Balears Vadevi
Creen una nova varietat de raïm adaptada als climes freds

Un equip d’investigadors nord-americans ha creat una nova varietat de raïm adaptada a climes freds. Segons informa ‘Wine Business’, el Centre de Recerca Horticultural de la Universitat de Minnesota ha presentat la Clarion, la sisena que desenvolupa aquesta institució de recerca d’ençà que, als anys 70 del segle passat, va començar a treballar en la creació de noves varietats que poguessin ser cultivades al nord dels Estats Units, on les condicions són molt dures per a la majoria de raïms tradicionals.

La Frontenac va ser la primera de les varietats resistents al fred creada a la universitat | Minnesota Grown
La Frontenac va ser la primera de les varietats resistents al fred creada a la universitat | Minnesota Grown

Cellers a les regions fredes dels Estats Units

El mitjà, citant ‘Wines Vines Analytics’, explica que als estats septentrionals de Michigan, Wisconsin, Minnesota i Vermont hi ha més de 500 cellers però que, en comptes d’importar la majoria del seu raïm de zones més càlides, volen tenir les seves pròpies vinyes i que les plantes puguin sobreviure al fred dels seus hiverns. És per això que la Universitat de Minessota va posar en marxa el seu programa i, el 1995, ja va presentar la Frontenac, la seva primera varietat de raïm negre resistent a les baixes temperatures.

Aquesta darrera, la Clarion, coneguda com a MN 1220 abans de rebre el nom definitiu, és una varietat blanca que ha estat sent avaluada al centre d’investigació durant més de 20 anys i que, segons afirmen, produeix vins d’alta qualitat. Tot i que no pot resistir a totes les regions de Minessota, especialment aquelles on les temperatures de l’hivern arriben als -30ºC de manera habitual, ha interessat a viticultors de zones lleugerament menys gèlides i on la Clarion ha donat bons resultats.

El conreu de la vinya es vol expandir fins i tot a zones que encara són massa fredes per a les varietats tradicionals | Colby Gottert for USAID / Digital Development Communications (CC BY 2.0)
El conreu de la vinya es vol expandir fins i tot a zones que encara són massa fredes per a les varietats tradicionals | Colby Gottert for USAID / Digital Development Communications (CC BY 2.0)

Arribarà al mercat el 2023

La varietat ha estat creada creuant Seyval Blanc, Pinot Noir i Frontenac, i es considera fàcil de fer créixer. A més, tot i que és lleugerament susceptible l’oïdi i a la podridura negra, no ho és gaire ni al míldiu ni al botrytis. Pel que fa al sabor dels seus vins, segons explica el mitjà té sabors de pera, cítrics, meló, albercoc i camamilla. A partir del 2023 s’espera que es posi a la venda un número limitat de ceps.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa