Balears Vadevi
Torralbenc estrena aquest estiu visites guiades a les seves vinyes

La cita és a les 18.00 del capvespre a la recepció de l’agroturisme de luxe envoltat de vinyes que té Torralbenc, una finca de 71 hectàrees on hi ha un dels establiments hotelers més exclusius de l’illa. Precisament fins ara eren només els hostes de l’hotel els únics que tenien la possibilitat de donar un tomb per l’espectacular paratge amb vistes al mar però des d’aquest mes de juny, els seus responsables han decidit obrir les seves portes per fer una passa més i posar en marxa aquesta activitat adreçada als apassionats del món del vi. De la visita s’encarrega Claude Geyer, responsable comercial de la marca, que exerceix de guia i alhora de sommelier quan arriba el moment de tastar els vins.

El celler Torralbenc, a Alaior | D.B.

La visita

El recorregut s’inicia als jardins del propi establiment i es va endinsant cap a la vinya a través d’un paisatge mediterrani, encapçalat per unes oliveres que també serveixen per produir un oli d’arbequina de consum intern per l’agroturisme. És un passeig relativament curt, maridat amb explicacions entenedores sobre les nou varietats plantades que s’escampen per les 13 hectàrees actualment plantades i de les que esperen incorporar quatre més ben aviat per fer créixer la producció de 30.000 ampolles que elaboren. Una ruta circular que arriba fins als magatzems on hi ha els dipòsits d’inox on treballen l’enòleg i amb la resta de personal tècnic i que torna a enfilar de nou cap als exteriors de l’hotel, que serviran d’escenari ideal per fer el tast còmodament instal·lats.

El tast

La segona part de la visita es converteix en un moment on conflueixen l’enologia però també de resquitllada els productes típics del camp de Menorca, on es serveixen tres dels vins emblema de la casa amb els que Torralbenc s’ha fet un espai dins i fora de Menorca. Un rosat cupatge de monestrell i merlot, un blanc cupatge de parellada, sauvignon blanc, viognier i chardonnay i finalment, un vi negre cupatge també de merlot i syrah. S’acompanyen les tres copes amb un assortiment de formatges de Menorca de la finca de Santa Catalina, embotits típics com la carn i xulla o la sobrassada així com també un tast d’oli de Torralbenc amb un pa que elabora expressament una fleca d’Alaior pel celler. L’intercanvi de preguntes sobre el món del vi amb en Claude Geyer i els propis participants a la vista fan l’experiència molt enriquidora.

Tast de vins i productes de la terra al celler Torralbenc, a Alaior | D.B.

Celler amb pedigrí

Situat a mig camí entre Sant Climent i la urbanització de Cala’n Porter, Torralbenc ha estat el darrer celler que es va incorporar a la indicació geogràfica “Vi de la terra illa de Menorca”. Propietat de la família Urtasun, que també exploten l’hotel Akelarre de Donosti, el celler Remirez de Ganuza a la Rioja Alavesa i el celler Tr3mano a la Ribera del Duero, les disset hectàrees de vinya que envolten Torralbenc formen part d’un projecte vitivinícola de cellers d’autor i vins de posicionament mig alt assessorats tots ells pel prestigiós enòleg José Ramon Lissarrague. L’activitat a la vinya del celler de Torralbenc va començar l’any 2006 amb la plantació de 13 hectàrees que son les que actualment estan en producció. Entre 2017 i 2018 es van acabar de plantar cinc més que no estaran disponibles fins d’aquí tres anys i on es va incloure una parcel·la de pinot noir. El celler dóna feina de mitjana a unes 25 persones durant tot l’any. Hi tenen plantades les varietats de chardonnay, sauvignon blanc, viognier, parellada, monestrell, syrah, malvasia i merlot L’objectiu a mig termini es treballar tota l’extensió i arribar a les 70.000 ampolles.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa