu d’aquest projecte, que li fa diferent?

Suposo que en tenir la total llibertat de fer el que jo vulgui el resultat són vins amb un molt marcat caràcter personal. A això cal afegir la manera d’elaborar gens convencional, l’atreviment a fer coses diferents que mai s’havien fet abans a l’illa, el tirar-li coratge i llevar-se pors per a fer vins diferents.

La seva és una producció petita, cal buscar-la. Això fa que sàpiga millor?

No, no té res a veure. Jo no m’atreveixo a dir que els meus vins siguin millors o pitjors que uns altres, són diferents, originals, però és el consumidor el que ha d’opinar. Per a gustos colors, ja sap.

S’atreveix a jugar amb varietats i procedències diferents. Quin és l’objectiu? Com aconsegueix la proporció i l’equilibri?

Les varietats en les quals em centro són les varietats autòctones mallorquines. També algunes foranes encara que les vaig descartant a poc a poc i també a vegades algunes rareses perquè em semblen divertides. Però el camí el tinc clar: varietats mallorquines. I dins de les mallorquines hi ha quatre que són les que més m’agraden i que probablement seran principalment amb les quals treballi.

Les procedències són de diferents vinyes situades en zones diverses de l’illa. La major part del raïm de moment la compro a viticultors, buscant sempre la millor qualitat possible. Més que un objectiu en si, és una necessitat. El pròxim pas, que ja està en marxa, és tenir en un futur raïm de vinya pròpia.

La proporció i equilibri comença per fermentar totes les parcel·les per separat, encara que siguin de la mateixa varietat. Cada vinya té les seves característiques, per la micro zona, sòl, orientació, edat dels ceps, clons…i en fermentar tot per separat et dóna després la possibilitat de combinar els vins segons cada tipologia, encara que excepte excepcions ja vaig seleccionant les vinyes que més m’agraden i cada varietat és d’una mateixa vinya.

xxx
Cada anyada és una aventura i cada vi s’expressa de forma natural pràcticament sense intervenció | Selva Vins

!--akiadsense-->

Es diu de vostè que és poc partidari d’intervenir en l’elaboració dels seus vins. Apuntat als vins naturals, als ancestrals, per què?

Tots els vins que faig són de fermentació espontània (sense afegir llevats comercials), tampoc utilitzo tecnologies i procediments diguem més “industrials”, no utilitzo cap dels múltiples productes autoritzats en enologia excepte una mica de sulfurós en dosis molt moderades, ni aclareixo, ni filtre. Per a mi el motiu és molt simple: el resultat és més autèntic, reflexa amb fidelitat la varietat, hi ha més complexitat, estructura, fa que els vins se surtin de la monotonia, de l’obvi, i són vins originals i diferents. Això no resta espai a la imaginació i al treball en celler, a prendre les decisions que crec necessàries per a aconseguir un resultat concret, que no deixa de ser manipular en certa manera.

He estat el primer a Mallorca a treure al mercat vins d’una tipologia que aquí no existien, com els ancestrals. O el primer claret mallorquí i a més de raïm autòcton. O la criança de Premsal en barriques de castanyer. També coses gens habituals com els vins taronja, l’ús de fang mallorquí…fins i tot fer majorment monovarietals 100% de varietats autòctones és una cosa minoritària a Mallorca.

No hi ha una anyada igual a una altra. Com serà aquesta per als vins de Selva Vins?

Cada anyada té les seves coses i això és part de la màgia, diversió i repte de cuidar vinyes i fer vi. Així com l’any passat o l’anterior van ser complicats i va caldre tirar-li inventiva i esforç addicional realment aquest 2019 ha estat un gran any, un d’aquests en què tot acompanya per a una molt bona qualitat. Jo crec, i espero, que els vins d’aquest any seran del millor.

De la dotzena de vins que elabora, i es que tal vegada és posar-ho en un destret, digui’m com és la “nena dels seus ulls”, el seu preferit i per què?

Com no sé estar-me quiet he tret una edició de Mantonegro 100% (500 ampolles), en breu un negre cupage i a partir d’abril sortirà una petita edició única (360 ampolles) d’un Ull de llebre 100% del 2016 que va fermentar amb raspón en barrica oberta, per la qual cosa ja em vaig a les 15 referències. Alguns dels vins que he fet no es tornaran a repetir, altres només els anys que el raïm m’agradi molt i sempre hi haurà algunes edicions especials, a la qual cosa jo dic “bonus tracks”.

La pregunta és realment molt difícil. Estic molt content amb el que vaig fent amb la varietat Premsal, una varietat que de sempre ha estat infravalorada, i amb els vins de Premsal 100%, el Premsal Castany, l’Orange o el Claret crec que m’he demostrat a mi mateix el que portava anys pensant: que sí que és una varietat versàtil amb la qual es poden elaborar vins complexos i rics i llevar-li aquest complex d’inferioritat. Per això són vins als quals els tinc molt afecte. El vi Malva també és especial perquè és la vinya que jo cuido personalment tot l’any, és d’una vinya que vaig recuperar amb molta feina perquè estava destrossada i pràcticament en estat d’abandó. És moltíssima feina durant l’any per a fer molt poques ampolles,. Tot això fa que també li tingui un afecte especial.

Però “obligat” a triar només un diria Gargo, el negre elaborat amb Gorgollassa 100%. La Gorgollassa és la meva varietat mallorquina favorita i encara que també la uso per a fer l’Ancestral i el Claret crec que la seva millor expressió és amb el negre.

xxx
Pocs vins però molt pensats, com aquest Ancestral | Selva Vins

!--akiadsense-->

Es mostra molt actiu en les xarxes socials on sol “penjar” fotos dels que va projectant i del que tard o d’hora estarà a l’abast del mercat. És una manera de transmetre la passió per l’ofici i pel vi?

Sí, és exactament això. També una manera de compartir amb els altres el projecte Selva Vins, que més gent sigui partícip d’alguna manera.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa