Balears Vadevi
Els distribuïdors veuen llum al final del túnel
Botiga de vins

!--akiadsense-->

Tot i que no es pot parlar d’optimisme, és cert que la resposta dels distribuïdors va canviant així com avança el “Pla de desescalada”. A Mallorca els restauradors ja han obert les terrasses i confien poder obrir els menjadors, tot i que amb les restriccions estipulades pel ministeri de Sanitat, a partir de la setmana que ve. Així indica que s’han d’anar fent passes cap a la normalització. Si tot va bé, i les previsions es mantenen, també obriran els hotels i arribaran els primers turistes. No serà com els darrers anys però tal vegada permeti la subsistència de molts de negocis. Amb aquestes expectatives, els distribuïdors que fins ara es manifestaven clarament angoixats per la temporada, comencen a reconèixer que ja hi ha indicis d’una, de moment, tímida represa de l’activitat.

Vilislav Vili, gerent de Catavinos, és molt prudent. No vol parlar de números però reconeix que el canal Horeca desperta a poc a poc: “Molt tímidament. Sis o set clients han començat ja a demanar vi per arrencar per això és un percentatge ínfim. I la botiga funciona però al mateix nivell que abans del confinament”.

En termes semblant s’explica Josep Avellà, propietari de Solo de Vino: “La demanada es reactiva molt poc a poc. Fins dia 25 no obrin la majoria de restaurants ja que molts d’ells no tenen terrassa o no els surt a compte obrir. Les previsions son d’un nivell de vendes molt reduït fins que no es posi tot al seu lloc”. I afegeix “tot és bastant incert ja que el gruix de clients que havien de fer un consum normal per a la supervivència de les distribuïdores, els hotels i restaurants, no sabem quan tornaran a omplir els seus establiments ”.

Vins a una botiga distribuïdora de vins

!--akiadsense-->

La situació d’aquesta distribuïdora, diu Avellà, no és fàcil i per això lluita per la supervivència en el dia a dia, mirant de reprendre a poc a poc també l’activitat social : “Els cellers ho passaran realment malament. Per a mi que sóc petit i no depenc de cap cadena hotelera, ni de cap gran superfície ni cap establiment de turisme de masses ja és prou difícil”, reconeix el responsable de Solo de Vino.

Tampoc les grans distribuïdores ho tenen clar: “En aquests moments, a Licors Moyà, estam notant una molt lleu sensació de voler tornar a la normalitat quant a la reobertura dels establiments hostalers. Malgrat la incertesa del “què passarà?”, molts bars i petits restaurants s’han atrevit a obrir les seves terrasses en aquesta fase 1 de la desescalada, encara que la gran majoria prefereix esperar a final de maig i comptar amb més flexibilitat i capacitat d’aforament per a pujar les persianes dels seus negocis, ja en la Fase 2”. És Toni Fernández qui parla per Licors Moyà. Ell coneix bé la manera de funcionar de l’empresa i sap que, en moments complicats com aquests, els grans han de donar exemple i es mostra confiat que és qüestió de temps que el sector recuperi el pols: “Bé és cert que ja és coneguda la decisió de moltes cadenes hoteleres de no obrir els seus establiments aquesta temporada i esperar a 2021. Això minvarà les vendes en el sector de la distribució de begudes enguany. No obstant això ens mantindrem constants quant a la posició que sempre hem mantingut a Licors Moyà de proximitat a l’empresari, donant-li tot el nostre suport i confiança en aquests moments tan atzarosos. Evidentment la temporada serà molt complicada de salvar per no dir impossible, però estic segur que amb l’esforç de tots, serà una mica més digerible”.

La situació és nova per a tots. Era difícil imaginar a que ens enfrontàvem: “No ho sé, en decretar-se l’estat d’alarma ens va agafar per sorpresa, no érem conscients del que anava a durar i a poc a poc ens vam anar donant compte de la gravetat de la situació, diu Juan Luis Pérez de Eulate, de La Vinoteca de Palma, un dels més veterans i respectats dels distribuïdors de tota l’illa. “A la desescalada està passant una cosa semblant, al principi la vèiem molt lenta i llunyana en el nostre sector però, sent conscients que el procés serà lent i molt dur, fa l’efecte que va una mica més ràpid de com pensàvem i hi ha llum al final d’aquest mal somni. Estam a una muntanya russa d’emocions ja que encara queden diverses etapes per superar i normatives per conèixer”.

Vins a una botiga distribuïdora de vins 2

!--akiadsense-->

“És important que al sector de la restauració, amb les mesures de seguretat oportunes, se li faciliti la reobertura i se li doni suport tant des de l’administració com des de la ciutadania, sent clau la reobertura segura i progressiva dels vols cap a Mallorca”, afegeix Pérez de Eulate.

La Vinoteca també ha optat aquestes setmanes per la venda online, pel lliurament de les comandes a domicili però, aquesta serà, creu Juan Luis Pérez de Eulate, una situació que s’anirà revertint a poc a poc quan la gent recuperi la confiança: “Quant al client particular està augmentant la venda on-line i l’entrega a domicili. Crec que aquesta situació es consolidarà per la seguretat i comoditat però tampoc serà un canvi tan dràstic ja que quan això es normalitzi el client tornarà amb tota naturalitat a la botiga ja que un dels pilars del vi és la interrelació, la connexió que es produeix entre botiga-client és bàsica en la cultura del vi”.

Tot està pendent d’un fil. El fil que aguanta una desescalada que avança tímida cap a la nova normalitat, sigui el que sigui que finalment vulgui dir aquesta expressió, i les esperances d’una economia que s’ha demostrat totalment depenent del turisme. El més important ara és no fer passes enrere i mantenir el ritme. D’aquí a un parell de mesos passarem comptes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa