Balears Vadevi
‘Unes illes d’arrossos’, el llibre per regalar aquest Nadal

La Direcció General de Polítiques per a la Sobirania Alimentària, de la Conselleria d’Agricultura Pesca i Alimentació, ha presentat el receptari ‘Unes illes d’arrossos’, elaborat per cuiners i cuineres de Mallorca. Es tracta de receptes destinades a la restauració col·lectiva amb l’arròs i el producte local com a protagonistes. A la presentació, que s’ha fet a la Fundació Natzaret, hi ha participat la directora general de Polítiques per a la Sobirania Alimentària, Paula Valero, el director de la Fundació Natzaret, Guillem Cladera, el responsable de Tàndem Comunicació, Roger Gotarredona, i el cuiner Ricardo Rossi.

El receptari consta de 30 receptes de cuiners i cuineres de Mallorca, amb una representació paritària, que presenten diferents tipus d’arrossos. Han participat d’aquesta iniciativa cuiners i cuineres diversos, alguns que tenen o han tingut estrella Michelin com Andreu Genestra, Benet Vicens i Jaume Vicens, Fernando Arellano i Koldo Royo, i d’altres com Joan Marc, Ariadna Salvador, Lucía Cortés, Cati Pons i Marga Coll, entre d’altres. Algunes de les receptes compten, entre els ingredients, amb l’arròs bombeta de Sa Pobla, que la conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació ha inclòs recentment al Catàleg d’Aliments Tradicionals. La majoria dels ingredients de cada una de les receptes són locals com, per exemple, l’oli, la tomàtiga de ramallet, la sobrassada, el pebre de tap de cortí, el peix i el formatge, entre d’altres.

Segons la directora general de Polítiques per a la Sobirania Alimentària, Paula Valero, aquest projecte va sorgir després de la primera fase de ‘Mallorca al plat’, un projecte pilot per a augmentar en un 50% el producte local i ecològic als menús de 8 escoles de Mallorca. «Necessitàvem arribar a més menjadors de restauració col·lectiva, i els cuiners i cuineres són les persones que millor poden influir en el sector de la restauració amb el suport al sector primari i al producte local», ha explicat.

Amb aquest projecte, diu Valero, «implicam a les grans cuines amb el producte local, i el feim arribar a les persones usuàries de menjadors d’escoles, hospitals, residències i centres socials, entre d’altres». El fet de que el protagonista sigui l’arròs, ha dit, «és important perquè sempre són receptes molt diverses que inclouen producte local entre els seus ingredients».

Els assistents a la presentació han pogut tastar l’aròs sec de musclños i gambes que ha preparat el cuiner Ricardo Rossi/CAIB

Segons Roger Gotarredona, de Tàndem Comunicació, el receptari «incorpora el producte local amb un producte transversal, com és l’arròs, amb receptes que combinen també la innovació i nous productes, fetes per cuiners i cuineres diversos». Guillem Cladera, de la Fundació Natzaret, ha agraït «el fet de presentar aquest receptari en un espai com la Fundació, on resideix població poc visible, com són els menors amb protecció». Finalment, el cuiner Ricardo Rossi ha destacat que «potser des de la COVID-19, els cuiners s’han donat compte que cal aprofitar el producte local que tenim i treure-li el major profit possible».

De moment, totes les receptes es poden consultar online en aquest enllaç. La previsió és editar un llibret amb les receptes durant el 2022.

Després de la presentació s’ha cuinat una de les receptes. En concret, un arròs sec de musclos i gambes, elaborat amb arròs bombeta de Sa Pobla, safrà i nyores locals, musclos de Menorca i gambes blanques de Mallorca. Aquesta recepta s’ha servit per dinar als usuaris de la Fundació Natzaret, una entitat sense ànim de lucre que promou l’educació integral de la infància i la joventut, procedents d’entorns amb greus mancances familiars i socials.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa