Balears Vadevi
Vuit vins ‘de portassa’ es troben a Felanitx
Els elaboradors de 'vins de portassa' que s'han tastat a Felanitx

!--akiadsense-->

Que el món del vi està en expansió a Balears és ben sabut, augment d’hectàrees cultivades i de cellers en actiu, dels deu de fa trenta anys als quasi cent actuals són xifres que parlen soles. Però el fenomen també ha arribat als aficionats i amb força. Cada vegada són més que aprofitant els espais que puguin de casa seva elaboren el propi vi que ara en deim ‘vi de portassa’. Primer li vàrem dir vi d’aficionats, posteriorment vins casolans i ara agafa fortuna el nom de vi de portassa perquè molt vegades és en aquest lloc de la casa on el vinater aficionat pot instal·lar barrals i botes necessaris. Pels diccionaris portassa és una porta gran, l’ús popular és una sala on abans hi deixaven els carros i ara els cotxes, una cotxera. I, a més té un toc de modernitat. No costa lligar la portassa amb l’espai que Steve Jobs, l’inspirador d’Apple, construïa els seus primers ordinadors.

Els 'vins de portassa' que s'han tastat

!--akiadsense-->

Aquesta cap de setmana vuit vinaters amateurs provinents de diversos pobles del pla de Mallorca han ofert els seus vins a un grup de més de cinquanta persones convocades per considerar la qualitat de les seves elaboracions. De Vilafranca, Joan Jaume; de Petra, Toni Vanrell i jaume Moragues; de Manacor, Toni Llinàs; de s’ Alqueria Blanca, Miquel Rigo i Felanitx, Albert Shuhaibar, Miquel Bennàssar, Jaume Rigo i Tomeu Cerdà. Els vins foren presentats per cada un dels autors, posteriorment tastats i foren comentats per l’enòleg Miquel Gelabert Miquel, del celler Miquel Gelabert de Manacor qui a més va aclarir molts dels dubtes que tenien els elaboradors així com els va donar consells per millorar la seva qualitat o aconseguir aromes i sabors diferents.

Un instant del tast de 'vins de portassa' dirigits per l'enòleg Miquel Gelabert
Un instant del tast de ‘vins de portassa’ dirigits per l’enòleg Miquel Gelabert

!--akiadsense-->

A tots els assistents els va sorprendre la qualitat dels vins del tast. Des dels que s’iniciaven enguany amb el primer vi que han elaborat fins els que anys que s’hi dediquen. Es va presentar un vi blanc, un blanc elaborat amb varietats negres. La resta eren vins negres elaborats mab diversitat de raïms, però entre els que destacaven els autòctons callet i manto negro i les varietats franceses: cabernet sauvignon, merlot i sirà. La majoria d’ells fets mitjançant cupatges que combinaven les varietats francès i autòctones, però també alguns varietals.

Com a resum de l’activitat hi va haver una petició de molts de vinaters en demanda de que les denominacions d’origen organitzin cursos per formar els aficionats ja que fins ara es basen just en la seva experiència acumulada al vinificar una anyada rere l’altra.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa