Balears Vadevi
Pla i Llevant reactiva ‘amb èxit’ el ‘Novembre Enològic’ de Manacor

S’ha celebrat el tradicional mes del ‘Novembre Enològic‘ que la DO Pla i Llevant organitza a Manacor. Durant dos anys es va haver d’interrompre per les raons de tothom conegudes. Amb nou entusiasme s’ha reprès l’activitat. S’ha comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament, el Centre Universitari, l’IES Manacor i la Confraria de Tastavins. Totes les activitats s’han realitzat a l’IES Manacor en el seu laboratori de Química. Agraïm les facilitats que ens ha donat la responsable del laboratori en facilitar-nos l’ús de les seves instal·lacions.

Vins de Mallorca i foranis amb les seves característiques particulars/Cedida

 L’objectiu d’aquestes activitats és fomentar la cultura sobre el  vi. Es pretén que els assistents coneguin el conjunt de processos necessaris a realitzar fins aconseguir una botella de vi, de la vinya al celler. I totes les explicacions són fetes per persones que viuen de primera mà el món del vi: enòlegs, viticultors, bodeguers i sommeliers. I en la mesura del possible que siguin activitats lúdiques.

Les activitats d’enguany s’han centrat en un curs d’inici al tast de vi, una comparació entre vins mallorquins i vins francesos i dos tallers: un d’elaboració de vi i l’altre de reconèixer vi mallorquí respecte el d’altres regions.

Carmina Sender va dirigir la sessió introductòria/Cedida

Es va començar amb un curset de dos dies dedicat a l’inici al tast de vi impartit per Carmina Sender, enòloga de les Bodegues Bordoy de Llucmajor. S’ha parlat del cicle de la vinya;  que són les varietats autòctones i les internacionals i perquè estan establertes a Mallorca; els tipus de vi i la seva elaboració; les característiques organolèptiques; que són les denominacions d’origen i les indicacions geogràfiques protegides i les relacions entre vi i salut. Es varen tastar i comentar vins fets amb varietats autòctones i internacionals, monovarietals o cupatges de vins blancs, rosats i negres i, finalment, un escumós.

Daniel Arias va explicar les diferències entre els vins francesos i els de la DO Pla i Llevant/Cedida

Comparació entre vins del Pla i Llevant i vins francesos elaborats amb les mateixes varietats: chardonnay, viognier, pinot noir, cabernet sauvignon, merlot i syrah. Els vins elegits tenien aproximadament el mateix preu de venda a cellers i distribuïdores. El motiu d’aquest curs és perquè a Mallorca són molt cultivades les varietats franceses que estan esteses a tot el món.

En aquest tast es tracta de veure si els vins fets amb varietats internacionals cultivades a Mallorca tenen característiques organolèptiques comparables als vins fets en el país d’origen. Es varen tastar vins de Burdeus, Borgonya, Chablis, Beaujolais i Provença. El conductor d’aquests tasts, Daniel Arias, president de l’Associació Balear de Sommeliers, el qual va fer fixar als assistents en les diferències i similituds que existien d’elaboració i terrer. Els sabors són diferents i també els aromes, els vins francesos són més àcids deguts al seu clima més fred, però la qualitat és ben similar.

Luis Armero va oferir lers claus de l’elaboració del cupatge/Cedida

El taller d’elaboració de vins fou dirigit pel prestigiós enòleg Luís Armero, propietari del celler Armero i Adrover de Felanitx. L’objectiu d’aquest curs és imitar el que és una pràctica habitual als cellers quan els bodeguers han de preparar cupatges: fer mescles dels vins que tenen fins a trobar la combinació que més els satisfà. Als assistents se’ls hi va facilitar vins de les varietats negres: callet, cabernet, merlot i syrah.

Es tractava de fer un vi que contingués el 50% de callet i la resta podia ser qualsevol percentatge dels altres tres vins. El curs fou realitzat en dues jornades. A la primera, es consideraren les característiques de cada vi i, en el segon, armats de provetes, embuts i botelles cercaren el cupatge que més els hi agradà. Al final, els vins, foren tastats per tots els assistents i del vi que va tenir més acceptació, el seu elaborador fou nomenat: Gran Bodeguer del Curs. No importar dir que l’humor i l’ambient distès va presidir aquest tast.

Andreu Oliver va dirigir el tast de vins amb varietats locals i les foranes/Cedida

   L’altre taller consistí en reconèixer els vins elaborats a Mallorca  respecte els d’altres regions espanyoles. El tast fou dirigit per Andreu Majoral, enòleg del celler Can Majoral d’Algaida. El primer dia es va posar l’èmfasi en reconèixer les característiques organolèptiques del vins del Pla i Llevant: blancs i negres. Elaborats amb les varietats giró ros, premsal, chardonnay, callet, cabernet, merlot i syrah. En el segons dia es realitzar el taller. Als assistents se’ls hi va servir tres vins blancs i tres negres, dels quals just sabien que qualcun d’ells eren mallorquins i altres de fora. Varen haver de respondre a una enquesta en la que es demana que s’ordenàs el vins per color, intensitat d’aromes, distinció aromes, acidés, criats en bota o no, permanència en boca i, finalment, distingir quins eren mallorquins i quins, no. Els vins peninsular foren un verdejo de Rueda i un cupatge d’ull de llebre i altres varietats de La Rioja. S’havien de distingir de vins mallorquins diferents dels tastats el primer dia. Els assistents varen contestar el test i, finalment, fou comentat entre tots per arribar a respondre a la darrera pergunta sobre l’origen del vi. No hi va haver problemes per identificar-los.                                                                                                                          

Els assistents no podien identificar els vins, era un tast a cegues | cedida

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa