Balears Vadevi
Maca de Castro, la Ruta del Llonguet i Ramaders Agrupats, Premis Manjària 2021

L’especial mensual de gastronomia de Diario de Mallorca, que celebra el seu 12è aniversari, ha lliurat les seves distincions en presència de destacats membres del sector i amb diverses ponències i una taula rodona.

Un any més s’ha volgut donar visibilitat a les millors iniciatives gastronòmiques de l’illa. Aquests premis i les ponències i la taula rodona han servit per a reflexionar sobre diferents aspectes com l’agricultura ecològica i el paper de les xarxes socials en la promoció gastronòmica.

En aquesta edició, s’han entregat quatre guardons a destacades figures i propostes en l’àmbit de la restauració a l’illa: la xef Maca de Castro; el grup hoteler Garden, la Ruta del Llonguet i Ramaders Agrupats de Felanitx.

La cuinera Maca de Castro ha apostat fort pel seu restaurant Andana i ha desembarcat a Palma amb les seves exquisides proposades culinàries. Al costat del seu equip ha desenvolupat uns plats i menús utilitzant productes locals que conrea en el seu hort sostenible.

El Grup Garden és líder en polítiques de sostenibilitat i economia circular. Des dels seus hotels fa arribar als seus clients el producte local de l’illa.

A Palma la Ruta del Llonguet ha tornat a posar de moda els populars ‘llonguets’ palmesans. Un total de 35 forns i pastisseries s’han unit a aquesta iniciativa oferint llonguet i beguda per tres euros. Amb gairebé 40 anys d’experiència, Ramaders Agrupats han ampliat en 2020 i 2021 la seva clientela. Aquests artesans ramaders destaquen pere la seva bona feina i pel producte de qualitat que ofereixen. A més, ara disposen de botiga en línia.

Ponències i taula rodona

La taula rodona va posar de manifest la necessitat d’identificar amb claredat la producció local/Tolo Ramón

L’acte, presentat i moderat pel periodista gastronòmic de la casa, Bartomeu Font, també ha servit per a reflexionar sobre el món gastronòmic actual. Rubén Pol, que ha estat, entre altres coses, sommelier del restaurant Disfrutar -5è restaurant del món en la guia The Best 50 World Restaurants-, oferí la conferència “La funció actual del sommelier en el restaurant”.

Per part seva, Gonzalo Coterillo, soci de Mad Men, agència d’estratègia digital, reflexionà sobre com fer que el teu local sigui part i no víctima de les xarxes socials.

En la taula rodona posterior es posaren a rotlo casos d’èxit de la gastronomia ecològica amb Mireia Oliver, de Can Majoral, Xisco Llompart, Purgatori ,i Andreu Adrover, de sa Teulera. Tots tres, joves representants d’una nova generació de”pagesos” i empresaris del sector agroalimentari, destacaren la necessitat d’enviar un missatge clar al consumidor, per que pugui identificar els productes seguns des del punt de vist sanitari i alimentari, que ells identificaren com els productes que provenen de l‘agricultura i la ramaderia ecològiques. Com productors també mostraren preocupació per l’escaklada de preus que està posant en risc, una vegada més la supervivència de moltes explotacions i empreses de transformació agroalimentària. Com a conclusió es podria dir que reclamren la creació d’una marca de qualitat que distingeixi el Producte local de les Illes Balears per afavorir la identificació de la producció dels aliments de proximitat.

Quan als premiats, recolliren el premi la xef Macarena de Castro, Pep Magraner, com a president dels Forners i Pastissers per la Ruta del Llonguet, Margalida Obrador, de Ramaders Agrupats i Jaume Ordinas, de Gardens Hotels. En tots quatre casos es tracta de persones, iniciatives i empreses que han aplicat criteris de consum de producte de proximitat i de recuperació de la producció local.

Tancà l’acte la intervenció de la consellera d’Agricultura, Mae de la Concha, que va fer una reflexió sobre la necessitat inexcusable de defensar la producció local per mantenir viu el teixit que ens dóna els aliments que la nostra societat necessita.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa