Balears Vadevi
Garzón destapa dues maneres de defensar la ramaderia a Mallorca

Les declaracions del ministre de Consum Alberto Garzón a un diari britànic afirmant que les macrogranges produeixen carn de dubtosa qualitat i fan malbé el medi ambient han aixecat una polseguera de reaccions.

Una polèmica que s’ha escampat arreu i que ha “obligat” a les associacions professionals a pronunciar-se per no quedar enrere. Polèmica que s’ha traslladat també a les Illes Balears. A Mallorca, la patronal agrària ASAJA i l’associació de productors d’agricultura ecològica APAEMA se situen en posicions oposades. La seva opinió ha estat expressada a través de comunicats i de les xarxes socials mostrant que hi ha dues maneres de “llegir” les declaracions del ministre.

ASAJA demana el cap de Garzón

El president d’Asaja Nacional Pedro Barato considera que el Ministre de Consum, Alberto Garzón, “és un autèntic irresponsable” i demana al president del Govern espanyol que el cessi d’immediat del seu càrrec. Tot plegat, en resposta a les declaracions que ha fet recentment el titular de la cartera de Consum al diari britànic The Guardian en les quals assegurava que “a l’Estat hi ha macro granges que exporten carn de mala qualitat procedent d’animals maltractats”.

“Aquestes declaracions posen en perill milers d’explotacions que compleixen la normativa nacional i comunitària; el sector ramader no necessita més atacs, sinó més ajudes”, clama Barato. Una reivindicació a la qual s’ha sumat també Joan Simonet, gerent d’ASAJA Balears, entenent que malgrat aquest tipus de declaracions no s’ajusten en cap cas a les produccions de les illes perquè la major part de les explotacions són petites, però que tot i així, unes afirmacions com les que ha fet Garzón, perjudiquen greument tot el sector i posen en entredit la feina de moltes persones que treballen bé i posen en valor el territori i el producte local.

La majoria dels pagesos tenen ramaderia en extensiu a Mallorca/APAEMA

Una altra mirada, des d’APAEMA

En una visió totalment diferent, APAEMA de Mallorca ha compartit que “davant de la polèmica suscitada per les declaracions del ministre Garzón, al voltant de la ramaderia intensiva i les macrogranges, des d’APAEMA ho tenim clar i hi donam suport”.

“La ramaderia que és sostenible, aporta fertilitat i recircula els nutrients a les finques té un balanç negatiu d’emissions de gasos d’efecte hivernacle, produeix carn de qualitat i genera llocs de feina digna, és la ramaderia EXTENSIVA”, continuen, i “una ramaderia basada en pastures agràries i forestals, en l’aprofitament de les restes de poda, i també en el respecte pel comportament de l’animal i el seu benestar. Res a veure amb la ramaderia intensiva. I molt manco les macrogranges; considerades per molts una indústria més que una activitat agrària, que persegueix el màxim benefici a costa de tancar els animals, alimentar-los amb pinsos barats importats de l’altra banda del món i que genera residus, emissions i contaminació ambiental.”

“Que en el nostre consum diari quedi clar quina és la ramaderia que volem”, conclouen fent una crida al consum responsable d’aquests productes per donar suport a una altra ramaderia considerada no industrial, respectuosa amb l’animal i no contaminant.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa