Balears Vadevi
Eivissa comença a collir el raïm de l’anyada 22

És un titular generalitzat arreu de territoris i regions vitivinícoles de l’Hemisferi Nord. Enguany està sent una de les veremes més primerenques de la història degut, segons els experts, a les fortes onades de calor registrades aquests últims mesos en particular, i als efectes del canvi climàtic en general.

“Hem patit com a tot arreu uns dies de calor intensa i això la vinya també ho nota”, comenten alguns viticultors a Balears Vadevi. Tot i així, aterrat al camp d’Eivissa encara hi sumen una nova casuística que està afectant la collita: la proliferació de tudons que estan menjant-se el raïm i provocant pèrdues importants pels viticultors locals.

Can Maymó està preocupat per la plaga de tudons que es mengen el raïm | celler

“Si segueix així, els petits haurem de plegar”

A Can Rich, un dels cellers que embotellen Vi de la Terra d’Eivissa, han entrat les primeres tractorades de chardonnay i malvasia, dues de les varietats tradicionalment més primerenques. “El raïm que hem collit fins ara presenta un estat sanitari molt bo“, comenta l’enòloga Blanca Ozcáriz, “i malgrat encara estem al principi de la collida, preveiem que enguany puguem qualificar una bona anyada”.

Antonio Costa, propietari de Can Maymó, coincideix amb Ozcáriz que “esperen una bona campanya“, malgrat no pot amagar la preocupació davant un altre problema a què s’enfronta la vinya: els tudons suposen un “problema molt gros pel raïm”, comenta a aquesta capçalera. “S’ho mengen tot, de vegades fins i tot fan la verema per naltros”, lamenta. “Si seguim així, els petits productors haurem de plegar, perquè no podem estar tot l’any treballant la vinya per no collir res”.

De moment, el celler de Sant Mateu ha començat a collir el moscatell de gra menut i alguna parcel·la de sirà que destinaran a fer el rosat; seguiran la setmana vinent, expliquen, amb altres varietats com la malvasia i el merlot.

Laura Garcia, fent passades prèvies a la verema en vinyes protegides amb reixa | L.G.

Saber adaptar-se a nous escenaris

Laura Garcia, enòloga dels projectes Ojo de Ibiza i Blacknose comenta a aquesta capçalera que en el seu cas encara no han començat a collir, però que en pocs dies ja esperen donar-hi inici amb les primeres varietats. “Està clar que la calor marcarà l’anyada, però malgrat tot les pluges de tardor i primavera van ajudar que la planta arranqués amb força vigor“, apunta.

“La calor precipita la verema perquè provoca que els grans es pansifiquin i això fa que si no es collís es podria perdre l’equilibri necessari”, continua. Més enllà d’això, diu, hem de ser conscients que el canvi climàtic “ens posa doblement a prova“, dirà. “D’una banda, veure com “s’adapten les tècniques agronòmiques en el treball a camp i vinya”, i de l’altra, des del punt de vista del coneixement i intel·ligència de qui ho aplica, “perquè és important saber actuar davant aquest nou escenari que ens planteja la naturalesa”.

Tornant de nou a la campanya d’enguany, Ojo de Ibiza presentarà novetats, com la incorporació d’un vi rosat a la gamma i un segon vi fet a partir de la varietat monastrell nascuda d’una parcel·la de vinyes velles.

El celler eivissenc Ibizkus | web

A Ibizkus, últims preparatius

Aquests dies es pot veure els responsables d’Ibizkus passejar entre vinyes per avaluar l’estat sanitari dels raïms de les diverses finques de la propietat. “Es veu sa, té bona mida i acidesa”, apunta Antonio Palma amb la mirada pendent del cel i de les condicions climatològiques previstes pels propers dies. Comparteix que “no ha estat un any fàcil”, però malgrat tot n’esperen “una bona collita“, fins i tot, s’aventura, “podria ser millor que la de l’any passat”.

La intenció és començar a collir a partir de mitjans de la setmana vinent amb varietats blanques que tenen plantades a la zona oest de l’illa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa