Balears Vadevi
Un documental recull veu i testimoni de les collidores d’oliva de Mallorca

‘Mirall de Terra’ és el nom del documental que dona veu i testimoniatge a les collidores d’oliva de Mallorca. Dirigit per Cris Monge i realitzat per la productora WhiteStudio, relata la història de les collidores d’oliva a través de cinc dones: Catalina Nicolau (Biniamar), Bel Seguí (Campanet), Francisca Suau (Bunyola), Francisca Marí (Es Capdellà) i Antònia Cerdà (Montuïri). Totes elles, des de petites o de ben joves han passat temporades treballant a les possessions de la Serra.

Al documental també participa Manel Suárez, fill, net i nebot de collidores i autor del llibre La vaga de les collidores d’oliva de Calvià el 1932, editat per Lleonard Muntaner, que explica com setanta dones que collien oliva en aquest municipi convocaren una vaga que va durar una setmana per reclamar la igualtat salarial entre sexes.

Medalla d’Honor per la seva “força i generositat”

Les relacions laborals, però també les relacions entre elles, la duresa de la feina, les cançons, i moltes anècdotes personals construeixen en el documental un retrat col·lectiu que permet conèixer millor la figura de la collidora d’oliva.

La consellera de Territori Maria Antònia Garcías ha recordat que Les Collidores han estat reconegudes pel Consell de Mallorca amb la medalla d’Honor i gratitud 2021 “per la seva força, la seva generositat i tot el que han aportat a la conservació i el manteniment de la Serra de Tramuntana. Un territori que des de fa 11 anys és patrimoni de la humanitat, també per la feina de persones com elles”.

Garcías també ha remarcat “la importància de no esborrar de la nostra memòria la seva història, ja que són un exemple del qual podem aprendre molt”. Així, ha assenyalat que a més d’aquest documental divulgatiu, s’està fent una feina de recollida de testimonis en els diferents municipis. “La majoria de dones tenen més de vuitanta anys. És la darrera generació i el que fa el Consell de Mallorca és un homenatge més que merescut”.

La institució insular va iniciar una campanya de recerca de dones collidores al mes de juny d’enguany i ja s’han superat les 200 dones localitzades. També s’han fet actes d’homenatge amb l’entrega del diploma de la Medalla d’Honor i Gratitud a cada una d’elles. Els actes han tingut lloc als municipis de Campanet, Puigpunyent, Fornalutx, Bunyola, Sóller i Banyalbufar.

Estrena, al teatre Principal d’INCA

Aquest divendres 4 de novembre a partir de les 19:30 h de la tarda es farà l’estrena oficial del documental al teatre Principal d’Inca. L’entrada és gratuïta i les invitacions es poden aconseguir a través de la pàgina de Teatre Principal d’Inca o des del Departament de Territori al telèfon 971 21 98 89.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa