Binifadet

!--akiadsense-->

Doncs, si, Menorca és terra de formatges, de sobrassada i d’unes platges que treuen l’alè però també de vins, de bons vins. Binifadet a Sant Lluís, Binitord i Sa Marjaleta a Ciutadella, Ferrer de Muntpalau a Es Mercadal, Hort de Sant Patrici a Ferreries, Sa Cudia i Son Cremat a Maó i Sa Forana i Torralbenc a Sant Climent. Nou productors que elaboren sota el segell de Vi de la Terra Illa de Menorca, marca d’indicació geogràfica protegida amb 40,11 hectàrees plantades. I és que la jove vinya menorquina ha passat d’elaborar 425 hectolitres amb només quatre cellers a 1.545 en només onze anys malgrat que l’any 2017, la producció patís una davallada. Una producció que s’ha multiplicat per quatre en una dècada i que coincideix actualment amb un moment d’eclosió a nivell gastronòmic i de valorització del producte local.

Vins que son elaborats amb les varietats blanques chardonnay, macabeu, malvasia, moscatell d’Alexandria, parellada i moll, i amb negres cabernet sauvignon, merlot, monastrell, sirà i ull de llebre. Sense equivocar-se massa, es pot dir que el 90% del que els cellers treuen al mercat, queda absorbit pel propi consum intern de la Illa i encara son poques les ampolles que viatgen fora límits. Segurament la dada més curiosa és que la producció de vi blanc és la que manté l’hegemonia, amb una clara aposta que es fa pels vins frescos que es serveixen quan hi ha més turisme. Davant dels 726 hectolitres embotellats de blanc, es van fer 448 de negre i 117 de rosat l’any 2017. Això si, malgrat que s’ha fet molta feina, encara es poden trobar restaurants orfes de carta menorquina perquè qui més consciencia n’ha pres aquests anys és el propi consumidor. Desitgem que la cosa canviï….

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa