Balears Vadevi
Fogasser, el bocinet de cotó imprescindible per a formatjar

Fogasser [foɣəsé (mall.); fuɣəsé (men.)] és una peça de tela blanca fina, de fil o de cotó, dins la qual posen la llet apresa en quantitat suficient per a fer una fogassa, i pitjant-la dins el dit drap damunt el cavall de formatjar col·locat sobre l’olla colera, va sortint el serigot a través de la tela i es va donant forma a la peça.

El fogasser permet donar forma al formatge | Foto: D.O. Queso Mahón Menorca

Cada cop més en desús

“Avui la tecnologia i el plàstic han desplaçat el seu ús, però durant moltes generacions aquest bocinet de cotó o de lli va ser un estri imprescindible per formatjar”, reflexiona Joan Gaià, formatger artesà. Tan important és, diu, que a Menorca fins i tot dona nom al formatge fogassa: “és així o a l’inrevés i la fogassa dona nom al fogasser?”

El formatger Joan Gaià fa la seva pròpia producció a partir de la llet de la seva guarda de cabres, lluitant des de 2018 per mantenir viu un negoci, el de la ramaderia, que s’enfronta, cada dia, a contínues dificultats. Des de la Formatgeria Es Collet, petita empresa situada al terme de Manacor, fa formatges, mató, tendre, cremós, blau…, i compatibilitza l’explotació de la formatgeria amb la gerència d’Unió de Pagesos de Mallorca.

Vetllar per la llengua i la cultura de les Illes Balears

L’Institut d’Estudis Baleàrics és un organisme que depèn del govern de les Illes Balears dedicat al foment de la llengua i la cultura de les Illes Balears. D’una banda, té com a objectius estratègics consolidar l’arxipèlag com un mercat cultural estructurat, fomentar la projecció exterior de la música, les arts escèniques la literatura i les arts visuals de les Balears i millorar la formació en gestió cultural. De l’altra, l’IEB també té com a fins generals els relacionats amb l’ensenyament, la promoció i el foment de la llengua catalana per avançar en el procés de normalització lingüística a les Illes Balears.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa