Balears Vadevi
Beneficis pel fred, perjudicis pel tancament de restaurants
Vinyes gelades a Mallorca
Vinyes gelades a Mallorca | @jaumeripollvitivinicultor

!--akiadsense-->

El sector del vi a Mallorca passa el temporal Filomena amb la notícia que a partir d’aquest dimarts el seu lloc natural de venda, bars i restaurants, tanca com a mesura per combatre la Covid-19.

En general l’economia està molt malmesa per la crisi del coronavirus i el vi també. I és que l’acumulat és important. I en un any en que els turistes no han pogut desplaçar-se fins a Mallorca, ara el nou tancament es mira amb preocupació. Si bé és vera que no és una època especialment forta de venda de vi, sí que la situació és crítica i només perquè sigui el tancament d’un punt on puguin sortir unes botelles ja és preocupant.

Així i tot és una preocupació a llarg termini. Marga Amat, secretària de la DO Binissalem recorda que el més important és ara mateix superar la crisi per aconseguir tenir una temporada turística, ”ni que sigui curta”, l’any 2021.

“El problema ve des de Setmana Santa que ja no en vàrem tenir i també d’aquest estiu. Hem de recordar el gran consumidor del vi de la DO Binissalem i de tot el vi de Mallorca és el turisme i el 2020 no n’hem tengut”, explica. “I si és cert que la gent ara està més sensibilitzada amb el producte local, així i tot no n’hi ha abastament, encara tenim molt de camí per recórrer” afegeix.

És del mateix parer Antoni Bennàssar, president de la DO Pla i Llevant i de l’IGP Vi de la Terra Mallorca que afirma “un any l’hem pogut passar però un altre no sé com ho farem. Perquè un 85% ho venen aquí però un 75% del públic és estranger”. Explica que les pèrdues econòmiques al 2020 han estat molt quantioses però els cellers han trobat la manera de resistir sense ingressos “reubicant el personal o reduint despeses al màxim”.

Bennàssar recorda però que “la manca de consum de vi no perjudica només als cellers. Tot és una roda perquè creen llocs de treball, i donen feina a altres empreses de distribució, de disseny, de comunicació, etc”.

Una bona notícia: les baixes temperatures

Mentre els cellers passen com poden aquesta crisi la vinya ha rebut una bona dosi de gelades i baixes temperatures. I tot i que a priori pugui semblar el contrari, aquest temporal de fred té efectes beneficiosos sobre aquesta planta.

Marga Amat afirma que els viticultors estan contents que faci fred, “no hi ha cap perill per la planta perquè està en un moment que comença el seu descans hivernal i encara que s’hagi podat no hi ha cap risc per la vinya i per la producció, i fins i tot té un efecte desinfectant perquè el fred inhabilita fongs”. Antoni Bennássar destaca que el fred indueix al descans hivernal de la vinya i a més carrega la terra d’aigua que serà necessària a l’estiu.

Tots dos recorden que una altra cosa són les gelades de la primavera que sí que poden malmetre la collita, però ara “és el que els toca”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa