Balears Vadevi
Marca, comunicació i recuperació de varietats, els deures pendents del Vi de Menorca
Els assistens a Diàlegs amb la biosfera del Consell de Menorca
Els assistens a Diàlegs amb la biosfera del Consell de Menorca | Zaida Torregrosa

!--akiadsense-->

Prop d’una cinquantena de professionals del sector de la viticultura, la gastronomia, la distribució i la comercialització s’han reunit aquest dilluns per reflexionar sobre les estratègies de promoció del Vi de la Terra Illa de Menorca en el marc del programa de debats “Arrels, diàlegs amb la Biosfera”. Una trobada organitzada per la Conselleria de Promoció Econòmica del Consell Insular de Menorca amb la participació de diversos experts on es van posar damunt la taula diverses reflexions sobre la situació actual que viu el sector i que han de servir per guiar el seu creixement.

Toni Salord, president dels cellers de Menorca, Miquel Company, conseller de promoció econòmica, Margalida Ripoll de Balears Vadevi i Alejandro Besay, nòleg de Lanzarote
Toni Salord, president dels cellers de Menorca, Miquel Company, conseller de promoció econòmica, Margalida Ripoll de Balears Vadevi i Alejandro Besay, nòleg de Lanzarote | Zaida Torregrosa

!--akiadsense-->

Després de la benvinguda del Conseller Miquel Company, des de Balears Vadevi, Margalida Ripoll va obrir les intervencions posant de manifest la necessitat de fidelitzar la marca Vi de la Terra Illa de Menorca per tal de consolidar-la, reforçant la comunicació que es fa del producte. “Amb la premissa que s’estan fent un vins de qualitat, s’ha de decidir si hi ha una voluntat de posicionar el vi més enllà d’un souvenir pels turistes” va afirmar Ripoll. El President de l’Associació de Restauradors de Menorca, José Bosch va reconèixer que s’està fent feina perquè el vi de Menorca estigui més present a tots els restaurants de la Illa però que hi havia un sensació de preus elevats. En aquest sentit, el President de l’Associació de Productors de Vi de Menorca, Toni Salord va matisar que no son vins cars tenint en compte que son productes molta qualitat, elaborats de manera artesana, on es cuida tot el procés d’elaboració com també passa amb les grans marques de vi quan fan el seu vi de finca. “Hi ha molts exemples de produccions limitades molt apreciades com les nostres i que han aconseguit el reconeixement del consumidor” va afegir Salord.

Arrels, diàlegs amb la biosfera
Arrels, diàlegs amb la biosfera | Zaida Torresgrosa

!--akiadsense-->

Lanzarote, un bon exemple

Amb 13 cellers de mida semblant als que hi ha a Menorca i emmarcada com a Reserva de la Biosfera, l’exemple de la illa de Lanzarote, ha servit per poder visualitzar un seguit de bones pràctiques que poden servir per millorar la cultura del vi entre els residents. L’enòleg del celler La Geria, Alejandro Besay ha estat l’encarregat d’il·lustrar als assistents del recorregut que ha viscut el món del vi en una illa que ha convertit la varietat de la Malvasia Volcànica, en el seu exponent diferenciador per poder acostar el seu vi blanc a milers consumidors. L’enòleg canari ha explicat diferents vies de promoció a través de la generació d’esdeveniments que organitzen des del Cabildo i que contribueixen a convertir el vi de Lanzarote en patrimoni de tots els illencs més enllà dels visitants, que també son molts. En aquest sentit, l’enòloga menorquina Mercè Avellan va aprofitar durant la seva intervenció per demanar al Consell Insular que recuperés els treballs d’estudi de les varietats autòctones que contribuirien a disposar d’una singularitat dels vins que s’elaboren a la nostra illa.

Situació del sector

El que va quedar palès és la qualitat indiscutible que gaudeixen els vins que actualment s’elaboren a Menorca i que any rere any, milloren de manera molt significativa gràcies a la professionalització del sector i a uns ceps que també acumulen anys d’experiència. El president de l’Associació de Vins de la Terra de Menorca, Toni Salord va fer un ràpid repàs a la situació actual dels vins que s’elaboren sobre la Indicació Geogràfica Protegida Vi de la Terra de Menorca i que conformen actualment 9 cellers que l’any 2017 van produir 129.000 litres que es van transformar en 200.000 ampolles, la majoria de vi blanc. El 92% de la producció es ven íntegrament a Menorca i tant sols un 8% surt de l’illa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa