Balears Vadevi
Tres llibres imprescindibles per endinsar-se en el món del vi de Mallorca

Arriba Sant Jordi i és una excusa, tan bona com una altra, per anar de llibreries i cercar llibres que ens acostin tot allò referit al món del vi, des de la vinya al celler. Avui us en volem proposar tres que consideram imprescindibles. No són novetats. El valor que tenen és que són treballs fets a conciència per gent que viu d’aprop la feina amb els peus a la terra treballant amb la cura de la vinya o entre els cubs, al celler. El món del vi en primera persona del singular.

Per començar farem referència a “Vinyòvol: Vocabulari pagès de la vinya i el vi”, de Pere Calafat Vich, que prové d’una nissaga familiar de Santa Maria del Cami dedicada al conreu de la vinya i l’elaboració de vi des de fa generacions. Actualmen,t amb el seu germà Bernat, continuen aquesta tradició des del celler Jaume de Puntiró.

Calafat ha fet una tasca de recuperació de moltes paraules que es van oblidant recollint-les en aquest llibre, servant aquest patrimoni lexicològic de l’oblit. Un valor afegit, cal destacar que el pròleg és de l’historiador santamarier Mateu Morro i Marcè i les il·lustracions de Joana Cabot Fuster.

Seguim amb El vi a Mallorca, de Francesc Grimalt i Oliver. Aquest llibre pretén de divulgar els vins que s’elaboren a Mallorca i donar a conèixer el treball dels cultivadors de la vinya, dels elaboradors de vi i de les diverses institucions relacionades amb la indústria enològica. El llibre inclou una documentada ressenya dels cellers mallorquins en actiu. L’autor és tècnic especialista en viticultura i enologia. Estudià a l’Escuela y Museo de la Vid y el Vino de Madrid, al centre Mercè Rossell i Domènech de Sant Sadurní d’Anoia i a l’IES de Falset, per després fer de rata de celler a regions com la Rioja alabesa, el Penedès, el Priorat i la Terra Alta. Actualment fa vi a Felanitx des del celler 4 kilos vinícola. Xesc Grimalt recorda amb nostàlgia els dies en què se solien sentir per tots els racons de Felanitx les olors del most i de fermentació i les timbolades de vi del “Sindicat” que pegava al barral de casa seva quan ningú no el veia. La seva màxima és: Bon menjar i bon vi, vinefeina feixuga, fuig.

I, per acabar, una monografia. El passat, present i futur de la Malvasia de Banyalbufar es plasmà a un llibre que el seu autor, Jaume Alberti, va escriure i publicar el 2007. El llibre recull l’història d’aquesta varietat emblemàtica de Mallorca i, especialment, de la costa de la Tramuntana on, a Banyalbufar es conrava a les marjades des de temps inmemorial. Una varietat que s’ha recuperat en l’actulaitat en bona part gràcies a la feina d’investigació realitzada des de l’Universitat de les Illes Balears (UIB). Han passat els anys i Jaume continua lligat a la Malvasia. Ara l’elabora amb el nom de Tímbola, un vi que neix també com el fruit d’aquelles pàgines, a la Cooperativa Tramuntana Viva de la qual n’és soci fundador.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa