Balears Vadevi
Les fortes pluges inunden Felanitx, però la vinya se salva

135 litres per metre quadrat caigueren damunt Felanitx aquest divendres, la majoria damunt el nucli urbà. Va ser la primera tempesta grossa d’aquest final d’estiu que ha estat tan sec i calorós. Sortosament, la tempesta no va dur pedra, sols molta d’aigua i la terra, com està eixuta, l’ha beguda aviat. Malgrat tot, la vinya no ha resultat perjudicada. Fins i tot la zona de Son Nadal i Son Amaret, on se situen la majoria de les plantacions dels cellers de la comarca, entre el terme de Felanitx i el de Manacor, es va escapar al més fort del temporal d’aigua.

“La tempesta es va concentrar sobre Felanitx, poble”, informa Antoni Bennàssar, president de la DO Pla i Llevant. “Les vinyes més pròximes situades a la sortida cap a Porreres han patit inundacions. A Son Nadal i Son Amaret, zones de major extensió de vinyes va ploure menys, uns 20 litres i no estan afectades. A més, certs pagesos ja ho havien entrat tot. La resta de municipis, Algaida, Llucmajor, Muro no han estat afectats”, comparteix amb Balears Vadevi.

El temporal de vent i pluja també ha afectat la vinya, però sense provocar danys greus /Marina Roig

Aquesta zona, entre Manacor i Felanitx, és on trobam les vinyes de Joaquim Montserrat, Miquel Gelabert, Pere Seda, Tomeu Nadal, tots grans vinyòvols o vinaters de la comarca.

Un dels cellers més propers al poble és el d’Armero i Adrover. Xisca Armero reconeixia a Balears Vadevi, que l’aiguat els havia sorprés enmig de la verema i havien hagut de fugir per cames deixant un viatge de raïm sense entrar. “Mos va obligar a aturar i deixar-ho tot com estava. Avui hem anat a rescatar el que havíem deixat damunt la vinya i començarem a veure clar com mos ha afectat”, explica. A Xisca li preocupa en el que pugui passar a partir d’ara, si la vinya continua anegada, cosa que complicaria el que queda de verema. “Encara hi ha per veremar tot el premsal i el cabernet”, afegeix.

Més optimista és son pare de na Xisca, Luis Armero, que amb l’experiència de tota una vida a peu de vinya creu que si ara fa un poc de sol i vent, ja es podrà tornar a veremar, tot d’una. La terra està molt seca, diu, es beu tota l’aigua.

L’antic edifici de l’Estació Enològica, seu de la DO Pla i Llevant, va quedar anegat, així com l’aparcament/Marina Vera

El que si ha rebut de valent és el casc urbà de Felanitx: els carrers baixaven plens d’aigua, que no respectava res. Les cases, les botigues i tots els baixos varen quedar anegats. També la seu de la DO Pla i Llevant, a l’edific històric de l’Estació Enològica. Els treballadors varen haver de quedar per que a l’aparcament hi havia tres pams d’aigua i no es podien moure els cotxes. A l’interior hi va haver feina. L’aigua que va entrar afectà també les instal·lacions administratives: “La part electrònica de l’oficina es va salvar“, diu el president Antoni Bennàssar, que reconeix per altra part que si varen resultar afectats diversos arxivadors i capses de vi i copes de l’espai de magatzem”.

També s’han registrat importants danys materials a domicilis particulars, locals comercials i a explotacions agrícoles.

Una tempesta d’aigua, trons i llamps va travessar Mallorca

“Segons ha informat l’Ajuntament de Felanitx, la Policia Local ha rebut més de 600 cridades telefòniques en mitja hora. Els bombers de Felanitx han rebut l’ajuda dels parcs de Llucmajor, Inca i Manacor per fer front a les urgències. El balanç fins ara ha estat d’onze serveis realitzats pels Bombers de Mallorca i 18 emergències registrades a través de l’112 per la inundació d’habitatges”, informa Biel Marcè, per a Fora Vila.

L’aiguat va rossegar terra i pedres que dificultaven el trànsit a les carreteres de la comarca. Algunes d’elles varen haver de ser tallades al trànsit durant unes hores.

La tempesta descarregà el gruix de llamps (en groc a l’imatge) entre Porreres, Campos i Felanitx, la resta damunt la mar/AEMET

Segons les dades de l’AEMET la tempesta, que ha passat per Mallorca d’Oest a Est, ha anat acompanyat d’aigua i també de calabruix. I crida l’atenció la quantitat de llamps: fins a 808, la meitat dels quals damunt la mar.

Altres comarques varen resultar també afectades per una tempesta que deixà precipitacions de ponent a llevant. 49’5 litres de Moscari, al terme de Selva, 24 de Santanyí, 19 a Porcocolom, 12 a Campos, 11 a Manacor i 9 a Escorca. En canvi a altres municipis de Mallorca no va caure ni una gota.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa