Balears Vadevi
Els 10 tòpics més comuns sobre el vi: veritat o mentida?

Tots els hem sentit a dir alguna vegada. Alguns d’ells són veritat però s’han fet servir tant que estan desprestigiats i d’altres que són mentida inexplicablmenet tothom els dona per bons. Hem consultat a l’enòleg Àngel Garcia Petit perquè ens tregui de dubtes.

“El vi més car és el més bo”

Mentida. El vi més car és del que n’hi ha més poques botelles i més gent amb ganes de tenir-la…

“El tap de rosca és per vins de més poca qualitat que el de suro”

Mentida. El tap de rosca és per vins de consum més ràpid que el tap de suro. No és adequat per vins de guarda per exemple, però per vins joves sí.

“Amb un Rioja l’encertes sempre”

Mentida. Rioja és una opció, d’un model de vi, d’un estil de vi amb poques variacions. Si aquest model t’agrada l’encertaràs però sinó no. A Rioja es fan bon vins però també se’n fan molts de mediocres.

“No és igual beure el vi en copa que en got”

Veritat. I no és el mateix beure amb una tipus de copa que amb un altre. El recipient ajuda a destacar característiques del vi, especialment les aromàtiques. La forma de la copa amb la boca més estreta permet percebre millor les aromes. A vi més complex copa més grossa.

“Peix i marisc, sempre amb vi blanc i amb la carn sempre negre”

Veritat però no sempre. En cas de dubte es pot aplicar sempre aquesta norma. Els tanins del vi negre combinen millor amb la proteïna de la carn mentre que amb un peix n’anul·len el gust.

“Vins naturals, biodinàmics i ecològics són el mateix”

Mentida. Es mouen tots en el terreny del respecte al medi ambient però hi ha diferències, tant en el conreu de la vinya com en l’elaboració del vi. Tots són ecològics.

“Una copa de vi negre al dia és saludable”

Veritat. Sempre i quan sigui una copa petita. És recomana un vi negre pels polinefols antioxidants i perquè baixa el colesterol dolent entre d’altres. Això sí una copa petita.

“Els vins escumosos són per les postres”

Mentida. On menys lliguen és a les postres. Generalitzam massa amb els escumosos quan en realitat n’hi ha de molts tipus. Si és dolç potser lligaria amb les postres.

“Criança, reserva, i gran reserva, indica la qualitat del vi, de menys a més”

Mentida. Aquestes denominacions fan referència només a l’envelliment. És a dir, al temps que ha passat el vi en un recipient de fusta abans d’embotellar-se.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa