Amb el nou curs acadèmic dels estudis de formació professional dual i mixta de vitivinicultura a l’IES Felanitx arriba un nova sessió d’aquest cicle de transferència d’experiències entre els professionals estudiants del món del vi. En aquesta ocasió ha estat Albert Dols que exerceix al celler Cap Andritxol el que ha contat les seves vivències als estudiants.
La sessió ha estat molt interessant perquè, en primer lloc, l’edat del conferenciant no està molt enfora de la dels estudiants i els inicis en el món del vi són ben pròximes i, en segon lloc, perquè s’ha sabut posar en la pell dels estudiants al poder comparar el seu principi amb els inicis actuals dels estudiants.

!--akiadsense-->
Albert Dols té formació universitària per haver cursat les llicenciatures de biologia i bioquímica a la UIB, on a més ha estat becari d’un dels departament de Biologia. Va arribar al món del vi per la necessitat de guanyar-se la vida i va entrar en el celler Tianna Negre amb la idea d’exercir la tasca de control de qualitat dels seus productes, però que en les empreses que són de mida gran tothom ha de fer de tot i no hi ha massa temps per aprendre, es va veure abocat a compaginar diverses feines en el celler i en el camp. D’entrada va fer feina mig any en el celler i altre mig any al camp on va ser destinat a podar els ceps per preparar-los per la producció de la pròxima temporada. Manifesta que ningú el va ensenyar a fer aquella feina i es va haver d’espavilar per fer-la correctament i aprendre pel seu compte. Va cercar informació en els pagesos que coneixia, parlava amb ells i es va oferir per acompanyar-los a les seves vinyes amb l’objectiu de conèixer les diverses tècniques i llavors poder aplicar els seus coneixements a la feina.
!--akiadsense-->

!--akiadsense-->
La recomanació que fa als estudiants de vitivinicultura és que s’han d’espavilar i cercar la seva formació de manera activa. No han d’escatimar esforços. No tancar-se en una sola feina, sinó intentar dominar la major part possible de tasques en el camp i al celler. Ésser multifuncionals. El món del vi és quasi infinit i una formació sòlida i diversificada és la millor manera d’obrir-se camí.
Amb una certa ironia comenta quan a l’empresa el varen nombrar canopy manager, paraules que sonen molt bé, per allò de l’anglès, però que volia dir encarregar-se de la poda, de l’esporgar i de les altres feines a la vinya. Va ser capaç de transformar les seves pors per el que considerava la seva manca de coneixements a base d’entusiasme i passió per la feina. Es veu com una formiga davant un món immens i del que va acumulant de mica en mica experiències que puguin ser útils per arribar a ser un bon professional.
La seva següent experiència és la seva feina actual al celler Cap Andritxol on ja ha assumit plenes responsabilitats de gestió junt a altres persones, com l’enòleg Pere Crespí. Aquest celler es va fundar el 2014 i cap a l’any 2017 va voler fer un bot de qualitat introduint canvis i fent grans inversions. Va ser el moment en que es va canviar la seva seu social a Sencelles. Relata els fets d’aquell any perquè serveixin d’exemple als alumnes de com va haver de fer front a la verema d’aquell any en que varen entrar 150.000 kg de raïm. Encara no tenien producció pròpia sinó que la compraven en diversos municipis: Felanitx, Pollença, Porreres, Binissalem i Santa Maria. Proveïts d’un camió frigorífic anaven veremant a mà i traslladant el raïm al celler. La producció era excessiva per les seves infraestructures i es necessitaven alts esforços d’imaginació per donar solució a la problemàtica que es presentava.

!--akiadsense-->
Crida l’atenció el nom dels seus vins, tots lligats a la torre de defensa construïda al Cap Andritxol en el segle XVI per defensar l’illa dels atacs dels pirates: Defensor (blanc), Vigília (rosat), Matacà (negre) sorprenent nom que fa referència a la construcció superior circular de les torres de defensa que tenien espitlleres i des de les que tirar pedres (també dites matacans) als invasors.
Després de la conferència va oferir una mostra dels seus vins:
Defensor 2017, fet en set varietats, Defensor 2018, fet amb un 90% de premsal i un 10% de giró ros i esperam poder tastar el Defensor 2019, 100% premsal. A continuació va oferir un rosat encara en procés de preparació, el Vigília, varietal de manto negro. Finalment el Matacà, fet a partir de varietats autòctones i franceses, un 40% del qual s’ha criat en barrica i un 60% en dipòsits d’acer. N’Albert veu aquests vins com el camí necessari a fer a la recerca dels vins que mostrin la seva personalitat de vinater.