Balears Vadevi
Els cellers de Santa Maria fan un poker guanyador amb cinc vins taronja amb marca pròpia
Els orange wine de Santa Maria
Els orange wine de Santa Maria

!--akiadsense-->

Amb la fase II del desconfinament el sector del vi comença a bullir d’activitat: tornen les activitats socials, els cellers obren les portes, es reanima la restauració i, per tant, les vendes, i a poc a poc anam albirant aquella normalitat, nova normalitat que, tot i que amb un horitzó encara incert, ens empeny a fer més feina que mai per superar el malson de la pandemia. Us parlam d’una iniciativa curiosa en línia amb aquesta nova etapa que necessita projectes en positiu.

Els cellerers de Santa Maria han fet una passa més d’aquesta manera de fer que tenen pròpia i col·laborativa: surten al mercat amb una producció de vins taronja, brisats, que es distingeixen per una marca única. Són vins blancs de raïms blancs fermentats amb la seva pasta de raïm, com si fossin vins negres. El resultat és un blanc amb tonalitats ataronjades, amb molta densitat i complexitat aromàtica i una untuositat i corpulència notables. Els deim brisats, en aquest cas estan fets a partir de raïm de varietats pròpies com el giró ros, la malvasia o el prensal.

La col·laboració dels cellers de Santa Maria ve d’enfora i amb els anys s’han establerts uns lligams que faciliten ara envestir projectes de forma conjunta, deixant de costat la natural “rivalitat” entre productors d’un mateix municipi: “des de fa 19 anys a Santa Maria els vinaters i l’ajuntament organitzam la Festa del Vi Novell, aquest fet ha reforçat els vincles entre cellers, ha fet que ens veiem habitualment adesiara en torn d’una taula ben parada i això ha fet que la relació de col·laboració sigui mes forta cada vegada, fins el punt que els darrers anys hem fet projectes comuns, com el d’embotellar vins novells el mes de novembre, encapsular-los amb una capsula comuna i col·locar una petita etiqueta identificativa del vi novell de Santa Maria del Camí, tots els cellers igual, es a dir creant un segell de qualitat singular”, diu Pere Calafat, de Jaume de Puntiró, un dels cellerers que forma part d’aquesta família vinatera i pioner en fer aquest tipus de vi taronja a la comarca.

“Durant aquets anys de col·laboració, hem anat de viatge junts, hem participat a fires de vins conjuntament i l’any passat per la Fira de Santa Maria, organitzarem un “tardeo” que fou un èxit i això que passà un poc desapercebut a pesar de la transgressió realitzada: cada celler a mes de servir algun dels seus vins, també servia un còctel amb vi”.

El vi taronja, la moda dels Orange wine

“La veritat es que jo ja havia elaborat vins brisats en el passat, fa uns 25 anys férem unes experiències no comercials que no arribarem a desenvolupar llavors. Però la proposta de fer-ho ara junts va ser a proposta de Ramon Servalls”, explica Calafat. “La majoria de cellers de Santa Maria hem elaborat un vi brisat, embotellat amb la mateixa botella, lacrat amb la mateixa lacre de color taronja, i emprant una petita etiqueta distintiva a manera de segell de qualitat”, explica.

Aquesta iniciativa rau en un sentiment més profund, de pertinença que ha fet que aquest repte es vegi com una conseqüència d’aquesta tradició col·laborativa que té prop de dues dècades d’història. “Tots formam part del poble i això ens marca molt, diu Calafat, sempre estam oberts a col·laborar amb les festes i actes del poble. Fa uns anys que un dels cellers elabora i fa una edició de botelles amb un etiquetat especial per a les festes patronals, es tracta d’una etiqueta dedicada a la colla guanyadora dels jocs populars. A les festes es celebren uns jocs, una mena de olimpíades populars per grups i on la bulla i la gresca és la principal motivació de les desenes de colles de joves participants. La colla guanyadora a més d’haver de custodiar el pergamí de guanyadora durant tot un any, també veu reconeguda la seva victòria en el sopar a la fresca, on tot el poble beu del seu vi, etiquetat amb els color de la seva colla i amb el seu nom i dibuix representatiu”.

Ara que ve l’estiu i que la calor convida a beure vins més lleugers i frescos, el vi taronja, brisat ha de tenir, per força, bona sortida però això no preocupa especialment aquests productors: “La veritat és que ens apuntam a un bombardeig, i ens tiram de cap sense xarxa de protecció. Val a dir que de moment n’hem elaborat una petita quantitat, però la resposta que estam tenint ara al principi de la comercialització és molt bona. Seran vins ideals per acompanyar arrossos de peix, peixos al forn i altres plats estiuencs”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa