La Cooperativa Malvasia de Banyalbufar demana ajuda al Govern per les destrosses del temporal
xxx
El temporal de pluja, calabaruix i vent va fer malbé les marjades de la malvasia de Banyalbufar | CAIB

!--akiadsense-->

El temporal de pluja, calabruix i vent del darrer cap de setmana del mes d’agost ha fet desastres a la Tramuntana de Mallorca i molt especialment al municipi de Banyalbufar, que va patir amb força l’entrada del cap de fibló que recorregué tota la costa nort de Mallorca. La Cooperativa Malvasia de Banyalbufar ha resultat damnada. Aquesta setmana han fet r ecompte de danys, que per sort només han afectat bens materials i no les persones. Tot i això, els danys han estat molt importants, sobre tot a les infrastructures de la cooperativa. El temporal també ha fet mal a la vinya, repartida a les marjades i que era a punt de verema. Per això, la consellera d’Agricultura, Mae de la Conxa, ha visitat la comarca per veure d’aprop el desastre i avaluar el que es pot fer. De moment els tècnics de la conselleria avancen en l’informe inicial dels danys i el Govern estudia la demanda d’ajudes de l’Administració de l’Estat a través de la declaració del municipi com a zona gteument afectada per fenòmens meteorològics adversos, que és com es diu ara al que un temps coneixiem com a zona catastròfica. La petició será aprobada, previsiblement en el Consell de Govern de dilluns que ve .

xxx
La consellera d’Agricultura, Mae de la Concha, anuncià que es demanaran ajudes estatals | CAIB

!--akiadsense-->

Toni Mora, un dels principals impulsors de la Cooperativa, ha explicat a Balears Vadevi que l’esclafit afectà especialmente les vinyes de les zones més properes a la mar, no a les que están a major altura, des de Estellencs fins a Son Bunyola i Son Coll. “Tot està en terra, fet un nyap de filferros, ceps i raïm. Diria que hi ha un 40% de vinyes afectades i les haurem de vermar aquesta setmana, sobre tot aquelles que han estat més tocades, si no se tudaran”.

xxx
L’esclafit no respectà la vinya, que anà tombant al seu pas | Toni Mora

!--akiadsense-->

Mora afegeix, però, que el mal també ha arribat al celler i al magatzem. “La teulada ha quedat molt afectada, ens va entrar aigua i tot el que era paper i cartró ha quedat desfet”. Els preocupa que ara no tenen temps ni doblers per fer les reparacions necessàries: “Ara comencen les plujes i amb la verema no serem a temps de refer la teulada i evitar noves destrosses”, diu Toni Mora.

xxx
Les marjades més baixes han estat les més afectades | Toni Mora

!--akiadsense-->

La Cooperativa Malvasia de Banyalbufar és un projecte social que nasqué l’any 2000 i es constituí el 2001 per a la recuperació de la Malvasia. El projecte havia nascut de l’Ajuntament de Banyalbufar, qui a la dècada de finals dels anys vuitanta es proposà recuperar aquesta varietat autòctona des del segle XVI. Aquest raïm és la varietat més antiga de vi blanc que es coneix i ha estat durant segles la base econòmica dels banyalbufarins. El projecte de la Cooperativa de pagesos de Malvasia és el Cornet.

!--akiadsense-->

xxx
El temporal no respectà ni les vinyes ni les instal·lacions de la Cooperativa | Toni Mora

!--akiadsense-->

L’equip està format per Pau Bujosa, Pau Vich, Joan Salvà, Javier de la Iglesia, Antoni Mora i dins l’equip tècnic, l’enginyer agrònom Miquel Capllonch i l’enòloga Araceli Servera. La producció és actualment d’unes 10.000 botelles anuals que es distribueixen arreu de Mallorca, a més la Cooperativa compta amb un punt de venda al carrer major del poble de Banyalbufar.

xxx
la teulada feta malbé per l’esclafit | Toni Mora

!--akiadsense-->

Quant a la fórmula de funcionament l’equip treballa en les vinyes dels socis, explota finques llogades a través de contractes cooperativitzats, qualque veïnat interessat deixa que la Cooperativa dirigeixi i sembri vinya a la seva terra venent finalment el rem a la pròpia Cooperativa, i actualment es treballa en un nou projecte per sembrar amb altres cooperatives de l’Illa i des de un cultiu 100% ecològic. Respecte al gènere, es produeixen tres tipus de Cornet: el jove o d’anyada, el fermentat en dipòsits de fusta, i el dolç, també fermentat dins roure. Destacar que és un vi 100% banyalbufarí, entenent que la geografia de la zona destaca per la seva divisió en 54 margades la qual cosa marca el treball amb motocultor.

Nou comentari