Balears Vadevi
Pla i Llevant fa un tast comparatiu entre vins francesos i mallorquins

Aquesta setmana s’ha realitzat, organitzat per la DO Pla i Llevant, un tast comparatiu entre vins francesos i mallorquins elaborats amb les varietats d’origen francès que es cultiven a l’illa: chardonnay, viognier, cabernet sauvignon, merlot, syrah i pinot noir. Aquest tast ha estat dirigit per Gabriel Lucas, sommelier de gran prestigi a l’haver estat campió autonòmic i estatal i haver estat elegit per representar de tot el país en el pròxim concurs d’Europa de sommeliers. De la mà de Lucas, els assistents varen conèixer moltes de les característiques d’aquestes varietats, de les regions on es produeix i de les similituds amb el terroir mallorquí.

La proposta comparativa va tenir bona resposta del públic/Biel Modino

Gabriel Lucas va destacar la importància d’aquestes varietats en les vinificacions de Mallorca i de la resta del món ja que són  cultivades a tots els continents. En el cas de Mallorca, es va recordar, que aquestes varietats protagonitzaren el gran canvi en la qualitat dels vins mallorquins que es va produir fa quasi quaranta anys.  

El primer dia es varen tastar vins blancs fets amb chardonnay i viognier. Chardonnay és la gran varietat blanca de la Borgonya, regió des de la qual s’ha estès a tot el món. Es va destacar que a pesar de les diferències de terroir que es donen entre la regió original i Mallorca la varietat s’ha adaptat molt bé i dona vins de gran interès. El viognier va guanyant adeptes en el seu cultiu a l’illa, si bé, a pesar de la seva qualitat el seu reconeixement a França ha estat més tardà. Finalment, es va tastar el pinot noir, la varietat negra, també de la Borgonya i ben coneguda per haver donat fama als champagnes francesos que l’elaboren com a blanc de negre. Es tracta d’un vi molt suau i delicat del que no es va resistir la temptació de comparar-lo amb la varietat callet, si bé de gust diferent, però d’una estructura i suavitat similar.

El segon dia es va dedicar íntegrament als vins negres. Cabernet sauvignon, merlot i syrah, mundialment cultivades perquè per la seva gran plasticitat s’adapten a terroirs molt diferents i en cada lloc ofereixen matisos específics. Pel cabernet sauvignon, encara que és ben sabut que aquesta varietat ha donat fama als vins de Burdeus, Lucas va aprofitar per oferir-ne un del Pays d’Oc i parlar d’aquesta denominació d’origen que presenta bastants similituds per normativa i geografia amb Mallorca. Per comparar el syrah es va elegir un vi de la zona del Roïna, el gran riu que desemboca al Mediterrani i que té grans quantitats de vinya a banda i banda del seu curs. Varietat molt aromàtica i de bon cos a la par que suau. Finalment, es va tastar un merlot, l’altra gran varietat de Burdeus amb la que s’elaboren els vins de preus més elevats del món. Vi negre, de gran suavitat, tanins dolços molt amables. Resisteix llargues criances i perdura en el temps.

Blancs i negres seleccionats pel tast/Biel Modino

Com a comentari final s’ha d’elogiar la selecció de vins que va fer Lucas per aquesta ocasió en la qual es va poder destacar que els vins fets a Mallorca no desmereixen gens dels vins francesos. Hi ha diversitat d’aromes i sabors, segurament més deguts a  les tècniques d’elaboració practicades als cellers que no per les varietats usades.                   

Vins tastats:

Pinot noir de Toni Gelabert.2019.

Kaleidoscope. Vi d’Alsàcia. 2020

La Pinot Noir de Mallorca i la d’Alsàcia, cara a cara/Biel Modino

Junt aquests dos es va tastar el Callet de Can Majoral que té característiques similars encara que sabors diferents.  

Un callet de Can Majoral eològic junt a un viognier de La Violette/Biel Modino

Chardonnay Roure, 2018. Un chardonnay cultivat en un terroir similar al de Borgonya. Microclima més fred que l’habitual de Mallorca per una entrada d’aire fred a través d’un canal orientat al nord. 9 mesos en bota.

Vieilles Vignes de Chardonnay. Albert Bichot 2018. 12 mesos en bóta i passat a dipòsits d’acer. Bon aroma i bona acidesa.

El chadonnay de Miquel Gelabert contrastava amb el de la Borgonya/Biel Modino

 Negre mediterrani 2019. Can Coleto. Syrah 100% Molt aromàtic i suau.

Moulin de Gassac 2019. Famille Guibert. Llenguadoc., la zona on més es cultiva el syrah.

Dos vins fets de la varietat syrah amb característiques pròpies/Biel Modino

Aía, Miquel Oliver, 2016. Merlot. 12 mesos en bota

Chateau Brun. 2016. Gran Vin de Bordeaux. Gran Cru. 12 mesos en bota. Més evolucionat que el de Miquel Oliver. Merlot 100%

La merlot mallorquina va ser representada per l’Aía de Miquel Oliver/Biel Modino

Butxet 2019. Cabernet sauvignon 100%. 12 mesos en barrica. Aromes a fruita madura i confitura. Tanins poc marcats.

Le Carredon. 2018, Cabernet sauvignon. Pays d’Oc. Fruites vermelles.

La cabernet és ara una varietat pelnament adaptada a Mallorca/Biel Modino

                                                                                                                                                                                                     

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa