Balears Vadevi
La meteorologia adversa passa factura a l’anyada de la DO Binissalem, que serà més curta

La Denominació d’Origen Binissalem ha fet una primera valoració de l’anyada amb la verema encara en marxa. A un mes d’acabar la collita, s’ha fet un brindis com una mostra de l’agraïment de tota una comarca per la feina i l’esforç que viticultors i cellers fan dia a dia, per conrear unes vinyes, mantenir un paisatge i elaborar vins de qualitat emparats per la Denominació d’Origen.

Entre les dades que s’han oferit destaca el reconeixement d’una anyada complicada: “Una campanya que iniciàvem el 16 d’agost amb bones expectatives de qualitat i amb certa prudència en quant a la quantitat, degut a certs fenòmens meteorològics que havien afectat, de forma desigual, a les vinyes”, afirmen fonts del Consell Regulador de la DO Binissalem.

“Cal remarcar que des de 2017 tenim veremes curtes en producció. A la del 2020, a més, a més, li afegírem les circumstàncies de la Covid‐19 amb algunes vinyes on es va aplicar la verema en verd”, afegeixen per explicar alguns dels entrebancs que els productors s’han trobat i que han incidit directament en el resultat.

“La campanya vigent s’esperava que tingués una producció normal, però una gelada a l’abril i una calabruixada al juliol, que afectaven de forma desigual al territori i a les vinyes de la Denominació d’Origen Binissalem, segur que tindran un efecte sobre la quantitat de producció final”, reconeixen fent referencia als fenòmens dels quals hem informat aquest estiu amb detall al Balears Vadevi.

Binissalem viu la verema com el moment més important de l’any per la seva vinculació al món del vi/DO Binissalem

Fins ara s’ha collit un 60% del total veremat al 2020, però encara queda un mes de collita si les condicions meteorològiques acompanyen. El resultat, tot i que parcial, si analitzem per varietats, és que “aquelles més primerenques com la Chardonnay, la Moscatell i la Giró ros, veiem que la Chardonnay ha baixat un 26 %, respecte a la campanya del 2020, la Giró ros un 9%, mentrestant que la Moscatell ha augmentat un 8,5%.

La baixada de la Chardonnay, no ens serveix per fer una previsió global ja que, pel seu estat fenològic, va esser una de les varietats més afectades per la gelada de l’abril. Per altra banda, la varietat negre, Shiraz, que pràcticament està tota veremada, ha augmentat un 8%, respecte a l’any passat”, afirmen des del Consell Regulador.

Encara és prest per fer valoracions generals, així i tot, recollint les impressions dels cellers, diuen que transmeten una producció moderada, però de molt bona qualitat. Parlen d’un Manto negro, una de les varietats principals de la DO, amb molt bon color i, fins ara, a les auditories de verema hem observat entrades de raïm amb un estat sanitari excel·lent.

Les pluges d’agost i setembre registrades a la comarca no han estat molt quantioses. S’han comptabilitzat entre 7 i 15 litres, segons el dia i la zona, gairebé no afectant al grau alcohòlic, i no posant en risc l’estat sanitari del raïms. Ara cal esperar que cada varietat arribi al seu punt òptim de maduració i que les condicions meteorològiques permetin fer la verema en el moment més idoni.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa