Balears Vadevi
Eivissa, destí gastronòmic i vinícola
Bullit de peix d'Eivissa
Bullit de peix d’Eivissa

!--akiadsense-->

Eivissa té molt més per oferir que sol, platja i festa i en els darrers temps s’ha convertit en un destí gastronòmic de referència per la seva singularitat i especificitat en el menjar i el vi.

S’hi combinen propostes innovadores, cuina tradicional, i productes locals que estan recuperant varietats autòctones que només es poden gaudir a l’illa, i que es converteixen en petites tresors amb produccions molt limitades.

És el cas per per exemple de vi. Els cellers d’Eivissa esgoten tota la seva producció cada anyada, igual que els olis d’oliva verge, els formatges artesanals o la sobrassada. Però a més a més, a Eivissa es pot gaudir un peix únic servit en plats tradicionals com el bullit de peix o el guisat.

Així, el que ha canviat els darrers anys és el descobriment que la festa d’Eivissa consisteix en gaudir de la gastronomia i el vi, entesa com a riquesa cultural, vinculada al paisatge, les tradicions i la sostenibilitat. Una experiència que té un encant especial si a més es viu a cases pageses a la vora del mar.

Una de les activitats que ha donat un impuls continuant a aquest atractiu illenc són les Jornades Gastronòmiques Ibiza Sabor, organitzades per Consell d’Eivissa i la Pimeef en les que participen xefs i productors que ja tenen tant de nom que la seva feina comença a ser coneguda a nivell estatal.

III Fòrum professional de Gastronomia del Mediterrani d'Eivissa

!--akiadsense-->

Vicente Torres, recorda que les d’aquest any “han estat tot un èxit, amb un rècord de participació de restaurants. A més del primer concurs de cuina tradicional o del taller per descobrir les propietats de les herbes silvestre del camp eivissenc s’hi han d’afegir la fira de la Llagosta o el III tast d’olis autòctons. Però l’esdveniment de referència ha estat, com sempre, el Fòrum Professional de Gastronomia del Mediterrani que en aquesta tercera edició ha confirmat que la gastronomia d’Eivissa s’està convertint en un potent imant i està marcant tendència a les Illes Balears però també a la zona d’influència de la Mediterrània. Les dades proven que augmenta el turisme gastronòmic a Eivissa i a més que es tracta d’una demanda que no només està vinculada als mesos d’estiu”.

En l’última edició del Fòrum de Gastronomia, no només es va parlar de plats i productes sinó també de valors. En aquest sentit es va reivindicar la importància de les dones a la cuina de l’illa, a través de les figures i les trajectòries de tres dones: Catalina Riera, del restaurant Ca n’Alfredo, Lina Prats, d’Es Rebost i María Marí, de Ca Na Ribes. Amb més de mig segle d’història es tracta dels tres restaurant més emblemàtics de l’illa i on els plats de les cases pageses s’han transformat en alta cuina i herència cultural.

Aquesta tres dones que ja han complit els 75 anys continuen transmetent amb entusiame i vitalitat el coneixement que han heretat de les seves mares i àvies. Però les dones també són presents a altres àmbits com és el cas de Stela González del celler de Can Rich, la pescadora Carmen Tur, agricultores com Sonia Torres d’Ecofeixes o Tanit Ribas de Es Toc Vermell, o les elaboradores de formatge artesanal Ses Cabretes.

La badia de Sant Antoni i el Club Nàutic van ser l’escenari on es va mostrar que a Eivissa és una illa per menjar bé, beure bon vi i gaudir amb tot de productes autòctons.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa