Balears Vadevi
Cinc propostes per fer enoturisme amb amics a les Balears

L’oferta per gaudir del turisme del vi a les Illes Balears és cada cop més elevada i, ara que ja s’allarguen els dies i comencem a planificar les vacances d’estiu, us recomanem algunes visites que permeten conèixer millor la seva oferta vinícola a partir d’experiències pensades per a tots els públics, però que poden ser sobretot una bona tria per compartir amb la colla d’amics.

Imatge d’una visita al celler Torralbenc, de Menorca | D.B.

Torralbenc. Menorca

Torralbenc, una finca de 71 hectàrees, és un dels projectes vitivinícoles de l’illa de Menorca. Vinya i vins que se sumen a una oferta en restauració i a la possibilitat de pernoctar en un dels considerats establiments hotelers més exclusius de l’illa. En aquest espai fa uns mesos que van decidir obrir portes a l’enoturisme més enllà dels hostes de l’hotel i posar en marxa activitats d’enoturisme adreçades als apassionats del món del vi. De la visita se n’encarrega Claude Geyer, responsable comercial de la marca, que exerceix de guia i alhora de sommelier quan arriba el moment de tastar els vins.

Situat a mig camí entre Sant Climent i la urbanització de Cala’n Porter, Torralbenc és propietat de la família Urtasun, que també exploten l’hotel Akelarre de Donosti, el celler Remirez de Ganuza a la Rioja Alavesa i el celler Tr3mano a la Ribera del Duero. Les disset hectàrees de vinya que envolten Torralbenc formen part d’un projecte vitivinícola de cellers d’autor i vins de posicionament mig alt assessorats tots ells pel prestigiós enòleg José Ramon Lissarrague.

Can Rich, celler d’Eivissa | E.V.

2. Can Rich. Eivissa

A Can Rich obren les portes als visitants que, escapant -o sumant- al turisme de sol i platja, volen descobrir altres atractius d’Eivissa. Les instal·lacions, preparades per gaudir d’una copa i aperitius, també disposen d’una sala on s’hi poden descobrir i degustar alguns dels vins del projecte, els escumosos, vermuts o fins i tot les famoses herbes eivissenques.

Can Rich un projecte vitivinícola i oleícola que van posar en marxa Stella González i Joan Riera l’any 2000 a pocs quilòmetres del municipi de Sant Antoni. En total, disposa d’unes 17 hectàrees de vinya i un parell d’olivera a la finca on també hi van construir les instal·lacions del celler; i des de 2017, també noves plantacions d’ambdós cultius a Les Salines, a pocs quilòmetres de l’aeroport eivissenc.

Bodega Binifadet de Menorca | Binifadet
Bodega Binifadet de Menorca | Binifadet

3. Binifadet. Menorca

Binifadet és un projecte que creu en l’enoturisme. Que fins i tot ha deixat a la vista els dipòsits i espai d’elaboració dels vins per permetre els visitants conèixer millor la cultura de fer vi.

A casa seva, sumat a l’oferta de wine bar, també s’organitzen visites guiades per les vinyes, des d’on mostren com l’entorn determina el tipus de vins que elaboren i comparteixen el perquè de la tria d’una o altra varietat, adaptades als sòls del terreny on hi tenen la plantació de vinya; ensenyen l’espectacular sala de botes des d’on detallen alguns dels processos d’elaboració dels blancs, rosats, negres o vins escumosos que fan; i permeten gaudir d’un tast guiat d’alguns dels vins del celler. Tot plegat, acompanyat de formatge i melmelada de vi.

Petita mostra de peces i eines de camp antigues | Blanca Terra

4. Blanca Terra. Mallorca

El celler Blanca Terra de Mallorca ha fet una important aposta per adaptar les instal·lacions de Montuïri a una oferta enoturística que cada vegada cobra més força. Actualment, les persones que s’hi apropen poden combinar els aprenentatges sobre com són els processos de producció mentre fan una visita pels diversos espai, així com gaudir d’un tast guiat de vins. Per complementar, un petit museu amb maquinària i eines antigues utilitzades durant el segle XX, que es pot visitar a l’exterior de les instal·lacions.

També hi ha maridatges guiats de vins i xocolata; o la possibilitat de fer un berenar a la mallorquina, o altres visites personalitzades que permeten gaudir d’una experiència atractiva per a tots els sentits.

Macià Batle permetia fer una visita a cavall entre les vinyes | cedida

5. Macià Batle. Mallorca

El celler Macià Batle té en l’enoturisme una de les branques del seu negoci ubicat a Santa María del Camí, a Mallorca. I per donar a conèixer la singularitat del projecte, així com presentar els seus vins, obren les portes a les visites que permeten conèixer els processos d’elaboració dels vins seguint tot el recorregut que fa el raïm des del cep fins l’ampolla. De fet, fins i tot en alguna ocasió, han ofert l’opció de passejar entre vinyes pujats a cavall. Tota una experiència.

Sigui com sigui, les visites més tradicionals recorren els espais de fermentació i embotellat, mostrant diversos tipus de dipòsits que utilitzen i les zones de criança on reposen els vins abans de sortir al mercat. Per finalitzar la visita, degustació dels vins i altres productes de la casa, com els olis d’oliva verge extra, els balsàmics o els patés.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa