Balears Vadevi
Baixa la producció de raïm però es manté la qualitat a la DO Binissalem
Vinyes de la DO Binissalem

!--akiadsense-->

Les condicions climàtiques no han malmès la qualitat dels vins de la DO Binissalem però sí la quantitat que serà “considerablement” més baixa segons expliquen un comunicat. Tot i que són xifres aproximades, fonts de la DO han explicat a Balears Vadevi que es podria estar parlant d’un descens del 20% respecte l’any passat. El mateix comuncat explica que la sequera, les onades de calor i les pluges a destemps faran que sigui, “de nou una anyada particular”.

Fins ara s’ha veremat una tercera part del total previst, que estarà al voltant de 1.500.000 quilos de raïm, amb un percentatge majoritari de varietats negres, al voltant del 70%. La verema va començar el passat 13 d’agost, amb les varietats més primerenques, moscatell i chardonnay. I si bé es va iniciar 3 dies abans de la campanya del 2018, en general, el desenvolupament dels ceps duia uns 10 dies de retard.

El mes de maig, després d’haver analitzat les dades climatològiques de la tardor, hivern i primavera, es va elaborar un informe per justificar l’autoritzciór del reg, degut a la sequera. Així i tot, per aquelles vinyes de secà que no disposen de reg, s’han aplicat pràctiques culturals que minimitzen els efectes de la manca de pluges i garanteixen el desenvolupament correcte dels ceps i la maduració del raïm Aquesta manca de pluges, ha fet que la incidència de fongs com míldiu i oïdi, hagi estat mínima o nul·la i, per tant, que la sanitat del raïm sigui extraordinària.

En els darrers dies, on a alguns indrets de Mallorca s’han registres pluges quantioses, però als municipis de la DO Binissalem, Santa Maria del Camí, Santa Eugènia, Consell, Binissalem i Sencelles, només s’han registrat uns 15-20 litres/m2, que acompanyats d’una baixada de les temperatures i vent, han estat beneficioses per a les vinyes i no han interferit les tasques de la verema.

“En aquets moments estem a la fase més activa de la verema, on pràcticament tots els cellers ja han començat els processos d’elaboració. Si bé alguna varietat com la chardonnay, ja s’ha acabat de veremar, les autòctones mantonegro i moll tot just han començat” explica el comunicat.

Per decidir la data òptima de la verema, els viticultors valoren el grau de maduració idoni, considerant, tant la concentració de sucres, que són els que determinaran la graduació alchòlica, com la maduració fenòlica, és a dir l’estat dels compostos aromàtics perquè expressin el seu màxim potencial, paràmetres condicionats per la disponibilitat d’aigua i la temperatura ambiental. Així, “els estius secs i calorosos i les pluges fortes dins el mes de setembre i la tardor, són pròpies del clima mediterrani, al que les varietats locals hi estan ben adaptades, permetent obtenir vins de qualitat amb les característiques diferencials i singulars de la DO Binissalem”, expliquen des de la DO.

En general a les darreres campanyes, marcades per les elevades temperatures als mesos d’estiu i el dèficit d’aigua, s’observa un efecte negatiu sobre la producció, fet que no només afecta a la DO Binissalem, sino que es un fet generalitzat a tot l’estat i a Europa.

La Festa de verema a punt

Dins el marc de la 55a Festa des Vermar de Binissalem, el proper 19 de setembre, el CR DO Binissalem ha organitzat un curs de tast de vins pel que ja no queden places disponibles, a més de les activitats relacionades amb els cellers (cursa entre les vinyes, correguda de bótes o la Fira del Vi, entre d’altres).

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa