Que a les Balears s’hi fa vi ja no és cap novetat. Fa temps que Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera reivindiquen la seva llarga tradició vitivinícola i que la donen a conèixer a través de productes elaborats a partir de varietats locals i internacionals. Avui, la proposta és quedar-nos a Eivissa, l’illa gran de les Pitiüses que actualment compta amb cinc cellers i, per tant, cinc maneres d’entendre i practicar la viticultura. Per anar fent boca, us seleccionem un vi de cadascun dels projectes perquè us hi aneu familiaritzant, així, quan hi feu una escapada, trobareu una nova excusa per enamorar-vos de l’illa.
Blanc d’Àmfora de Can Rich
Can Rich és un celler amb solera que es pot visitar als afores de Sant Antoni de Portmany. Treballen diversos tipus de productes, però en destaquem un, molt especial i que ha rebut diversos reconeixements en concursos d’àmbit nacional i internacional. Elaboren el Blanch d’Àmfora amb raïms de la varietat muscat que cultiven seguint els preceptes de l’agricultura ecològica a la finca de Can Llaudis, al Parc Natural de Ses Salines. És un Vi de la Terra d’Eivissa que un cop fermentat, fa criança de 6 mesos en àmfora de terracota.
- Celler: Can Rich
- Sant Antoni de Portmany
- Des de 1997
- Varietats principals del projecte: malvasia, monestrell, ull de llebre, merlot, cabernet sauvignon, sirà i chardonnay
- Gamma de vins: blancs, negres, vi escumós, vermut i herbes eivissenques.

Ibizkus Rosé
Un vi fresc, floral, de temporada. Ideal per consumir durant els mesos de calor. Per tant, una segona recomanació per obrir durant la nit de Sant Joan és l’Ibizkus Rosé, un dels vins d’aquest celler que ubiquem a la carretera d’Eivissa a Santa Eulàlia. És un monovarietal de monastrell que surt sota l’empara del Vi de la Terra d’Eivissa.
- Celler: Ibizkus
- Santa Eulàlia
- Des de 2007
- Varietats del celler: monastrell, malvasia, chardonnay i macabeu.
- Gamma de vins Ibizcus blanc, rosat i negre, Can Bassó o Tòtem.

Can Maymó Blanc
El blanc de Can Maymó és un cupatge de dues varietats, malvasia i moscatell. Fresc, aromàtic i perfecte per gaudir d’una copa ben fresca i acompanyar aperitius. Des de Sant Mateu, al nord de l’Illa, aquest és un petit projecte familiar que va iniciar Antonio Costa l’any 1995 amb l’objectiu de condicionar l’espai amb les millors instal·lacions per fer vins de qualitat.
- Celler: Can Maymó
- Sant Mateu
- Des de 1995
- Varietats principals del celler: malvasia, monestrell, ull de llebre, merlot i sirà.
- Gamma de vins: Can Maymó Blanc, Rosat, Negre Tradició, el Negre Merlot i el Negre Barrica.

Blacknose Negre
Un gran incendi l’any 2011 va afectar greument la finca d’aquests germans, Peter y Tino Lehner, que en ser conscients del que tenien van decidir recuperar el treball de la terra amb una ferma aposta pel treball en ecològic i iniciant el camí cap a la biodinàmica. Treballen al voltant de 7.000 vinyes i un centenar d’oliveres que presenten al mercat en forma de dos productes. Un vi negre, i un oli verge extra. El vi és un cupatge de varietats negres.
- Celler: Blacknose
- Orígens: 2011
- Agricultura ecològica i biodinàmica

Ojo de Ibiza
Fem una última parada al nord de l’Illa, on localitzem Ojo de Ibiza, un celler propietat de Dieter Meier des d’on s’elabora diverses referències utilitzant el nom del celler. Triem el negre, fet a partir del cupatge de cabernet sauvignon, monestrell i sirà que fa dotze mesos de criança en roure francès. En treuen una producció que ronda les quatre mil ampolles.
- Celler: Ojo de Ibiza
- Varietats del celler: Cabernet sauvignon, monastrell i sirà.