Balears Vadevi
Mariano Tur: “La producció d’oli d’oliva d’Eivissa caurà enguany un 40%”

El sector de l’oli d’Eivissa gaudeix de molt bona salut, com indica el fet que gairebé la totalitat de la producció de 2021 ja estigui venuda i, una dada molt significativa també, que el seu mercat principal sigui l’àmbit local. “L’oli d’Eivissa és d’una excel·lent qualitat”, afirmarà Mariano Tur, nomenat oficialment president del Consell Regulador de la DO Oli d’Eivissa a finals de l’any passat.

El cert és que, malgrat la bona salut, enguany les xifres de producció no acompanyen, i segons avança Tur a Balears Vadevi, estaríem parlant que s’enregistrarà una davallada del 40% de collita, passant d’uns 23 mil quilos l’any passat, als prop de 14 mil d’enguany. El factor condicionant, dirà, el clima, responsable, d’una banda, que el fruit no quallés com tocava a causa de forts vents i pluges i, de l’altra, les fortes calors d’aquest estiu, que han obligat a avançar fins a quinze dies l’inici de la collita.

La collita d’olives es veurà enguany fortament reduïda en quantitat | Foto: CR Oli d’Eivissa

Com està anant la collita d’enguany?

Fa uns vint dies que vam començar i ara ens trobeu en plena collita. De fet, malgrat que ens queden encara alguns dies per acabar, ja veiem que la producció d’enguany caurà fins ben bé el 40% respecte a l’any passat.

I l’any passat tampoc va ser un any ‘normal’ quant a producció. Què està passant?

Enguany hem patit molt pel clima. D’entrada, en el moment en què la flor es converteix en fruita, el vent i la humitat van afectar el quallat. I això, a més a més, s’ha sumat a les fortes calors que hem tingut aquest estiu, que ha fet madurar abans l’oliva i ens ha obligat a començar a collir un parell de setmanes abans del que és habitual.

Comenceu abans, i si preveieu menys producció, també s’avançarà la fi de campanya…

Així és. Si habitualment feinejàvem fins ben entrat el desembre, enguany preveiem acabar la feina a finals de novembre com a tard.

Pot ser que aquestes condicions climàtiques hagin vingut per quedar-se i que afectin les properes collites de manera semblant?

Vull pensar que les circumstàncies d’enguany siguin puntuals. El camp és així, i cada temporada és diferent. Ben bé fins que es cull no es pot saber exactament com serà la collita de l’any, és difícil fer-ne previsions i més a llarg termini.

La producció d’oli d’Eivissa es ven gairebé en la totalitat a mercat local |  Foto: CR Oli d’Eivissa

Aquests canvis afecten el resultat, és a dir, la qualitat de l’oli d’Eivissa?

En cap cas. El producte serà bo i la qualitat del producte continuarà sent excel·lent. L’oli d’Eivissa és molt apreciat dins i fora de l’Illa, i avui dia podem celebrar que tenim gairebé venuda tota la producció de 2021; i la previsió d’enguany també és acabar-la.

Com es pot veure repercutida aquesta davallada de producció en el producte final, s’apujaran els preus?

La caiguda de la producció d’oli serà generalitzada arreu; tinc uns amics d’Andalusia que també comparteixen xifres de davallada, i tot plegat farà que hi hagi menys producte al mercat. Així i tot, crec que l’increment del cost pot anar més aviat associat al fet de l’increment de la matèria primera seca, és a dir, hem vist com incrementava el preu de l’ampolla dels 0,60-0,65 cèntims a l’euro. Això repercutirà d’alguna manera en el preu final del producte.

Quin és el mercat natural de l’oli d’Eivissa?

Majoritàriament local. De fet, podem dir que el 99,9% del nostre oli es compra i es consumeix a Eivissa, i això són molt bones notícies perquè el consumidor aprecia el producte fet a casa.

Teniu també bona entrada en restauració?

Sí, molta. Actualment, hi ha uns quants restaurants que ja treballen amb el nostre oli, i cada cop estem notant un major interès per incorporar-lo a les seves cuines i sales.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa