Jaume de Puntiró recorda els vinaters de Santa Maria de fa quaranta anys

Dins el marc de la Festa del Vi Novell de Santa Maria del Camí, el dijous 25 de novembre de 2012 -dia de Santa Catalina- el celler Jaume de Puntiró va celebrar un acte “Els nostres vinaters: Una mirada 40 anys després” per rellegir l’article que Bernat Calafat i Vich publicà a  la revista local Coanegra el novembre de 1981, un reportatge de sis pàgines i mitja en el qual es feia una radiografia precisa i acurada dels 12 cellers elaboradors de vi a granel.

La presentació va anar a càrrec de Ramon Servalls, president de l’Associació de Cellers de Santa Maria del Camí, que amb l’ajut de l’autor, varen explicar les circumstàncies que marcaren la situació del conreu de la vinya i de l’elaboració de vi en el poble en aquells anys i com és ara. Segons l’article que ara s’ha recordat, les principals conclusions són que al 1981 els cellers pagesos de Santa Maria del Camí es caracteritzaven per:

  • Provenen de nissagues pageses del poble.
  • Cultius d’ametlerar, cereal i vinyet
  • Vinyet de balança i vinyet per vinificar
  • Conren directament els seus vinyets, inicialment amb productivitat alta
  • Vinyet empolitxonat, bàsicament  manto negro, també callet i tempranillo, escàs el premsal blanc
  • Disposen de tractors, arades i màquines d’esquitar (inicialment del sindicat)
  • La verema la fan amb familiars i joves llogats, vermen amb trinxet, paneres/poals i portadores/sacs de plàstic
  • Els cups i cellers estan al poble, formen part de la casa familiar
  • Disposen d’estrucatora mecànica i premsa manual
  • Cups de pedra viva o nous de ciment armat i dipòsits cilíndrics o quadrats de ciment armat. Dos celler encara mantenen el vi en botes de fusta congreyades.
  • Elaboren bàsicament vi negre d’anyada i part de vi rosat
  • Venda directe al celler en barrals de 4, de 8 i de 16 litres
  • Alguns elaboren vins dolços (mistela i vi bullit/de missa)
  • Elaboren vi per a particulars, a partir de verema entregada donen  una part de vi.
  • El consum de vi de barral està arrelat  i el mercat de Santa Maria del Camí està en expansió.
  • Hi ha famílies que fan vi a petits cups familiars o que bescanvien verema per vi.
Ramon Servalls i Bernat Calafat davant el públic que no perdia calada/Jaume de Puntiró

Els canvis que hi ha hagut en aquests quaranta anys, sintèticament, són:

  • Dels 12 cellers del 1981 continuen: 2 cellers embotelladors, 1 celler familiar, 1 distribuidor de vins i 7 famílies que mantenen el conreu del vinyet amb menor extensió,1  que ho ha abandonat.
  • Dels cellers posteriors al 1981, n’hi ha 5 de nous, 4 provenen de famílies que ja conraven vinyet i 1 de nova creació adquirint i replantant vinyets existents.
  • El 1981 elaboraven sols vi de barral, actualment els cellers tots fan vi embotellat (amb més de 70 referències) i dos mantenen la tradició del vi de barral.
  • El 1981 la majoria de verema es venia a Binissalem, actualment els cellers compren verema a altres pobles.
  • El 1981 s’elaboraven uns 250-400 Hl i el 2021 uns 1.000-1.600 Hl
  • Continuen alguns particulars fent vi per al consum familiar
  • Tradició del brot de pi al celler, única a Mallorca i a la mediterrània.
  • Santa Maria del Camí és el poble de Mallorca que te més cellers.
  • Consolidada la festa del vi novell.
Sebastià Ordinas (7103 Petit Celler), Pere i Bernat Calafat (Jaume de Puntiró), Maria Antònia Pastor (Sebastià Pastor) i Ramón Servalls (Macià Batle)

Nou comentari