Balears Vadevi
El catàleg de varietats locals 2022 amplia a 85 el nombre de referències

L’Associació de Varietats Locals ha tret el nou catàleg de llavors de per a l’any 2022, que es pot consultar en aquest enllaç i aconseguir en paper a la botiga en línia.

Aquest catàleg recull les diferents varietats d’hortalissa i llegum que la xarxa de multiplicadors de llavor produeix i posa a l’abast dels interessats. En el catàleg trobareu també instruccions sobre quan i com sembrar cada una de les llavors  i com i quan se’n ha de fer la recol·lecció.

Ja està disponible el nou catàleg de llavors/Cedida

Amb l’arribada de l’hivern ha arribat també el moment de començar a planificar la sembra de les varietats d’estiu. Per això, aquests dies estan realitzant el canvi de temporada de llavors a les botigues, on es podran començar a trobar les varietats d’estiu.

L’Associació de Varietats Locals és una entitat sense ànim de lucre que es va constituir el 2002 a partir de la proposta de pagesos, tècnics i estudiosos de l’agrobiodiversitat de les Illes Balears, i que treballa majoritàriament a Mallorca.

El seu objectiu és la recuperació de les varietats locals d’hortalissa, llegums, cereals i fruiters, així com la preservació i difusió dels coneixements pagesos que hi van associats.

Els pagesos feien fins fa ben poc la tasca col·lectiva de selecció de varietats pròpies/Cedida

Promou el foment de la producció i de la conservació de la biodiversitat cultivada, i la gestió col·lectiva de l’agrobiodiversitat com a patrimoni del poble.

Quan a la multiplicació de les llavors de les varietats locals, es un projecte que es va iniciar l’any 2011. Una feina que un temps es feia a la pagesia de forma col·lectiva per mantenir el patrimoni vegetal i millorar-lo, quan és posible i que ha estat a punt d’oblidar-se per la introducció de noves varietats sobre tot d’horta. Actualment hi ha unes 85 varietats locals d’hortalissa i llegum que s’obtenen gràcies a la tasca de la xarxa de multiplicadors de llavor, formada per 18 pagesos multiplicadors.

La majoria de varietats que es multipliquen tenen el segell de producció ecològica avalat pel Consell Balear de Producció Agrària Ecològica, (CBPAE). Aquestes llavors se difonen a 35 botigues illenques (34 a Mallorca i 1 a Menorca), per tal que es puguin adquirir i seguir reproduint. A més, l’associació treballa en la introducció de noves varietats i millorar les actuals per diversificar l’oferta d’aquests tipus de llavors. Entre els multiplicadors trobam pagesos implicats en altres projectes relacionats amb la conservació i millora del patrimoni agrari de Mallorca com ara Andreu Adrover (Es Garrovers, Son Negre, Felanitx), Llorenç Tortella (Son Pou Nou, Vilafranca), Toni Feliu Pou (So na Jaume Nou /Sant Jordi, Palma), Miquel Villalonga Maimó (Sa Pleta Son Macià, Manacor), Toni Sureda Nicolau (Son Vell Son Macià, Manacor) o Rafel Figuera (Sa Volta/Son Mesquida Porreres/ Felanitx), entre d’altres.

L’inestimable tasca dels pagesos multiplicadors ajuda a servar el patrimoni vegetal de Mallorca/Cedida

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa