Balears Vadevi
Els productors de vi i formatge, satisfets pel téntol entre els Estats Units i Europa

Els productors de vins i formatges de les Illes Balears han fet un alè ara que els Estats Units i la Unió Europea han decidit suavitzar la tensió i suspendre durant quatre mesos els aranzels que graven les mercaderies agroalimentàries que s’intercanvien. S’interpreta com un gest que les coses aniran a millor o com a mínim, no continuarà l’escalada de tensió que ha caracteritzat la mandat de l’expresident Donald Trump.

No és nou el conflicte mercantil entre les dues potències. Ve d’enrere i, tot i que va tenir l’origen a un enfrontament per qüestions relacionades amb empreses aeronàutiques, la fricció es va traslladar a la compra de productes agroalimentaris per part del gegant americà. I aquí va ser on els productors illencs es varen veure indirectament afectats per dit conflicte. Si bé els vins de les Illes s’exporten amb molt limitada quantitat a aquell mercat, els formatges amb denominació d’origen Maó, si tenen una quota estimable. L’augment d’un 25% en aquest gravamen implicava una dificultat afegida a la comercialització, ja de per si costosa.  

“L’exportació de vins de Mallorca a EEUU no és molt important, més bé testimonial. Però la decisió presa sembla que és un bon moment per fer un esforç i aconseguir establir acords comercials amb importadors del país americà que es puguin mantenir en temps posteriors”, diuen des de la DO Pla i Llevant.

Un dels cellers més afectats ha estat Ànima Negra, que amb una exportació del 80% de la seva producció és, probablement, el que més vendes tanca amb els Estats Units (40.000 botelles/any, sobre tot Terra de Falanis, que pràcticament dedica tota la producció al mercat nord-americà, però també dels Ànima Negra i del blanc Quíbia, altres 30.000 botelles). Els seus responsables han patit les conseqüències però han fet de la necessitat virtut i han aprofitat per explorar altres mercats I així han fet ponts amb països com Finlàndia, Equador i el continent asiàtic, nous pels vins de Mallorca. Però també han aconseguit augmentar vendes en altres on ja havien introduït el seu producte, com Dinamarca, Suïssa, Alemanya o Mèxic; i reforçar la penetració en el gran mercat canadenc.

Els formatges amb DO Maó-Menorca, molt perjudicats per la guerra comercial , han rebut amb satisfacció la suspensió temporal dels aranzels.

“Aquest gravamen va suposar una gran caiguda en les exportacions que en el sector formatger menorquí es va traduir en una caiguda d’almenys el 30% de les vendes, caiguda que podria haver estat molt major de no ser per l’assumpció dels aranzels pels propis productors i la renegociació amb les empreses compradores. A això, per si no fos prou, se li va sumar la situació de pandèmia mundial provocada per la COVID-19, donant una estocada més a aquest malparat sector”, informe fonts del Consell Regulador.   Per això, des de l’Associació de Fabricants i Curadors de Formatge de Menorca, integrada en la Federació PIME Menorca, s’ha emplaçat a la Ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, així com al Ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, perquè continuïn treballant en aquesta senda per a aconseguir un tracte just per als productes fabricats a Espanya. Cal tenir en compte que els Estats Units és un gran consumidor de formatge, on s’envien cada any uns 150.000 kg de formatge de Menorca.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa