Balears Vadevi
‘La mar de futur’, experiències inspiradores per una economia blava

Aquest dijous 12 de maig s’inauguren les jornades ‘La mar de futur‘ que posaran sobre la taula experiències inspiradores sobre economia blava, terme que s’utilitza per referir-se a les activitats de la mar i els oceans, entesos com a motor de l’economia pel seu potencial per a la innovació i el creixement sostenible.

La iniciativa, que se celebrarà aquest dijous i demà divendres 13 de maig a l’illa del Llatzeret i a les salines de la Concepció, cerca promoure l’economia blava a l’illa presentant diferents projectes d’arreu de l’Estat lligats a la mar.

Seran unes jornades divulgatives i d’intercanvi d’experiències amb la presència d’experts i representants de diverses iniciatives econòmiques lligades a la mar i amb un alt compromís mediambiental. A més de les diverses ponències sobre la temàtica, s’organitzarà una taula rodona per debatre sobre el futur de l’economia de la mar. Una oportunitat per escoltar, debatre i compartir idees i projectes de futur per a Menorca i la resta del món.

El Programa

La conferència inaugural anirà a càrrec de Fernando Valladares, professor del CSIC i divulgador habitual en televisió, ràdio, revistes i xarxes socials. Versarà sobre les propostes per una nova economia.

Es comptarà també amb l’experiència de Havhost, un model de granges marines de marisc i algues, que provoquen una regeneració al medi marí i que s’estan replicant al llarg de la costa de Dinamarca. Joachim Hjerl, el seu fundador i director executiu ho explicarà amb servei de traducció simultània.

Algues, plàncton o el cereal sense gluten que produeix una planta marina, són part de l’horta de la mar que impulsa Angel Leon, chef de tres estrelles del restaurant Aponiente de Cadis. El biòleg que l’assessora en la recerca i gestió d’espècies, Juan Martín, explicarà la seva experiència a les jornades que es celebraran el maig a Menorca, amb unes ponències francament interessants.

La doctora en Biologia Macarena Castro explicarà les noves iniciatives econòmiques que s’estan aplicant o es plantegen a les salines artesanals del Mediterrani nord, espais de gran valor cultural i natural, i que són recopilades pel projecte europeu MedArtSal.

L’associació Salarte explicarà la seva trajectòria en la recuperació de salines i zones properes, les múltiples economies que s’hi generen i l’impacte positiu que es pot induir damunt els valors naturals.

Recuperació de les salines de Fornells

Al llarg de les jornades també s’exposarà el projecte de recuperació integral de les salines de la Concepció, al fons del port de Fornells, un espai de gran bellesa paisatgística i que està patint una degradació per abandonament. Un acord de custòdia del territori firmat entre la propietat i el GOB ha permès incorporar una sèrie de mesures ambientals al projecte, que ha iniciat la seva tramitació.

Les jornades es coorganitzen entre el Departament de Medi Ambient i Reserva de Biosfera del Consell Insular i el GOB, amb la col·laboració de diferents agents. Són una oportunitat per escoltar, debatre i compartir idees i projectes de futur per a Menorca i la resta del món.

Més informació i formulari d’inscripció clicant aquí.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa