Balears Vadevi
La Fundació Juan March dedica un cicle a l’alimentació en el Món Antic

La Fundació Museu Juan March de Palma ha organitzat un cicle de conferències sobre l’alimentació en el món antic amb la presència de destacats investigadors. “Ens acostarem al món antic, grec i romà, des d’un angle fascinant: explorant diferents aspectes de la producció i comerç d’aliments, així com les maneres enginyoses en què es preparaven i les ocasions socials en què es consumien”, diuen des de l’organització.

Per això, aquesta setmana es programa una conferència sobre l’oli d’oliva com a emblema del Mediterrani. Serà el 26 d’octubre a les 19:00 h i l’arqueòloga Yolanda Peña Cervantes analitzarà la cabdal importància de l’oli d’oliva en les civilitzacions clàssiques mediterrànies: el seu paper en l’alimentació, religiós, simbòlic… Ho farà en la conferència “Alimentació, ritualitat i cura corporal entorn de l’oli d’oliva en el món grecoromà”. Yolanda Peña Cervantes és arqueòloga i professora del Departament de Prehistòria i Arqueologia de la UNED. En l’actualitat, exerceix també el càrrec de vicerectora Adjunta de Divulgació Científica. La seva recerca s’ha centrat en els processos productius del vi i de l’oli en el món antic i medieval.

Collidor d’olives/cedida

Es tracta de la segona cita del cicle Menjar i beguda en el món antic, que el Museu acollirà fins al 14 de desembre. Les entrades per a la conferència són lliures i podrà seguir-se en directe a través del Canal March i de YouTube.

La següent cita tractarà la història d’una de les begudes més antigues conegudes per l’ésser humà: el vi. El 16 de novembre, l’investigador Guillem Pérez Jordà aprofundirà en l’arribada d’aquest producte al mediterrani occidental, la seva elaboració i les relacions comercials que es van forjar gràcies a la cultura del vi. En aquesta xerrada entorn de la taula mediterrània antiga, l’investigador Guillem Pérez ens convida a explorar els processos de producció i les relacions comercials entre els diferents punts del món antic. Algunes excavacions recents en jaciments ibèrics han jugat un paper decisiu en el nostre actual coneixement de la cultura del vi.

Guillem Pérez Jordà explicarà el paper del vi en l’alimentació en el món greco-romà/cedida

Guillem Pérez Jordà, llicenciat en Geografia i Història, és actualment investigador de la Universitat de València, encara que gran part de la seva carrera investigadora l’ha desenvolupat en el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC). Ha centrat el seu treball en l’estudi de les activitats agrícoles de les comunitats humanes entre el Neolític i l’inici de l’època Romana, a partir tant de l’estudi de les llavors i fruits com de les eines i de les estructures vinculades amb aquesta activitat (almàsseres, almàsseres, graners, etc.). Els inicis de l’arboricultura i les formes de producció del vi i de l’oli es troben entre els temes més destacats de la seva recerca.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa