Balears Vadevi
4 kilos i Mesquida Mora, al top de la llista dels punts Parker dels vins mallorquins
4 Kilos, segons Luís Gutiérrez de Parker, l'any 2018 ha embotellat els millors vins de la seva història
4 Kilos, segons Luís Gutiérrez de Parker, l’any 2018 ha embotellat els millors vins de la seva història | 4 Kilos

!--akiadsense-->

El món de la prescripció del vi està ara mateix molt atomitzada. Hi ha moltes revistes especialitzades que segueixen l’actualitat vitivinícola de tot el món, però Wine Advocate, la degana, continua sent una de les més conegudes i influents per les seves famoses puntuacions.

Per segon any consecutiu, Luis Gutiérrez, madrileny i tastador d’aquesta revista per l’Estat Espanyol, sud de França, Argentina i Xile ha tastat vins mallorquins i n’ha puntuat 39. Els inclou en un article que porta per títol Central and Mediterranean Spain – Time to Get Excited About Arcos, Giró and Other Local Grape Varieties en el que explica la seva experiència tastant vins valencians, manxecs i mallorquins i la bona impressió que s’emporta de la recuperació de varietats de raïm tradicional.

Assegura que el 2018 “va ser un gran anyada” i que 4 Kilos “ha produït els seus millors vins fins ara”. De fet en la llista que hem elaborat amb les seves puntuacions, aquest celler està a dalt de tot. I recorda que l’any passat, el 2019, va ser el primer en que va tastar específicament vins mallorquins. “Vaig descobrir alguns grans productors com Mesquida mora, Ca’n Verdura i Can Majorar a qui continu seguint de prop ara”, escriu Gutiérrez.

El tastador de Parker es mostra literalment “il·lusionat” pels vins de varietats tradicionals o recuperades que ha tastat arreu, com el giró negre o la gorgollassa i afirma: “no totes les varietats negres mediterrànies produeixen vins foscos amb aromes de figues seques i dàtils. De fet, la majoria d’ells, quan es trien al seu punt, ofereixen vins translúcids de colors robí brillant per l’estil del que haureu vist a la garnatxa. Doncs bé, arcos, forcallat, monastrell, callet, gorgollassa i molts altres raïms negres sovint oblidats poden produir vins d’aquest perfil: un color clar amb perfumats i florals en nas i amb cos, però no massa”. I reflexiona, per exemple, si el gironet d’Alacant és possible que sigui el giró ros que hi ha Mallorca.

Finalment i com a novetat diu Gutiérrez “vaig tastar dos vins de Galmés i Ribot de Mallorca completament nous i diferents, una gamma anomenada Avior. Aquest és el projecte personal de Cati Ribot Galmés, vins elaborats amb varietats locals i que intenten replicar tradicions antigues amb la mínima intervenció i tecnologia. Els vins eren sorprenentment bons. Aquest nou projecte va començar el 2019 i hi haurà més vins, però encara no els havien embotellats en el moment del tast. I us ho dic, tenc moltes ganes de tastar-los tots …”.

Ara sí. Aquest és el rànquing dels punts Parker 2020 pels vins mallorquins.

La llista Parkr dels vins mallorquins 2020

!--akiadsense-->

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa