Balears Vadevi
Agricultura guanya pes el 2022 amb un pressupost que creix un 13%

La conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació, i els ens que en depenen, gestionaran el 2022 un total de 184.884.408,29 euros, un 13% més que el 2021. Així, la conselleria disposarà el 2022 de gairebé un 20% més de pressupost ordinari que aquest 2021. En total, són 60 milions, gairebé 10 milions d’euros més que el 2021, als que s’han de sumar el pressupost dels ens que en depenen, FOGAIBA i SEMILLA, que també augmenten 11 milions d’euros. Aquestes xifres, diuen des de la Conselleria, demostren una clara aposta pel sector primari i agroalimentari de les Illes Balears, com a actor econòmic clau en la diversificació del model productiu.

En matèria d’agricultura, ramaderia i desenvolupament rural, el pressupost augmenta més de 9 milions d’euros. La millora de les infraestructures de regadius amb aigües regenerades i el pla d’optimització dels recursos hídrics amb destí a la modernització i consolidació dels regadius és un dels programes de despesa que més augmenten. En total 1,2 milions d’euros més respecte de 2021, fins als 2,5 milions d’euros. Les Balears compten amb un total de 16 infraestructures de regadiu amb aigües depurades. La millora, l’ampliació i la construcció de noves infraestructures és de gran importància per mantenir l’eficiència, la viabilitat i la sostenibilitat del sector primari.

Un altre dels programes que augmenten en gairebé 7 milions d’euros és el del foment del sector agropecuari, que se situarà en 46,6 milions d’euros el 2022. Es tracta, d’una banda, de polítiques encaminades a l’enfortiment del sector primari i agroalimentari de les illes, tant pel que fa a la innovació i adaptació al canvi climàtic, com a la rendibilitat de les explotacions i també el relleu generacional. S’ha de tenir en compte que el 2022 és el darrer any de transitorietat de la PAC. A més, es preveuen, a tall d’exemple, 1,3 milions d’euros més que aquest 2021 per a la lluita contra la llengua blava i 300.000 euros més pel control de la sanitat vegetal, entre d’altres. D’aquests, 100.000 euros són fons finalistes per al control de laXylella fastidiosa i altres plagues.

Pel que fa a polítiques pesqueres, el pressupost augmenta més de 300.000 euros, destinat a la vigilància de les reserves marines. El pressupost de les polítiques per a la sobirania alimentària es manté igual que el 2021.

També augmenta el pressupost dels dos ens que depenen de la conselleria, com són el FOGAIBA i SEMILLA. El Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears gestionarà 115 milions d’euros, 10 més que el 2021, i els Serveis de Millora Agrària i Pesquera, 10 milions d’euros, un més que el 2021. Es tracta de fons destinats al desenvolupament i a la investigació per desenvolupar projectes destinats a avançar cap a un sector primari més productiu, rendible, sostenible i just tant socialment com mediambientalment.

El 2022, la conselleria d’Agricultura també comptarà, a través dels ‘Next Generation’, de fons per a desenvolupar el pla de regadius amb actuacions a Formentera, Mallorca i Menorca; el pla de reestructuració de la fruita seca amb un impuls al sector del garrover i de l’ametller, i el de l’agricultura ecològica. Es tracta de polítiques per a posicionar les Balears com a territori d’avantguarda en polítiques agràries.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa