Balears Vadevi
FentVi, un blanc d’edició limitada

Hi ha vegades en què els somnis es converteixen en realitat. Es necessita fer-hi feina, però al final s’aconsegueix acomplir el desig.

Aquest és el cas de FentVi, un producte de les aspiracions de tres amics que no han deixat passar l’oportunitat de complir aquest somni de fer un vi aplegats. Joan Jordà, pagès i ara també vinater, ens atén per a l’entrevista. Per completar el trio hem de mencionar Sergio Navarro, enòleg de trajectòria reconeguda a Mallorca, i Christian Severinsen qui esperonejà el projecte.

FentVi, el vi blanc que neix d’un somni fet realitat | Catalina Bibiloni

Fentvi és alguna cosa més que un vi blanc?

Fentvi és la carta de presentació d’un nou projecte personal de tres companys de Santa Eugènia apassionats pel món del vi. Un projecte en el que ens feia ganes representar les nostres idees; respecte pel medi en el que vivim, emprant raïm de producció ecològica i conscient amb el medi, passió per les varietats locals i creació d’un concepte diferent, fent un vi de mínima intervenció, amb molta frescor i bebilitat.

Qui ha darrere aquest vi?

Christian Severinsen alma mater del projecte, un apassionat del vi que coneixent les nostres facultats va promoure la creació del projecte. Sergio Navarro, enòleg de llarga experiència i promoció, que tenia l’espineta de fer un projecte més personal. I per acabar Joan Jordà viticultor i productor de raïm amb il·lusió de tenir un vi al mercat de la seva terra. En resum tres companys embotellant una passió compartida.

Com vos repartiu les feines?

El lema es “anem fent”, encara que tenim els rols ben definits, Chris imatge i promoció, Sergio elaboració i Joan producció del raïm. Cada dia a les 9 del matí tenim una mini reunió quan deixem els nins a escola, comentem les feines que tenim i anem fent.

Una vinya en terres de blanquer a Can Baratat, Santa Eugènia/Cedida

On són les vostres vinyes i on feis Fent vi?

La vinya està al terme de Llubí, a una finca de la familia d’en Joan amb el malnom de Can Baratat, es una zona anomenada “sa serra” de terra franco-llimosa calcària, anomenada “blanquer”. Terra molt fresca, d’estius intensos, ideal per cercar frescor i varietats blanques. Com que no tenim celler, el vi el fem a Consell on lloguem l’espai a una bodega per poder sortir al mercat legalment.

Fentvi va més enllà d’aquest que ara ha sortit al mercat?

Com hem definit al principi, és un nou projecte i posant als peus a terra vàrem sortir amb una petita producció de 1.164 botelles per observar com ens tractava el mercat. Després de la bona acceptació que hem tingut la idea és ampliar-ne la producció i treure una nova referència possiblement en vi negre de la mateixa línia eco, local i conscient.

Que en pensau de com funciona el món del vi a Mallorca? Hi ha“espai” per tants de cellers? Us interessa això de les DO i les IGP, quin paper pensau que hi juguen? Hi aspirau a formar-hi part?

Gran pregunta i molt complexa. Contestaré en nom meu, de Joan Jordà, perquè sempre hi ha diferents punts de vista.

El vi a Mallorca és un mercat interessant en comparació a altres regions de la península i altres cultius. És un mercat en el que es paga un preu just pel raïm i pel vi en comparació a altres regions com Priorat o Rioja, i que l’Administració, les DOs i IGPs fan “feina” per “protegir” aquest mercat. Jo crec que hi ha “espai” per tant de Cellers, i estic a favor dels microcellers i noves propostes que estan naixent. Però a la vegada som de l’opinió que hi ha una bombolla del vi a les illes on ve molt d’inversor estranger a fer macrobodegues amb pressupost molt alt, males d’amortitzar. Per altra banda, les DO i IGP són una bona eina de promoció i d’informació al consumidor. Han estat part del impuls del vi de les illes, nosaltres estem dins Vi de la Terra Mallorca. No som de cap DO perquè no hi entrem en els requisits de localització de la vinya.

La meva opinió és que són una bona eina, però ara mateix estan poc actualitzades. De part de la administració i algunes bodegues s’està treballant en recuperar varietats perdudes. Crec que la riquesa varietal local de raïm és una característica diferenciadora de les Illes i la seva promoció ha de tenir el suport de les DO i IGPs. Potser hi ha massa burocràcia per introduir-les a les DO/IGP i això fa que sigui molt lent, però és una pena perquè tenim una riquesa varietal comparable i inclús superior a la de Galícia o les Illes Canàries, dues regions que estan molt de moda precisament per aquesta amplia gama de varietats locals.

Com a conclusió, podem dir que, empra’m aquestes eines com la IGP de Vi de la Terra de Mallorca, però en un futur es preveu emprar varietats que no estan dins la IGP i farem un vi amb passió i amb la creativitat que ens fa ganes renunciant a obtenir aquets segells.

FentVi, passió embotellada/Catalina Bibiloni

Vi FentVi Blanc 2021

  • Productor: FentVi
  • Indicació geogràfica: Vi de la Terra Mallorca
  • Zona: El raïm procedeixen de la finca Ca Baratat, situada en el paratge de Sa Serra en el terme municipal de Llubí. Just en el centre de l’illa de Mallorca. Vinya en lleugera pendent (4%) amb orientació ES.
  • Tipus raïm: Malvasia de Banyalbufar 60%, Giró Ros 30% i Manto Negro 10%. Blanca, gris i negra.
  • Dades analítiques Grau 13,1% – Acidesa 6,9 g/L Tart. – ph 3,25 – Sucre 0,3 gr/L
  • Viticultura: Cultiu sota els paràmetres de l‘Agricultura Ecològica amb desherbat mecànic (sense herbicides) i adobats orgànics, prioritzant tractaments preventius menys agressius per a plantes, fauna i medi ambient. Conducció en guyot simple i doble amb densitat de 4000 pl/ha.
  • Sòl: Argiles calcàries (Blanquer). Profund, pobre, amb bona retenció d’aigua i alt contingut en calci. Aquests sòls, en climes càlids, són ideals per a allargar el cicle de maduració i obtenir vins frescos amb alcohol contingut i bona acidesa.
  • Climatologia: Mediterrani clàssic amb estius càlids i secs i concentració de pluges a la primavera i sobretot a la tardor.
  • Anyada climatològica: Hivern temperat i sec que va propiciar un avançament en la brotada. La primavera va ser fresca i plujosa facilitant un bon creixement vegetatiu i alguns conats de míldiu. L’estiu va començar amb algunes pluges que van ajudar amb la maduració. Finalment, la verema va tenir un temps benèvol amb el que es van obtenir bones maduracions.

Vinificació: Verema manual el 23 agost 2021 en caixes de 15 kg. Les tres varietats alhora en el punt mitjà de maduresa buscada per a tenir una bona acidesa i frescor. 24 h en cambra de fred a 5 °C. Premsa directa en fred per a extreure només la part més interessant del raïm, lleuger desfangat sense deixar el most massa net i cofermentación del tres raïm amb control de temperatura (no gaire fred). Després de la fermentació deixem el vi en contacte amb les seves lies durant els mesos d’hivern per a estabilitzar el vi i guanyar en complexitat. Després d’un lleuger filtrat, s’embotella.

Vinya conreada en ecològic/Cedida


Nota de tast: Vi de caràcter terpènic amb aromes de flor del taronger, fruita d’os fresca i una lleugera nota de regalèssia. En boca és fresc, vertical, amb bona acidesa natural i un final llarg i elegant.
Producció: 1.200 botelles.
Data embotellat: Febrer 2022
Sortida al mercat: Març 202

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa