Balears Vadevi
Sergio Pereda ens recomana vins escumosos per brindar pel 2022

Probablement aquesta serà la darrera oportunitat que tendrem enguany d’escoltar el consell d’un bon professional per triar el vi que podem posar a la copa per brindar per aquest any que ja s’acosta, el 2022 en el qual hi hem dipositat moltes esperances. Li hem demanat l’opinió a Sergio Pereda del Club Catador i aquesta és la seva selecció.

Sergio Pereda, del Club Catador, és el nostre prescriptor pel brindis de Cap d’Any/Cedida

Som en època de festes en les quals brindar amb un vi amb bimbolla és sinònim de celebració. No de bades és en aquesta època en la qual es concentra el major consum de vins escumosos al llarg de l’any.

I de la mateixa manera que ens sorprenem quan sortim de la nostra zona de confort de riojitis o riberitis i descobrim l’enorme varietat, excel·lència i originalitat dels vins i cellers de les nostres Illes, ens sorprendrem amb la incipient però ja assentada labor que alguns cellers del nostre entorn estan realitzant amb els vins escumosos.

Al cap i a la fi, el mètode champenoise no és exclusiu de la regió francesa ni fins i tot del nostre estimat Cava. N’hi ha prou amb prendre un vi base amb suficient acidesa i provocar-li una segona fermentació en ampolla. Si en la fermentació del vi base hem deixat alliberar del CO₂, en la segona fermentació, en estar l’ampolla tancada, el carbònic queda atrapat i s’allibera en el màgic moment del destap.

Però tornem a l’eterna lluita de com aconseguir un vi blanc de varietats autòctones que aconsegueixin mantenir l’acidesa necessària per a aguantar la criança en ampolla.

BINIFADET ESCUMÓS BLANC
El prestigiós celler menorquí aposta a cap segur amb una varietat clàssica en Champagne: la chardonnay. Amb una acurada selecció de les millors parcel·les situades sobre el sòl calcari del sud de Menorca, trobarem tot el que busquem en un clàssic espumós de zona càlida: la típica aroma de fruites d’os (préssec, albercoc,…) juntament amb els tocs d’aromes secundàries de la seva criança en ampolla (pa acabat de fer, brioixeria,…) Al final, un vi fresc i aromàtic ideal per a l’aperitiu i començar la festa.

Una bona alternativa local és el PERE SEDA BRUT que a més d’apostar per la clàssica i internacional Chardonnay, l’acompanya de la finor, frescor i aroma de la varietat Parellada, més típica dels vins de la DO Cava.

JOSÉ LUÍS FERRER BRUT VERITAS
D’altra banda tenim els valents cellers que aposten per les varietats locals. És el cas del celler nonagenari de Binissalem, José Luís Ferrer amb el seu Brut Veritas que la hi juga tot a la varietat blanca local, la Moll o Prensal Blanc. Seguint escrupolosament les pràctiques dignes de les grans Maisons de Champagne, incloent fins i tot vins de reserva afinats en barrica de roure francès, després d’un mínim de 15 mesos de criança en ampolla, ens dona com a resultat un producte sorprenent, intens i cremós. Conjugant d’una banda les aromes típiques de la Moll (fruita blanca, cítrics,…) amb els de la criança sobre les seves lies. En definitiva, un vi fresc suau i elegant.

Una altra alternativa apostant per varietats locals és la del veí celler RAMANYÀ amb el seu SÒ Brut Nature que ens ofereix un blanc de noirs de l’altre raïm autòcton de la zona, la Mantonegro. El resultat és sorprenent, volum i persistència de pura fruita fresca.

ANCESTRAL DE MALVASIA VEU D’AVIOR

Però sempre hi ha algú que busca alguna cosa més, i a les nostres Illes hi ha per a tots. Cati Ribot no deixa de sorprendre’ns amb les seves petites edicions de les quals un només aconsegueix un parell d’ampolles de passada.
El mètode ancestral, com el seu propi nom indica, no és ni més ni menys la forma antiga de com van començar els vins escumosos: de com accidentalment i a causa de les baixes temperatures, el vi fermentava una sola vegada però en dues etapes diferents. En una primera etapa en els típics dipòsits o cubes i una vegada que la fermentació es detenia a causa del fred, s’embotellava, i quan tornaven a pujar les temperatures, s’acabava la fermentació dins de l’ampolla. Al cap i a la fi un vi molt més fàcil de beure que produir. Però a més, aquí Cati Ribot ens regala la varietat més mediterrània, la Malvasia. Un vi natural, perfumat, amb una potent expressió de fruita en boca però amb l’alegria i subtilesa del carbònic.


Per a tots aquells que no puguem trobar una de les poques ampolles produïdes, sempre es pot provar sort amb la genialitat dels vins de Carlos Rodríguez Furthmann de SELVA VINS que produeix un ancestral de també autòctona Gargollassa o de Mantonegro i Callet, segons l’any.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa