Balears Vadevi
Els cellers encaren la fase I de la desescalada immersos en les mesures de seguretat
El kit coronavirus de Vins Nadal
El kit coronavirus de Vins Nadal

!--akiadsense-->

Hem arribat a la fase I de la desescalada després de la llarga travessia del desert, amb totes les ganes d’anar recuperant l’activitat tant de temps ajornada. Ara toca adaptar-se a la nova situació que exigirà ser molt curosos per poder evitar el contagi. És aquest el resum del que diuen els cellerers que ha consultat Balears Vadevi. Hem volgut saber com es preparen per obrir les portes al públic, ara que s’autoritza l’activitat comercial i les visites, tot i que amb aforament limitat.

D’entrada s’ha de dir que els consells reguladors de les DOs i IGPs han actuat com a transmissors de les normes que s’han dictat des del ministeri de Sanitat i el Govern de les Illes Balears. Han comunicat els protocols que seran d’obligat compliment per a que cada celler els pugui aplicar sense excuses. Davant aquesta situació hi ha una norma bàsica no escrita: la responsabilitat de cadascú és el principal remei contra el risc de contagi.

Marga Amat, de la DO Binissalem ha fet una bona feina tot preparant el terreny des de la setmana passada perquè tothom pogués fer els preparatius necessaris per reobrir amb garanties: “Jo els he passat guies i recomanacions generals, però no hem fet res específic. Per altre costat, començam a fer auditories a partir de la setmana que ve. Amb les mesures que recomana el BOIB de 05/05/2020 amb els protocols d’actuació en matèria de salut laboral covid-19”.

“Pel que fa a la feina d’oficina, som poques, només dues, i podem mantenir sense problemes la distancia de seguretat. A més na Francis fa molta de feina fora i això també facilitarà les coses. Això sí, farem rentat de mans i desinfecció en entrar i sortir de l’oficina, sortir del bany, abans de dinar o beure i després de tossir o esternudar. També farem desinfecció de teclat, ratolí i taula abans de començar i en acabar la jornada”.

De moment, no tendran obert al públic, “perquè totes les gestions es poden fer via telèfon, mail i web. Mantindrem la porta de l’oficina tancada per si ve algú del carrer (carter, servei entrega…). Si ha d’entrar tindrem mascaretes i gel hidroalcohòlic a disposició. I al juliol valorarem com fem entrega de les cartilles als viticultors.”

Pel que fa a les auditories, es faran visites concertades tot mantenint la distància de seguretat, faran feina amb material propi (paper, bolígraf, ordinador…), amb mascareta o pantalla protectora l’auditora i de la persona del celler que ens acompanyi. Pel que fa a les vinyes Amat explica que “les visites seran prèviament concertades i com es fan a l’aire lliure tenen menys risc. No obstant per auditar les vinyes l’auditora portarà la mascareta o la pantalla protectora i mantindrà la distància de seguretat amb el viticultor. I s’aplicarà gel hidroalcohòlic en acabar la mateixa i abans de pujar al cotxe.”

També s’ha pensat detalladament com es faran les sessions de tast que es posposen a finals del mes de maig per reiniciar-les. Es tracta de reunir a set persones, cada una dins una cabina individual i fer la desinfecció de la superfície de la cabina abans de començar i en acabar. També es farà la desinfecció de les copes en una solució hidroalcohòlica abans de usar-les i es garantirà que es manté la distància de seguretat. Ben mirat una feinada tot plegat que la DO Binissalem es compromet a realitzar en aquesta fase I del pla de desescalada per garantir que no es dóna la més mínima oportunitat al virus.

També la DO Plai Llevant i Vi de la Terra Mallorca han preparat la documentació pels cellers que vulguin obrir en aquesta fase I. Recomanacions que recullen el que estipula l’administració, tan del ministeri de Sanitat com el Govern Balear. “Es tracta d’un protocol orientatiu, diu Marina Vera, elaborat després de llegir diferents protocols i recomanacions enviats al Consell Regulador per part de diferents administracions, així com després de fer consultes a la nostra gestoria”. Avisen que les condicions poden anar canviant i recorden que dins d’aquests protocols la pròpia administració té dubtes.

Els cellers també arriben amb il·lusió a aquesta nova etapa, després de dos mesos d’inactivitat cara al públic. Hem parlat amb Pilar Oliver, de Bodegues Miquel Oliver de Petra, I amb Esperança Nadal, de Vins Nadal, una de cadascuna de les DO: Pla i Llevant i Binissalem, respectivament.

“Començam amb moltes ganes però són molts de canvis de cop, una manera distinta d’actuar a nivell personal i professional. Veurem com va el dia a dia i si hem d’anar modificant coses per millorar, així ho farem. Volem que aquesta nova manera de fer la poguem anar aplicant de la manera més natural possible però amb rigor ,si volem que passem pàgina d’aquesta situació tan dura i tan estranya”. És Pilar Oliver qui resumeix amb aquestes paraules el sentir general del sector.

“Nosaltres no tendrem problemes per mantenir les distàncies de seguretat al celler perquè l’espai és gros però miram de posar més personal per atendre els clients i així donar una atenció personalitzada, tot i que mai no superarem el 30% de l’aforament, tal i com se’ns ha indicat.

També hem pensat en reduir l’horari d’atenció i obrirem en horari de dematí, de deu a dues. I a pesar que obrim al públic mantendrem el repartiment dels nostres vins a domicili i de franc per aquells que encara no se sentin segurs per fer desplaçaments. Es tracta de que el consum no s’aturi i que el viatge no sigui l’impediment per gaudir dels nostres vins”. Afegeix que d’una altra banda, tot d’una que tenguin permís reprendran totes les accions enoturístiques. Tal com ja ho feien abans seran sempre privades. És a dir cada persona o grup d’amics trien dia, hora i experiència que volen viure.

A Vins Nadal també estan enfeinats posat-ho tot a punt. “Estam dissenyant un protocol covid” diu Esperança Nadal.” Hem comprat mascares facials, mascaretes, solucions hidroalcohòliques… I tendrem un respecte absolut a la distància entre treballadors. De fet, en el nostre cas, ningú farà feina amb més gent, tothom tot sol. En arribar material de proveïdors, farem les caixes netes abans d’apilar-les. Pel repartiment, ho farem sempre amb guants, mascares i solució hidroalcohòliques”.

Obrir les portes al públic significa també tenir present el protocol: “En el cas de les visites o de gent que vengui a comprar, també a l’entrada oferirem la solució hidroalcòholica i farem un control de registre de la gent que entra i que surt del celler per si de cas hi hagués un cas entre nosaltres. Es tracta de controlar els contactes”.

“Les nostres màximes són distancia i neteja. Allà on estiguin repartides les solucions hidroalcohòliqes i els sabons per tot el celler estaran ben senyalitzats. El que tenc clar és que no hem de tenir por però si respecte”, afirma Nadal llançant un missatge de confiança i de responsabilitat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa