Balears Vadevi
La DO Pla i Llevant per Sant Martí ‘enceta el vi’

Era tradició que el primer vi de l’any es tastàs en aquest mes de novembre, el dia de Sant Martí. A Mallorca, l’Associació de Cellers de Santa Maria celebra el darrer cap de setmana de novembre la Festa del Vi Novell. Segurament, la més coneguda arreu del món, és la festa francesa del Beaujolais nouveau que es fa el tercer dijous de novembre. La DO Pla i Llevant també s’ha unit a aquest costum i ho celebra d’una manera especial, de portes cap endins, perquè no ho fa en un acte públic, sinó amb un tast de sommeliers professionals. 

Primer es va fer una reunió de tots els cellerers de la DO per tastar els vins monovarietals que podia aportar cada una de les bodegues i d’aquest conjunt es va escollir una referència de cada varietat que ha estat sotmesa a la consideració d’un grup de de sommeliers professionals, que enguany han estat: Daniel Arias, president de la Asociación Balear de Sumilleres, Julianna González, St.Regis Mardavall, Joan Arboix, sommelier grup Santi Taura, Sergio Pereda del Club Catador, Josep Juhé del restaurant Zaranda, Toni Fernández de Licors Moyà i Ángel Ruiz del restaurant Vinazo Morrofino. El tast és completament anònim ja que no es coneixen el nom dels elaboradors dels vins. A més, és molt possible que els vins tastats no surtin com a tals al mercat sinó com a cupatges de diverses varietats, però per veure el comportament de cada tipus de raïm de l’anyada és millor presentar-los així per poder-los valorar.  

El sommeliers escolten les impressions de l’enòleg Andreu Oliver/Biel Modino

El tast s’ha fet al celler de Can Majoral a Algaida en que els seus enòlegs, els cosins Andreu i Mireia Oliver han fet una valoració de l’anyada 2022 de la que tothom sap que ha estat de molts de dies de calor i escassesa d’aigua, però ha estat molt interessant conèixer els detalls interns que a part de les qüestions generals de tothom sabudes ha marcat l’anyada. Han fet referència a la importància de la composició del sòl,  varietats que plantades sobre call vermell donen 13º alcohòlics sobre blanquer donen 10,5º. L’orientació geogràfica també juga un paper important així com les pendents. Ha destacat que les varietats autòctones com callet o gorgollassa presenten un comportament més variable, mentre que les internacionals són més homogènies.

La interessant reunió ha suposat un intercanvi d’opinions entre els enòlegs en confrontar el procés a les vinyes i l’elaboració als cellers i la dels sommeliers al comentar el resultat final del vi ja elaborat. S’ha de remarcar que els sommeliers fan feina sobre futuribles del vi en tastar-los quan no estan ni de prop acabats i han de preveure com serà la seva evolució quan tenguin elaboracions més llargues, cupatges, pas per barrica o temps en botella.

L’opinió dels sommeliers

Sergio Pereda s’ha declarat sorprès per la gran qualitat dels vins, tot i la climatologia d’aquest estiu/Biel Modino

Sergio Paredes, sommelier del Club Catador Palma. Mostra la seva sorpresa que a pesar de les condicions especials d’aquest estiu els vins en rama que ha pogut tastar són de gran qualitat. Destaca les varietats autòctones com callet i giró ros i de manera especial la gorgollassa. Augura que tendrem una bona anyada.

Josep Juhé destaca que els varietats autòctones estan molt aconseguides/Biel Modino

Josep Juhé, sommelier del restaurant Zaranda. Manifesta la seva sorpresa en considerar aquesta anyada superior a anteriors. Pensava que els vins serien més greixosos, però són bastant frescos. Els negres tenen una tanicitat més elevada, però al final resulten molts frescs amb una càrrega de fruita notable. És sorprenent que amb un any tan calorós i sec hagin aconseguit aquests vins. Dels blancs les varietats autòctones estan molt ben aconseguides. La moscatell molt aromàtica. En general seran uns bons vins per gaudir-ne.

Daniel Árias vaticina una anyada excel·lent/Biel Modino

Daniel Arias, president de la Asociación Balear de Sommeliers. Destaca la qualitat dels raïms i el seu estat sanitari òptim. Vaticina una anyada excel·lent de vins. És interessant comprovar com les  varietats autòctones s’han adaptat a les condicions especials d’aquest estiu, millor que les foranies, encara que aquestes poden donar excel·lents vins en cupatges amb les locals.

Julianna González valora el grau d’acidés i el grau alcohòlic/Biel Modino

Julianna González, sommelier de l’hotel St. Regis Mardavall, Afirma que, a pesar de les condicions de calor i sequera que s’ha patit aquest anys a l’illa, els vins que ha pogut tastar presenten una bona acidés i un grau  alcohòlic molt ben integrat. En conjunt, una bona anyada que ens permetrà gaudir de bons vins.

Joan Arboix i Toni Fernández , en un moment del tast/ Biel Modino

Toni Fernández, sommelier de Licors Moyà. Comenta la impressió favorable que li han produït els vins tastats a pesar de les condicions climàtiques tan especials de l’anyada. D’aquests vins que encara no estan acabats de fer destaca els resultats tan benèvols obtinguts, especialment per part de les varietats autòctones. Afirma que es tracta de vins de gran energia i qualitat.

Joan Arboix, sommelier del grup Santi Taura. L’anyada li produeix, en general, una opinió molt bona. Es gaudeix molt d’aquest moment en el que hi ha tanta fruita dins els vins. En la seva opinió pensa que els vins blancs s’hauran de consumir més aviat i segurament no podran tenir criança en bota. En contraposició els negres tenen una bona concentració que permetrà bones criances. Destacaria, especialment, la gorgollassa, molt fruitosa i concentrada.

Ángel Ruiz destaca la presència de fruita als vins d’aquesta anyada/Biel Modino

Ángel Ruiz, sommelier del restaurant Vinazo Morrofino. Destaca la qualitat dels vins tastats i posa de manifest que són molt frescs amb una notable presència de fruita que els fa molt agradables.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa