Balears Vadevi
Catalina Martí, homenatge de Pere Seda a la primera madona del celler

Era el mes de març quan saberem de la gestació d’aquest projecte del celler Pere Seda de Manacor. Llavors es preparava el cupatge. Varen ser convocades totes les dones relacionades amb el celler.

La discreció, fins i tot el secret, han acompanyat tots aquests mesos d’espera. Espera que ara ha acabat amb la presentació del nou vi que du el nom de la dona amb la qual comença la nissaga: Catalina Martí, la dona de Pere Seda, es a dir de Pedro Reus Morro a qui la família li deu l’inici del negoci.

Al celler es varen reunir ahir amics i veïns de Manacor i dels cellers de la comarca del Pla i Llevant per donar la benvinguda al nou vi de Pere Seda/Pere Seda

Pagès, vinater i batle de Binissalem començament del segle XX, entre 1905 i 1910, amb Catalina Martí varen tenir tretze fills, set dels quals varen seguir lligats al negoci vitivinícola familiar per tot Mallorca. I no només a Mallorca, també a Xile, on Llorenç Reus Martí va fundar a la capital Santiago, l’any 1922, Vinya Santa Catalina, celler que avui en dia continua la seva activitat de manera exitosa.

A principis dels anys 70 del segle passat, els descendents de Catalina Martí, que havien continuat la seva activitat per separat, decidiren unir-se i fundar l’embrió del celler que avui coneixem amb el nom de Pere Seda.

Les actuals instal·lacions del celler a Manacor les va posar en funcionament Guillem Reus Martí l’any 1925. Des d’aleshores, Pere Seda ha estat fent feina sense interrupció a aquestes instal·lacions, essent avui en dia el celler més antic de Mallorca.

Les dones vinculades al celler es reuniren el març per decidir el cupatge del vi/Pere Seda

Aquest nou vi neix per iniciativa de totes les dones del celler de Pere Seda amb la voluntat de dissenyar un vi blanc. Un tast a cegues va ésser el que es va fer amb totes elles i creant un únic cupatge amb diferents vins de la bodega Pere Seda: 40% Pere Seda Blanc, 40% l’Arxiduc Blanc i 20% Chardonay -Giró Ros.

En plena sessió de tast, el març/Pere Seda

Ahir vespre es va fer la presentació amb la participació de totes les persones que s’hi han implicat en aquest homenatge i les autoritats municipals, amb el batle Miquel Oliver al capdavant. També hi va ser present el president de la DO Pla i Llevant, Antoni Bennàssar i molts de companys cellerers de Manacor i dels pobles de veïnat, pertanyents al Pla i Llevant.

Tòfol Reus, gerent de Pere Seda, va presentar l’acte. Va fer un petit resum de la historia de Pere Seda dedicat al vi des del segle XIX al XXI, destacant que la seva és ja la cinquena generació que porta l’empresa. També es va referir al que significa Pere Seda per al municipi de Manacor i per la DO pla i Llevant ja que és el que més extensió de vinyes té i compte tres cellers en actiu.

Tòfol Reus, gerent de Pere Seda, presentà l’acte/Pere Seda

Per part seva, el president de Pla i Llevant, Antoni Bennàssar, va destacar les dificultats històriques que el celler ha hagut de superar durant el segle XX, destacant l’entrada a l’Unió Europea i el gran canvi que això va dur. “S’han sabut adaptar a cada moment”, va dir Bennàssar. Respecte del vi va destacar el simbolisme de l’acte: les dones del segle XXI fent un homenatge a la dona que va començar la nissaga, símbol de com ha canviat el paper de la dona en el vi. “D’una iniciadora a la situació actual en que tots els cellers tenen dones al capdavant”, va dir el president de la DO. Finalment, va destacar les relacions entre Pere Seda i Pla i Llevant, en què, a pesar de ser l’empresa més gran, mai han volgut tenir un paper predominant sobre els altres cellers “cosa que ha facilitat molt tota l’activitat pròpia de la DO”, finalitzà Bennàssar.

Tòfol i Antuca Reus en representació del celler i de la família, amb el batle de Manacor i el president de la DO Pla i Llevant, a la presentació/Pere Seda

El Catalina Marti és un vi de tonalitat clara, de bon cos i que presenta aromes a fruites blanques i de pinyol. Llarg en boca i fet tot ell a partir de varietats blanques.

Un vi blanc fruit de la col·laboració de les dones del celler, ideal per aquest estiu/Cedida

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa