Balears Vadevi
Els nous cellers en sol rústic o als polígons industrials?

El retorn a la normalitat sembla ja definitiu. Al menys el sector del vi sembla que es reactiva a la vista de la recuperació de l’activitat del canal HORECA, que a poc a poc va fent la desescalada de les restriccions, i de les noves iniciatives empresarials que dibuixen en el mapa de Mallorca distints projectes d’inversió milionària. Uns projectes que han alarmat els ecologistas que demanen com és que aquestes instal·lacions están permeses en sol rústic quan, sostenen, haurien de fer-se, per les seves característiques, en sol industrial.

Aquests dies passat el diari Ultima Hora recollia que “Mallorca viu un ‘boom’ de tramitació de nous cellers, molts d’ells, a càrrec d’inversors estrangers. “Actualment, afegeixen, només al voltant de la comarca de Binissalem, hi ha en actiu quatre nous projectes a Alaró, Sencelles i Santa Eugènia”.

L’article detallava que el projecte de la futura bodega Binivista és el que està més cuallat. El situa aprop de Biniali, a Sncelles, en plena comarca de la DO Binissalem. Darrere hi trobam un promotor danès, Søren Svenningsen, que ha optat per un model de negoci que sembla un club al qual s’hi ha de pertanyer, amb una quota anual de mil euros, per poder comprar-hi els vins.  El projecte aposta per promoure accions lligades al cicloturisme.

Un dels projectes més grossos és el Boc de l’Arxiduc, de capital txec/GOB

 De Sencelles a Alaró: L’antic celler Vinyes d’Alaró es transforma en Bodega Olorón. El nou propietari és un inversor suec. Ja ha començat la transformació amb noves platacions de  ceps de Merlot i Cabernet a les marjades més altes de la finca entre alaró i Santa Maria . Mentre aquestes vinyes no són productives es farà el nou celler . Ultima Hora, que seha posat en contacte amb l’Ajuntament alaroner, confirma que aquest és un dels dos projectes que s’hi tramiten actualmente en el municipi, totes dues amb inversión estrangera.  

 No acaba aquí la cosa: A Santa Eugènia, un altre dels municipis inscrits a la comarca de la DO Binissalem, s’hi està gestant un altre projecte. En aquest cas l’inversor és txec i comercialitza sota la marca Boc de l’Arxiduc.

El GOB qüestiona l’impacte que provcaran aquests projectes en el paisatge/GOB

Crida l’atenció que el projecte té el vist i plau de la Comissió Balear de Medi Ambient, detall que ha provocat la resposta  dels ecologistas del GOB, que han posat el crit en el cel per l’impacte visual que aquestes instal·lacions tenen en l’entorn. Margalida Ramis, portaveu del GOB,  critica  l”’excessiu impacte paisatgistic d’edificis de més de 12 metres d’alçada i que el promotor pretengui que Agricultura vegi bé el projecte, tot i que excedeix de llarg els 4 metres habituals d’aquest tipus d’instal·lacions”.  I no serien les úniques característiques impactants del projecte: “Des del GOB alertam d’aquest projecte: supera tots els límits màxims d’edificació: alçada, volum i ocupació, romp amb el paisatge i segurament implicarà usos complementaris lucratius tot i que ara es justifiqui com a “bodega””, alerta a través de les xarxes socials un altre membre destacat del GOB, Macià Blázquez.

De moment, la tramitació continua, amb els emperons que posa l’Ajuntament de Santa Eugènia. El batle Pep lluis Urraca afirma que es tracta d’un projecte desmesurat.    «No estem en contra que hi hagi nous cellers i negocis, però no donarem el permís si no es redueix l’impacte urbanístic, ha d’harmonitzar amb l’entorn rural» afirma Urraca.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa