Balears Vadevi
La porcella mallorquina, víctima de la crisi de pujada de preus

És un dels temes de conversa els dies de mercat: Enguany no hi haurà porcelles a bastament per cobrir la demanda dels dinars de Nadal i probablement, un dels plats tradicionals d’aquestes festes a Mallorca, la porcella rostida, haurà de ser porcella forastera perquè aquí les finques que fan porcs estan passant un any ben dolent.

“Si no hi ha truges no hi ha porcells”, clama un criador de tota la vida que explica que molts han llevat les truges perquè no les podien alimentar. La carestia del menjar per al bestiar ha obligat a tancar algunes de les explotacions i altres, que veren venir complicacions a començament de l’estiu, quan es va veure que la guerra d’Ucraïna s’allargava i que no arribaven els pinsos i el cereal, ja no inseminaren les truges… Així, les que han quedat no han criat aquesta tardor… La conseqüència de tot plegat és que ara no hi porcelles ni negres ni blanques. I les que trobareu seran més cares.

Els ramaders de porc negre es queixen que no poden mantenir les explotacions per l’augment dels costos de producció/CAIB

“El sector ha perdut l’il·lusió”, reconeix Toni Mestre, president de l’Associació de Criadors de Porcí de PIMEM, que fa poc feia l’assemblea anual. Ja llavors avisaven que “la producció no és mecànica, sinó que parlem d’animals que durant tot l’any s’han de cuidar i mantenir perquè quan arribin les dates assenyalades hi hagi suficient gènere”. Així les porcelles mallorquines aniran molt cercades aquests dies previs a les festes i a més ens sortiran més cares ja que davant l’escassesa, el preu s’ha disparat. Fins a 150 euros s’arribarà a pagar, adverteixen els placers. Aquest preu, en el cas de la porcelleta negra, és més del doble del que solia tenir els darrers anys. Mestre ja ho deia el dia de l’assemblea, que els ramaders esperen un repunt en les vendes, però el rendiment no serà tant com semblaria ja que el cost de producció ha pujat molt”.

Segons les dades que ofereix l’Associació de criadors de porcí, “feim feina 3 mesos en l’any a pèrdues, 6 mesos sense guanyar res i 3 guanyant qualque cosa”, en paraules de Toni Mestre. Una situació que qualifiquen d’insostenible.

I és que, es queixen els productors de carn de porc “tot són traves administratives i complicacions, que cada dia són més grosses. I mentrestant no se guanya ni un sou digne, lamenta Mestre, i damunt sembla que fas nosa a la societat: que si les finques fan olor, que si contaminam la terra…en resum, sembla que som una molèstia”. I adverteix: “Si llevam els porcs veurem qui es menja el cereal que es fa a Mallorca”. I afegeix: “Noltros ajudam a crear riquesa maldament no sigui de forma directa, ajudam als cerealistes i a conservar el paisatge de Mallorca”.

L’assemblea anual dels socis d’enguany tractà aquest tema de la crisi del sector/Cedida

Les xifres que mostren el declivi

Des de 2010, el nombre d’explotacions ramaderes cau. Bona mostra del que està passant en el sector és la disminució progressiva del nombre de truges que hi ha a les explotacions porquines: Mentre el 2010 només a Mallorca hi havia 13.147 truges censades a data de 20220 ja només en quedaven poc més de nou mil i sabem que el nombre continua baixant. El fenomen és comú a Mallorca, Eivissa i Formentera, on la xifra ha caigut en deu anys devers el 30% del nombre d’animals. L’excepció és Menorca on s’observa un lleuger increment, ja que passa de 1.883 truges l’any 2010 a 2.011, el 2020.

Com diu Toni Mestre, “mentre econòmicament no s’arregli el tema, sa gent no posarà truges i els que les han llevades difícilment les tornaran a posar”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa